Secció Sardanista de Martorell

Benvinguts a la Secció Sardanista de Martorell, entitat que treballa pel foment de la Sardana a Martorell i on faci falta.

Entre les nostres activitats destaquen la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb l'enlairament d'una senyera gegant i l'Aplec del Roser dins les Festes del Roser al mes d'octubre.Carrer Rutlla, 14 - 08760 Martorell

tornar a la miniweb

Presentada la campanya Hi som i hi serem!

Dl. 05-Mar-2018

Aquesta nova campanya està basada en la reconeguda frase “Som i Serem” de la lletra de La Santa Espina, que ràpidament s’associa al món de la sardana.

Hi Som!

Es vol donar a conèixer la tasca, que dia a dia, i durant més de 40 anys, està desenvolupant la Secció Sardanista per promocionar la sardana i la música de cobla a Martorell i comarca.
També hi té un paper important la creació i catalogació d’un arxiu històric que reflecteixi tota la trajectòria de la nostra entitat.

Hi Serem!

Un missatge clar i amb vocació de futur per tal d’ampliar la massa social de l’entitat i garantir-ne la seva continuïtat durant molts més anys.
Amb la campanya es pretén treballar la creació de públics als espectacles sardanistes i també explorar nous formats i experiències.

Una de les accions més destacades de la campanya és la creació d’aquest nou espai web de l’entitat amb domini propi sardanesamartorell.cat. Des d’aquesta pàgina es donarà a conèixer tota l’activitat que es realitza des de l’entitat i, com també la seva història.
S’hi podrà trobar una agenda i una secció de notícies i també la història del sardanisme a Martorell i fotografies de moments destacats de l’associació.
En una segona fase, es preveu implementar una botiga en línia amb la discografia i el marxandatge de l’entitat.
Aquest nou web està obert a l’aportació de tothom que hi vulgui col·laborar amb material fotogràfic o vivències pròpies.

'Pinzellades', nou espectacle de fusió amb el so de la cobla

Dc. 13-Nov-2019

Aquest passat diumenge 10 de novembre s'ha estrenat un nou espectacle per a cobla: Pinzellades. Es tracta de la fusió de la veu i el cant gòspel amb la cobla i un trio de jazz. La seva presentació ha sigut en el marc de la 20a trobada de la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines, al Pavelló Municipal d’Esports de Premià de Mar.

Aquest projecte posa en escena gairebé 100 cantaires i intèrprets musicals i compta també amb les presentacions i lectures de diversos textos literaris a través d'una actriu-presentadora i cantant solista, Lu Fabrés. A la seva estrena hi ha actuat les 3 agrupacions corals de Premià de Mar: la Coral l'Amistat, el Cor Mardeveus i el Cor Gospel l'Amistat. El conjunt de jazz ha sigut el Glowers jazz trio, i el conforma una bateria, un piano i un baix. La cobla Marinada és la formació que ha aportat el nostre so més característic.

El concert ofereix un recorregut per diversos gèneres, com música per a cobla, cant coral, sardanes, obres de cant gòspel, entre d'altres. Així, s'hi troben composicions com 'Terra a la vista!', el 1r moviment de l'obra Aventures, de Lluís Alcalà; Summertime. de George Gershwin adaptada expressament per Josep Maria Serracant; la sardana Briònia de Xavier Pagès o la coneguda cançó gòspel When the Saints Go Marching’in, amb arranjament d'Àlex Cassanyes. De fet, bona part de les peces són arranjaments del citat compositor Àlex Cassanyes.

Per raó d'aquest varietat de sons que es poden combinar amb la cobla el projectes s'anomena Pinzellades, ja que és una mica un tast de tot el que pot fer i amb el que pot fusionar-se la cobla.

La cració d'aquesta proposta l'ha impulsada els Amics de la Sardana de Premià de Mar. Qui ha ideat, dissenyat i produït Pinzellades és el conegut tible Xavi Piñol. La sonorització ha anat a càrrec del tècnic de so habitual del món de la sardana, David Casamitjana. La seva gestació es va iniciar cap al gener i fins a l'estrena hi ha hagut diversos assaigs de cada part intervinent per la seva banda i després fins a 3 trobades amb més o menys complexitat musical. Malgrat tot, des del 1r moment la sonoritat va estar molt ben lligada.

La seva durada és de 1'5 hores, sense pausa. Qualsevol entitat interessada a representar-lo pot contactar-hi a través del correu electrònic pinzellades.info@gmail.com. Igualment, si una agrupació vocal vol participar-hi i fer-ne la representació al seu municipi, també pot sol·licitar-ho al mencionat correu.

Aquest espectacle demostra una vegada més les diverses possibilitats de la cobla, pel que fa al so i a les opcions de fusió que té.

Colla Mare Nostrum, campiona Gran 2019 de sardana esportiva

Dl. 11-Nov-2019

La colla Mare Nostrum, del Grup Sardanista Xaloc de Barcelona, ha certificat aquest passat diumenge 10 de novembre el títol de campiona de Catalunya de la categoria Gran o Absoluta, al concurs de Balaguer. D'aquesta manera ha aconseguit el 8è títol de la seva història.

La Mare Nostrum ha arribat a la cita de Balaguer amb el títol ja assegurat i les 3 1res posicions assolides a cadascuna de les sardanes puntuables de la cita lleidetana li han permès celebrar el títol. A la Fase Final d'enguany la rotllana Barcelonina ha guanat cadascun dels 4 concursos. Aquestes victòries s'han de sumar a les altres 4 assolides a les cites de la 1a part del Campionat. D'aquesta manera, ha fet un ple de 8 victòries a 8 concursos disputats.

La 2a posició ha sigut per a Violetes del Bosc, de Barcelona, i la 3a per a Mans Amigues, de Cassà. En aquest sentit, la colla gironina ha superat a diverses sardanes la 2a classificada, el que la certifica, com ha demostrat els darrers anys, en una colla a considerar en la lluita pel títol.

El Campionat d'enguany ha comptat amb només 6 colles, una de les xifres de participants mé baixes de la història: Dolç Infern, de Lleida; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Riallera, de Vic i Violetes del Bosc, de Barcelona.

Els concursos que han sigut vàlids enguany per a aquest Campionat han sigut, a la 1a Fase, Sabadell, el diumenge 12 de maig; Perpinyà, el diumenge 19 de maig; Vic, el dissabte 6 de juliol i Ceret, el dissabte 20 de juliol. La Fase Final, per decidir la colla campiona, s'ha compost dels concursos de Barcelona-Catedral, el diumenge 22 de setembre; Cassà de la Selva, el dissabte 5 d'octubre; Terrassa, el diumenge 20 d'octubre i Balaguer, el diumenge 10 de novembre.

Aquesta cita de sardana esportiva ha comptat també amb retransmissions per Catalunya Ràdio arran del patrocini dels supermercats Bon Preu i Esclat.

El títol serà oficial així que l'Àrea de Campionat de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) certifiqui que totes les puntuacions són correctes i s'han traspassat adequadament.

500 programes d''Al so de la tenora' de 'Mataró Ràdio'

Dv. 08-Nov-2019

Aquest diumenge 10 de novembre el programa 'Al so de la tenora' de Mataró Ràdio ha arribat als 500 programes, una efemèride prou rodona per celebrar-ho, de moment, durant l'emissió amb les compositores Maria Mercè Navarro i Isabel Medina. La festa grossa, però, serà el diumenge 22 de desembre, amb un programa especial.

Així, aquesta programa de desembre durarà 2 hores i serà en directe, davant del Monument a la Sardana, a la Rambla de Mataró. La cobla Ciutat de Girona hi interpretarà una ballada, on hi haurà l'estrena d'una sardana de la mencionada Medina. Serà la composició titulada 500 Al so de la tenora.

El programa es va iniciar el setembre del 2007, amb el títol de 'Sardanes d'ahir, d'avui i de sempre', amb Antoni Torrent, de Vilassar de Mar. Quan va acabar la seva tasca el juliol del 2009, va seguir la seva tasca Assumpció Cabot, qui segueix al capdavant de l'emissió. Va ser ella també qui va canviar el nom del programa per l'actual 'Al so de la tenora'. I també hi va incorporar el 2010 Ramon Julià, qui segueix col·laborant cada 15 dies. El citat Julià va rebre el Premi Capital de la Sardana 2019, a la categoria a la Dedicació, entre moltes d'altres raons, per la seva participació en aquest programa.

El programa s'emet cada diumenge de 9:00 h. a 10:00 h. i té una 2a passada els dilluns, de 2:00 h. a 3.00 h.

El cantant Arnau Tordera, Premi Rotllana 2019

Dv. 08-Nov-2019

El Premi Rotllana 2019, de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, és per a Arnau Tordera, cantant i líder del grup de rock 'Obeses'. L'intèrpret el rebrà el proper dissabte 16 de novembre, a la 25a Nit de la Sardana, que enguany se celebrarà a Bellcaire d'Urgell.

Arnau Tordera ha sigut aquest any l'artista principal del festiva de Palamós Amb So de Cobla, on, amb el seu grup i la Berga Jove, va presentar un projecte de fusió i arranjament amb la música moderna amb la cobla. A més a més, ha mostrat un activisme sardanista important, sobretot a través de les xarxes socials, on compta amb més de 12.000 seguidors en total, la majoria joves. I això sense obviar el seu posat, a l'estil Verdaguer amb barretina, faixa i espardenyes.

Tanmateix, ja el 2011 Tordera va relacionar-se amb el món de la sardana amb la seva obra La Ben Plantada, que forma part del seu 2n disc, Zel. També el 2014 va incorporar el so de la tenora i el flabiol a l'esptacle de Jordi Lara Els nàufrags feliços i va participar a l'obra col·lectiva Trencadís, escrita per a cobla. A més a més, amb el tenora Magí Canyelles va crear el projecte Les cançons seran sempre nostres, que va guanyar el Premi Teresa Rebull. Aquest guardó serveix per impulsar propostes que reinterpretins la música tradicional per mantenir-la i difondre-la de nou.

El reeiximent al 'Amb So de Cobla' va portar que a l'actuació de la Fira Mediterrània de Manresa del divendres 11 octubre es venguessin totes les entrades.

Tordera també va participar a una de les sessions de debat que organitza sovint la Casa de la Sardana.

Arnau Tordera, és natural de Tona i llicenciat en Filosofia per la UAB. Es va formar com a compositor a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i en el Taller de Músics, on va rebre formació transversal com arranjador i instrumentista de guitarra.

El premi Rotllana és el guardó que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida atorga "a persones o entitats vinculades o no directament al món sardanista però que, amb les seves activitats quotidianes, col·laboren a difondre i normalitzar la sardana, i alhora, contribueixen a projectar el món sardanista fora del seu àmbit d'actuació". Els darrers anys, els guardonats amb el premi Rotllana han estat l'escriptor i periodista Martí Gironell, la il·lustradora Pilarin Bayés, la periodista Pilar Rahola o l'actor Toni Albà.

La cobla Ciutat de Girona guanya un Premi Antoni Carné

Dj. 07-Nov-2019

Aquest passat dimecres 6 de novembre s'ha lliurat els 3rs Premis Antoni Carné, de l'Ens de l'Associacionisme Català (ENS), a l'Ateneu Barcelonès, i el Premi Arç Cooperativa a l'Activitat ha sigut per a la cobla Ciutat de Girona. Se li ha concedit el guardó pel seu projecte de 'Fonoteca de Cobla'. Coincideix a més a més que aquest dissabte 9 de novembre, al Teatre Municipal de Palafrugell es presenta a les 19:00 h. una reelaboració del disc dedicat a Frederic Sirés. L'entrada a l'esdeveniment val 8 €.

'Fonoteca de Cobla' vol recuperar, gravar i preservar la música per a cobla de compositors gironins de qualitat que hagin desaparegut de la memòria col·lectiva malgrat la importància o influència de la seva obra. De moment s'ha editat ja fins a 7 volums, dedicats a Francesc Perich Escosa, Narcís Costa Horts, Ramon Basil Brujó, Francesc Civil Castellví, Miquel Serra Bonal, Frederic Sirés i Bonaventura Carreres Duran.

Segons Joaquim Burjachs, representant de la cobla, estan molt contents amb el Premi, ja que "és un projecte molt laboriós de recerca i malgrat va néixer sense idea de tenir premis, reconeixements com aquest ajuden a seguir treballant-hi".

Paral·lelament, el projecte edita una nova versió del disc de Frederic Sirés. En veritat és una ampliació, ja que ara és un doble volum, que substitueix el número 6 de la col·lecció. La nova gravació té 13 sardanes noves, 11 sardanes gravades el 2018 i la cançó Gavina en versió per a tenor i cobla. Aquesta nova edició correspon al fet que al volum que es va gravar llavors s'hi va incloure una sardana, Elvireta, atribuïda a Sirés, que investigacions posteriors han demostrat que no era seva. Per això en aquest disc ja no hi és, ja que l'objectiu és oferir un material rigorós i acurat. En aquest procés d'esmena i ampliació, l'Agrupació Sardanista de Palafrugell hi ha tingut un paper important.

El nou volum ofereix sardanes com Raig de lluna, El petit Gabriel, l'obligada de tible Florida joventut, A Elena, l'obligada de tenora i fiscorn Lleveig o Dolça amiga. Els intèrprets solistes són Josep Coll, David Plans i Enric Estrada. Se n'ha fet una edició de 500 exemplars i es podrà comprar per 20 € a les actuacions de la cobla Ciutat de Girona i a través de l'Agrupació Sardanista de Palafrugell.

L'edició d'aquest nou volum és un dels que ha rebut l'ajuda de la Confederació Sardanista de Catalunya per incentivar la gravació de nous discs.

El premi que rep la Ciutat de Girona té una dotació de 1.000 €, i també es concedeix un trofeu, un diploma acreditatiu i una subscripció gratuïta a la publicació Canemàs: revista de pensament associatiu. La 'Fonoteca de Cobla' ja va rebre e Premi Capital de la Sardana 2018 a la Divulgació Musical.

Els Premis Antoni Carné volen reconèixer la tasca i la trajectòria d'entitats i persones que treballen per la promoció i la difusió de la cultura popular i tradicional i l'associacionisme cultural en general. El món de la sardana ja ha estat afortunat abans amb un reconeixement dels Premis Carné. Va ser el 2017 amb el guardó lliurat al programa 'Fes ta festa', de Jesús Ventura.

La Nit de la Sardana de les terres lleidatanes celebra la 25a edició

Dc. 06-Nov-2019

Aquest proper dissabte 16 de novembre Bellcaire d'Urgell acollirà la 25a Nit de la Sardana, la gran cita sardanista de competició de les terres lleidatanes. Serà a partir de mitja tarda, amb programa variat d'activitats tradicionals i modernes amb la voluntat de "projectar-se cap al futur amb dinamisme i innovació".

Per això, les propostes principals són jocs i dinàmiques de grup per als joves de les colles, amb la participació dels nens del col·legi Bonavista, de Bellcaire d'Urgell. Serà a partir de les 18:00 h., i la voluntat és "fomentar els vincles entre els joves sardanistes" perquè estableixin relacions més enllà dels concursos de sardana esportiva, en un "marc distès" on podran "compartir i intercanviar experiències fora de la pressió d'un concurs de colles".

A les 19:00 h., es desenvoluparà el 'Taller d'instruments' amb el Sextet de Cobla, que permetrà conèixer els instruments de la cobla. Comptarà amb una part teatralitzada a través del conte Un dia amb en Pere Gallerí, d'Òscar Barqué. Aquest compositor presenta els diversos instruments a través de músiques populars. Aquesta activitat està oberta a tothom, sense límit d'edats, per fomentar la relació intergeneracional dels sardanistes.

Tot seguit hi haurà la Cloenda del 45è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. L'esdeveniment institucional començarà a les 20:00 h. A part dels parlaments de les autoritats, s'hi podrà veure una exhibició de les colles locals de Bellcaire d'Urgell i es lliuraran els trofeus i diplomes del Campionat Territorial lleidatà. A més a més, es proclamarà el Premi Rotllana 2019, un dels guardons més prestigiosos de reconeixement sardanista de la Terra Ferma. Es tracta d'un premi que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida lliura a persones o entitats que, relacionades o no amb la sardana, ajuden a difondre i normalitzar la nostra expressió de cultura popular i projecten a l'exterior el sardanisme. Aquest reconeixement l'han obtingut fins ara noms com Pilar Rahola, Martí Gironell, Pilarín Bayés o Toni Albà.

Tot seguit se celebrarà el sopar oficial de la Nit de la Sardana. La inscripció a l'esdeveniment es pot fer a través d'un formulari. Durant el sopar, se celebrarà una nova edició del concurs fotogràfic a les xarxes socials de la Nit de la Sardana, amb l'etiqueta #25nits com a element unitari. També hi haurà el concurs 'No passis de la sardana', basat en preguntes sobre la sardana de l'A a la Z, per grups reduïts, amb diversos premis.

A continuació, a partir de les 22:00 h. se sabrà quina població acollirà la 26a Nit de la Sardana i es farà el lliurament del Premi Sardalleida 2019, l'altra gran guardó destacat de les Comarques Lleidatanes, s’atorga a persones o entitats de les nostres comarques que destaquen per la seva aportació innovadora a favor de la sardana. També es ballarà una sardana especial per part de tots els participants, com a commemoració dels 25 anys d'aquest destacat esdeveniment. I tot això amb sorpreses diverses al llarg de la vetllada..

Després hi haurà una ballada de sardanes amb el Sextet de Cobla, danses tradicionals per a tothom i el fi de festa amb sardanes de germanor.

La 25a edició de La Nit de la Sardana demostra l'encert a l'hora de crear aquest esdeveniment festiu, impulsat per atreure el sobretot el jovent.