Notícies

Violetes del Bosc i Sabadell, colles campiones Gran i Veterana del Campionat 2018
Dl. 12-Nov-2018

Aquest passat diumenge 11 de novembre Balaguer ha acollit el concurs decisiu del Campionat de Catalunya Gran i Veterà de sardana esportiva. Així, a la categoria Absoluta la colla Violetes del Bosc ha aconseguit el títol, després d'un empat a tot amb la seva màxima rival. D'altra banda, la Sabadell ha sigut la campiona Veterana.

A la categoria Gran la colla Mare Nostrum ha arribat amb avantatge a la cita de Balaguer, però les Violetes del Bosc han guanyat a 2 de les 3 sardanes del concurs. D'aquesta manera s'ha produït un empat a punts que s'ha resolt, amb els resultats acumulats, a favor de la colla Violetes del Bosc. Malgrat tot, al concurs s'ha anunciat que la guanyadora era Mare Nostrum. Quan hores més tard l'Àrea de Campionat de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha revisat els resultats s'ha vist que hi havia "un error en el recompte de les classificacions", segons ha explicat Violetes del Bosc a la seva pàgina de Facebook. De manera que s'ha hagut de revisar el resultat i en comprovar que hi havia empats, s'han aplicat els diversos recursos tècnics per desempatar. La igualtat aquesta temporada ha sigut tan gran que s'ha arribat a la 4a variable de desempat prevista a les Bases del Campionat de Catalunya. I ha suposat un canvi important: s'ha proclamat una colla campiona diferent a l'anunciada al final del concurs.

Aquest és el 44è títol per a Violetes del Bosc, que manté el ceptre de l'any passat. La 2a plaça ha sigut per tant per a Mare Nostrum, també de Barcelona, i la 3a per a Mans Amigues, de Cassà de la Selva. Aquestes colles han competit al llarg d'una fase Final de 4 concursos que han sigut Barcelona-Catedral, el passat diumenge, 23 de setembre; Terrassa, el passat diumenge 21 d'octubre; Girona, el passat dijous 1 de novembre i aquest passat diumenge a Balaguer.

Pel que fa a la categoria Veterana, la colla Sabadell, de la capital vallesana, ha recuperat el títol. Malgrat haver obtingut sengles 2ns i haver empatat a punts amb la vigent campiona, Claror de Goges, el desempat tècnic li ha atorgat el títol. Per tant, el 2n lloc de la classificació general ha sigut per a la citada Claror de Goges, de Banyoles, i el 3r per a Toc de Dansa, de Tarragona. Les colles Veteranes s'han enfrontat abans de la final de Balaguer als concursos de Tarragona, el diumenge 19 de setembre i Manlleu, el diumenge, 7 d'octubre.

El concurs de Balaguer s'ha emès en directe per Catalunya Ràdio amb el programa 'Mans', gràcies al patrocini de Bon Preu. Ha comptat a més a més la participació del locutor dels partits del Girona, Eduard Solà, qui de jove havia ballat sardanes a la colla Girona. Per això s'ha encarregat de desenvolupar un experiment radiofònic amb la narració en directe de la 3a i darrera sardana del Campionat Gran, com es pot escoltar.

Malgrat l'esmena al Campionat Gran, els resultats d'aquestes competicions no seran totalment oficials fins que l'Àrea de Campionat de la UCS hagi revisat tota la documentació dels jurats, la suma dels punts i les possibles errades, denúncies o impugnacions que hi pugui haver.