Secció Sardanista de Martorell

Benvinguts a la Secció Sardanista de Martorell, entitat que treballa pel foment de la Sardana a Martorell i on faci falta.

Entre les nostres activitats destaquen la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb l'enlairament d'una senyera gegant i l'Aplec del Roser dins les Festes del Roser al mes d'octubre.Carrer Rutlla, 14 - 08760 Martorell

tornar a la miniweb

Presentada la campanya Hi som i hi serem!

Dl. 05-Mar-2018

Aquesta nova campanya està basada en la reconeguda frase “Som i Serem” de la lletra de La Santa Espina, que ràpidament s’associa al món de la sardana.

Hi Som!

Es vol donar a conèixer la tasca, que dia a dia, i durant més de 40 anys, està desenvolupant la Secció Sardanista per promocionar la sardana i la música de cobla a Martorell i comarca.
També hi té un paper important la creació i catalogació d’un arxiu històric que reflecteixi tota la trajectòria de la nostra entitat.

Hi Serem!

Un missatge clar i amb vocació de futur per tal d’ampliar la massa social de l’entitat i garantir-ne la seva continuïtat durant molts més anys.
Amb la campanya es pretén treballar la creació de públics als espectacles sardanistes i també explorar nous formats i experiències.

Una de les accions més destacades de la campanya és la creació d’aquest nou espai web de l’entitat amb domini propi sardanesamartorell.cat. Des d’aquesta pàgina es donarà a conèixer tota l’activitat que es realitza des de l’entitat i, com també la seva història.
S’hi podrà trobar una agenda i una secció de notícies i també la història del sardanisme a Martorell i fotografies de moments destacats de l’associació.
En una segona fase, es preveu implementar una botiga en línia amb la discografia i el marxandatge de l’entitat.
Aquest nou web està obert a l’aportació de tothom que hi vulgui col·laborar amb material fotogràfic o vivències pròpies.

L'Any Xaxu, amb més de 20 activitats durant tot 2020

Dt. 28-Gen-2020

Aquest mes de gener s'ha encetat a l'Escala l'Any Xaxu amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. Ha sigut amb una ofrena institucional a la seva tomba, amb alguns dels seus descedents. També ha servit per desvelar la vintena d'activitats que ha programat l'Ajuntament de l'Escala i l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

Per identificar-lo, s'ha creat, i presentat, un logotip específic per a l'Any Xaxu, que servirà d'enllaç entre totes les activitats. Es tracta d'un disseny de Francesc Sala i Giralt. L'objectiu de l'Any Xaxu és "sumar esforços, rescatar i difondre encara més la seva popular i no prou coneguda polifacètica figura i la seva extensa obra musical, no només sardanista".

A part de l'ofrena floral, la 1a activitat ha sigut un concert titulat Xaxu. Sardanes, peces corals i apunts musicals, amb l'Escola Municipal de Música, la cobla Rossinyolets, el cor Indika i el pianista Ivan Joanals. D'altres seran, durant la primavera i la tardor, cicles de xerrades a l'entorn de la figura de Josep Vicens, la seva obra musical, els músics i la cobla o la situació actual del fet sardanista. També hi haurà un cicle bimensual/trimestral d'excursions i visites a indrets relacionats amb Josep Vicens i Juli per revisar la seva vida i comprendre millor la seva obra. Seran indrets com Malgrat de Mar, Girona i l'exili francès, a part, és, clar, de l'Escala.

També es preveu la gravacio d'un disc doble amb una selecció del seu corpus musical com a autor de cobla-orquestra. Així, s'hi preveuen composicions per a cobla (sardanes, ballables i obres per a cobla) i d'altres gèneres musicals, com peces corals, obres religioses o composicions per a orquestra antiga.

A més a més, a les activitats sardanistes habituals de l'Escala, com ara els Aplecs, la Nit dels Músics o les ballades d'estiu, s'hi programaran títols sardanistes, amb especial atenció per a aquells desconeguts. La involucració local tamb estarà present amb el concert de final de curs dels alumnes de l'Escola Municipal de Música 'El Gavià', o a finals de juny, amb el concert La Sardana popular. Xaxu i els seus contemporanis, de la cobla La Principal de Cassà. I la revista Camí de Ronda d'estiiu comptar amb diverses seccions dedicades a Xaxu.

L'organització ha previst també concerts per evocar la figura de Xaxu. A l'estiu s'estrenarà el concert Xaxu. Entre la tradició i la innovació amb la cobla La Principal del Llobregat i el 44è Concert d'Estiu de Sardanes i de Música per a Cobla, serà A l'entorn de Josep Vicens Xaxu. Aquest esdeveniment serà el dissabte 15 d'agost, a la nit, als jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova (c/ del Garbí, 6). D'altra banda, durant la tardor, s'oferirà el concert Recordança a l’Avi Xaxu , amb la cobla Reus Jove.

També a la tardor es preveuen activitats en i amb els centres educatius locals i s'estrenarà una obra de teatre en forma de monòleg titulada Xaxu, un home de poble. Al mateix temps, durant la tardor i l'hivern hi haurà una exposició sobre la seva figura.

Per tancar aquest any temàtic, se celebrarà una cloenda amb actuacions musicals i la presentació de la biografia sobre la seva vida i obra, a càrrec de l'historiador escalenc Jordi Gallegos.

A més a més, fora de l'Escala, també es desenvoluparan activitats relacionades amb l'autor. Entre d'altres es preveu la programació de sardanes seves a tots els Aplecs de la sardana de les Comarques Gironines durant aquest 2020; les cobles adherides a l'Associació de Cobles de Catalunya n'interpretaran sardanes i es faran diversos esdeveniments de difusió de la seva vida i obra a la Casa de la Sardana de Barcelona (c/ Pou de la Figuera, 15). També es contempla un cicle de xerrades a les capitals provincials sobre la seva persona, centrada sobretot en el vessant polític.

En resum, serà un any ple d'oportunitats per conèixer més sobre la vida, i també sobre l'obra, d'un dels autors de sardanes més populars.

Mor Sebastià Alba, essència de la colla Violetes del Bosc

Dl. 27-Gen-2020

Aquest passat diumenge 26 de gener ha mort Sebastià Alba, una de les figures més destacades del món de la sardana esportiva. El seu enterrament ha sigut aquest dimarts, 28 de gener, al Tanatori de Les Corts de Barcelona, i dansaires uniformats de la seva colla de tota la vida, Violetes del Bosc, li han ballat la sardana de la colla de Manuel Saderra i Puigferrer, en el seu honor.

El Sebastià Alba va entrar a la colla Violetes del Bosc el 1949 i des de 1951 fins a principis del S. XXI va ser l'entrenador de la rotllana. Fruit de la seva tasca va perfeccionar la coreografia de la colla, que va impulsar d'altres formacions a millorar. La seva feina acurada va provocar que Violetes del Bosc, amb el pas de les temporades, sigui la colla amb més títols de campiona de Catalunya de sardana esportiva, a la categoria Gran o Absoluta.

A part de la seva feina com a capdanser també va liderar l'Obra Sardanista Violetes del Bosc en l'oganització de les ballades de dissabtes a la tarda davant la Catedral de Barcelona. Així, durant 50 anys va encarregar-se d'aquest esdeveniment setmanal. Per això, el passat 28 de setembre se li va preparar un homenatge a aquella ballada. Centenars de sardanistes de carrer, antics dansaires de la colla Violetes del Bosc i les colles de Barcelona Ciutat van anar a mostrar-li el deute i escalf cap a la seva persona. L'esdeveniment va ser encara més emocionant perquè el Sebastià Alba va caure aquell mateix dia i fins a últim moment no es va saber si podria participar-hi. Finalment, quan va aconseguir arribar i va sortir del taxi, tot el Pla de la Catedral va estar aplaudint-lo una molt llarga estona.

Paral·lelalment, s'ha aconseguit salvar les ballades de dissabte a la tarda a la Catedral. Gràcies al nou projecte que lidera l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, a partir d'aquest febrer es podrà tornar a ballar al centre de la ciutat.

La seva mort es produeix just en l'any que les Violetes del Bosc celebren el 75è aniversari de la seva fundació. La colla està preparant diverses activitats, però de ben segur que ja no seran el mateix sense la presència de qui les va fer excel·lir com a colla.

Exposició sobre capelletes a la Casa de la Sardana

Dt. 21-Gen-2020

Aquest proper dimecres 29 de gener, a les 18:30 h., a la Casa de la Sardana (carrer del Pou de la Figuera, 15) s'inaugurarà l'exposició 'Circuits invisibles de devoció', centrada en capelletes transportables. L'esdeveniment comptarà amb la intervenció de Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. L'accés és gratuït.

L'exposició recopilarà una trentena de capelletes, dedicades a diverses advocacions i sants, i de diversos estils i èpoques. Aquestes fornícules transportables han permès, i encara permeten, fer arribar la devoció cristiana a moltes llars del país. El procediment habitual consisteix en què cada dia de cada mes una casa diferent d'una població rep en dipòsit una capelleta. Els veïns d'un carrer, un barri o una població, per tant, es traspassen cada dia la capelleta fins completar el cicle mensual de receptors. La finalitat és devocional i també suposa el compromís de traspassar l'endemà la capelleta a la següent llar del llistat de la part de darrere de la capelleta, amb el nom de tots els veïns compromesos amb aquesta manifestació religiosa. La majoria de les capelletes compten també amb una petita guardiola per recaptar donacions per a Càrites o d'altres finalitats parroquials o missioneres. Per això, cada capelleta té un responsable, el zelador. Aquesta figura és l'encarregada d'assegurar que la capelleta circula per les cases segons la llista, de recollir a finals de mes els donatius i d'assegurar que la peça estigui en bon estat.

El recull integra capelletes recuperades de diversos mercats de vell, i restaurades per un afeccionat, que cedeix els exemplars a la Casa de la Sardana per a la seva exposició. Es podran contemplar fins el dimecres 13 de febrer, en l'horari habitual de la Casa de la Sardana, és a dir, de dilluns a divendres de 10:00 h. a 14:00 h. i de 16:00 h. a 19:00 h.

Aquesta és una més de les diverses activitats que organitza la Casa de la Sardana per convertir-se en un punt de referència de la cultura i la tradició popular.