Secció Sardanista de Martorell

Benvinguts a la Secció Sardanista de Martorell, entitat que treballa pel foment de la Sardana a Martorell i on faci falta.

Entre les nostres activitats destaquen la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb l'enlairament d'una senyera gegant i l'Aplec del Roser dins les Festes del Roser al mes d'octubre.Carrer Rutlla, 14 - 08760 Martorell

tornar a la miniweb

Presentada la campanya Hi som i hi serem!

Dl. 05-Mar-2018

Aquesta nova campanya està basada en la reconeguda frase “Som i Serem” de la lletra de La Santa Espina, que ràpidament s’associa al món de la sardana.

Hi Som!

Es vol donar a conèixer la tasca, que dia a dia, i durant més de 40 anys, està desenvolupant la Secció Sardanista per promocionar la sardana i la música de cobla a Martorell i comarca.
També hi té un paper important la creació i catalogació d’un arxiu històric que reflecteixi tota la trajectòria de la nostra entitat.

Hi Serem!

Un missatge clar i amb vocació de futur per tal d’ampliar la massa social de l’entitat i garantir-ne la seva continuïtat durant molts més anys.
Amb la campanya es pretén treballar la creació de públics als espectacles sardanistes i també explorar nous formats i experiències.

Una de les accions més destacades de la campanya és la creació d’aquest nou espai web de l’entitat amb domini propi sardanesamartorell.cat. Des d’aquesta pàgina es donarà a conèixer tota l’activitat que es realitza des de l’entitat i, com també la seva història.
S’hi podrà trobar una agenda i una secció de notícies i també la història del sardanisme a Martorell i fotografies de moments destacats de l’associació.
En una segona fase, es preveu implementar una botiga en línia amb la discografia i el marxandatge de l’entitat.
Aquest nou web està obert a l’aportació de tothom que hi vulgui col·laborar amb material fotogràfic o vivències pròpies.

La Beca Josep Maria Bernat 2020 espera candidats

Dj. 22-Oct-2020

La 26a Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla que convoca l'Associació Músics per la Cobla segueix oberta, fins el dijous 29 d'octubre, per rebre aspirants. Aquesta Beca està destinada a estudiants d'instruments de cobla que no hagin complert els 21 anys durant l’any 2020.

Les inscripcions s’han d’enviar per correu electrònic a serracant.jm@gmail.com amb la butlleta de la inscripció signada, la gravació de l'obra obligada en un arxiu digital estàndard, un currículum i una fotocòpia del DNI. Està vetada la participació dels guanyadors d'edicions anteriors però sí que poden aspirar-hi premiats amb Accèssits.

L'obra obligatòria per a flabiol d'aquest any és Sonata Breu, de Colin Hand, amb arranjament de Marcel Sabaté; la de tible és Entre els pins i el mar, de Joan Elias, disponible a l'Editorial DINSIC; la de tenora, Colors del blanc, de Maria Rosa Ribas, també a l'Editorial DINSIC; la de trompeta, Divertimento, de Salvador Brotons; la de trombó de vares, Cavatine, de Camille Saint-Säens; la de trombó de pistons/fiscorn és La Maria, de Josep Serra, amb arranjament de Pep Moliner, i la de contrabaix, Melodia, de Ricard Lamote de Grignon. Si algú necessita les partitures d'aquestes obres, les pot demanar al 673 53 99 42. Aquestes obres s'han d'interpretar amb acompanyament de piano i s'ha d'enviar enregistrada amb la inscripció.

El jurat, després d'escoltar les gravacions, triarà un màxim de 4 aspirants a la Beca. La 1a setmana de novembre se sabran aquests 4 escollits que participaran en una prova final a Bellpuig, al novembre, amb data sense concretar encara. En aquesta final, el jurat escoltarà directe la interpretació de l'obra obligada més una de lliure, que ha de durar entre 3 i 7 minuts. Aquesta obra lliure s'haurà de comunicar a l'organització abans del diumenge 15 de novembre. Paral·lelament, cada participant es fa responsable del seu pianista acompanyant.

La Beca és de caràcter individual i està dotada amb 2.500 € per al guanyador. Tanmateix, el jurat es reserva el dret de distribuir la dotació segons els mèrits demostrats pels finalistes concedint beques ex aequo o Accèssits. També hi ha 200 € per a cadascun dels finalistes. Tot i així, el premi es podrà declarar desert, sense que això afecti al possible atorgament d’Accèssits amb el nombre i dotació que el jurat acordi.

Com a condició ineludible, el guanyador haurà d'interpretar una peça en el marc del concert que se celebra per al lliurament del premi. Aquesta sessió tampoc té data fixada encara.

El jurat estarà format per músics vinculats al món de la cobla i representants de les entitats organitzadores, i la seva decisió serà inapel·lable.

La Beca la convoca Músics per la Cobla i rep el suport de l'Ajuntament de Bellpuig i la Diputació de Lleida, així com de l'empresa Fitó, especialitzada en llavors, amb 130 anys d'història i amb vendes a més de 70 països. i és una oportunitat per motivar joves instrumentistes a estudiar i perfeccionar els instruments de cobla.

El poeta Enric Casasses lloa la figura de Blanch i Reynalt

Dc. 21-Oct-2020

El poeta Enric Casasses ha publicat Assagets, un volum que es presenta com a assajos literaris en forma de vers dedicats a 3 personatges que considera que l'han influït, entre ells, el compositor de sardanes Josep Blanch i Reynalt.

Casasses es focalitza en 2 sardanes: Quan el pare no té pa i Jo te l’encendré, que, segons ha explicat al diari digital cultural Núvol, són "antiquíssimes i prepostmodernes alhora". El poeta també ha remarcat que "els compositors rudimentaris i primitius haurien de tenir vedat el camp del folklore" i destaca la sardana.

El fet que un dels poetes més importants de la literatura catalana actual reconegui la influència de Blanch i Reynalt sobre ell, hi dediqui la seva obra, i destaqui el món de la sardana i la cobla és una magnífica notícia i oportunitat. Això vol dir que molts crítics, traductors i seguidors de la seva producció descobriran Blanch i Reynalt, les seves composicions i les sardanes i la cobla.

Els altres personatges elogiats al llibre són el compositor i virtuós del violí Niccolò Paganini i l'arquitecte Antoni Gaudí. Les figures colossals d'aquests 2 genis revelen en quina consideració té de Blanch i Reynalt el poeta.

Casasses ha rebut recentment el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que concedeix cada any Omnium Cultural. També ha aconseguit d'altres premis rellevants com el Carles Riba, l'Ausiàs March, el Joan Alcover o el Premi Crítica Serra d'Or. Igualment, s'ha guanyat el reconeixement de la crítica, el públic i sobretot, d'altres poetes, sobretot joves, gràcies a la seva tasca de difusió poètica a través de recitals, sovint diferents al que és habitual.

Ja es poden escoltar les finalistes a 'La Sardana de l'Any 2019'

Dl. 19-Oct-2020

El repàs per recuperar el so de les 12 sardanes finalistes del Premi Popular del concurs 'La Sardana de l'Any' ja està disponible a la pàgina electrònica del certamen: aquest dilluns 19 d'octubre s'ha activat la 1a càpsula, amb les 4 primeres obres que sonaran a Esparreguera.

D'aquesta manera, i fins el dia del Concert-Final, cada setmana s'emetrà unes càpsules musicals amb 4 de les sardanes que participaran al Concert, ordenades pel seu ordre d'interpretació a la Final. La seva finalitat és recordar quines obres s'havien classificat i conèixer-les millor abans del Concert. També s'escoltaran, la darrera setmana, les 3 candidates al Premi de la Crítica i al Premi Joventut.

Aquestes càpsules també es podran seguir als programes sardanistes de les emissores col·laboradores que decideixin emetre-les des d'ara i fins a la data de l'esdeveniment.

Les entrades per a la gran cita del món de la sardana ja es poden comprar a través de la pàgina electrònica d'Atrapalo.

La Fira Mediterrània 2020, amb 3 espectacles amb el so de la cobla

Dv. 16-Oct-2020

La Fira Mediterrània de Manresa compta en aquesta edició amb 3 propostes diferents de cobla, i una d'elles ha sigut l'encarregada d'obrir aquesta 23a edició. Ha sigut Za! & la transmegacobla, aquest passat dijous 15 d'octubre.

La proposta ajunta 3 conjunts: el grup de música experimental Za! amb la Megacobla, un quartet de vents de cobla tradicional fruit del taller amb ZA! a la Fira 2018 i el duet de trans-folk Tarta Relena. Aquesta barreja ha presentat una versió peculiar de la música mediterrània, a través de la distorsió i la psicodèlia. Es tracta d'una coproducció de la Fira amb La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona. La part de la cobla la integren, al fiscorn, Pep Moliner; a la tenora, Xavi Molina; al tible Jordi Casas i al flabiol, Xavi Torrent.

La 2a actuació ha sigut el dissabte 17 d'octubre, a les 13:00 h., a La Nau, amb cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i l'Ateneu Popular 9 Barris, que han ofert l'espectacle Circ & Cobla. Aquesta proposta es va presentar al Festival 'Amb So de Cobla' de Palamós d'aquest estiu amb molt bona acceptació. Consisteix en el que anomenen una 'Suite Cabaretística' de diversos autors, des del vuitcentisme fins avui en dia, on es barreja el so de la cobla amb l'esperit contemporani dels artistes de circ.

Finalment, la Cobla dels Sons Essencials ha actuat el diumenge 18 d'octubre, a les 12:30 h. al Teatre Conservatori per oferir Cançó d'amor i de guerra, amb l'associació Andorra Lírica. S'ha tractat, però, d'una versió peculiar revisió arranjada per Marcel Casellas, que també ha dirigit la interpretació. La revisió ha ofert aquesta coneguda sarsuela "en clau de rumba i diversos gèneres mediterranis amb sonoritats ètniques i elements d’improvisació jazzística". Andorra Lírica ha aportat la soprano Jonaina Salvador, el tenor Beñat Egiarte i el baríton Guillem Forné. El cor que hi ha participat és l'Orfeó Manresà.

D'aquesta manera la Fira més important per presentar noves propostes d'arrel ofereix 3 projectes ben diferents i innovadors que permeten obrir nous camins a la cobla i la seva sonoritat. I és que la Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que parteixen de la tradició i la cultura popular com a base per a crear. A més a més, es proposa com a punt de trobada per a la contractació per part de programadors, el que li confereix un aspecte empresarial molt interessant per aconseguir major difusió per al nostre sector musical.