Notícies

Tornen els concursos de colles de sardana esportiva
Dj. 10-Set-2020

Aquest mes de setembre hi ha fixades 2 cites competitives de sardana esportiva: Cabrils i Barcelona-Moll de la Fusta. Són els 2 primers concursos de colles en format competició que es poden celebrar de nou després de mesos sense aquests esdeveniments per culpa del coronavirus.

Així, la 1a jornada serà el diumenge 20 de setembre a la vila maresmenca de Cabrils. Serà un concurs que haurà vist modificada la seva data de celebració, ja que estava previst pel diumenge 26 d'abril. L'arribada de la COVID-19 i el confinament va obligar a cancel·lar-lo. Afortunadament, l'organització ha tingut l'encert de reprogramar-lo, com es demanava des de la Confederació Sardanista de Catalunya.

La següent cita competitiva serà el següent diumenge, el 27 de setembre. Serà al Moll de la Fusta de Barcelona, en el marc de les Festes de la Mercè 2020. Aquest concurs és el que se celebra cada any al Pla de la Catedral. Però la nova organització de la Mercè ha desplaçat les activitats de cultura popular i tradicional a aquest espai portuari. Per tant, l'emplaçament posarà a prova l'organització d'aquest esdeveniment sardanista al qual l'any passat va comptar amb la presència, al lliurament de premis, del president de la Generalitat, Joaquim Torra i de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

En tots els casos els organitzadors aplicaran les mesures de seguretat sanitària indicades pel PROCICAT, el que suposa un nou format de preparació i celebració dels concursos de sardanes per a colles de competició.

També els 2 concursos seran de modalitat 'Lliure' o amistós, ja que per a aquesta temporada 2020 s'ha cancel·lat el Campionat de Catalunya, així com els Campionats Territorials.

Aquest any 2020 per causa de la pandèmia, només s'havien pogut organitzar 2 concursos de colles. Curiosament ambdós van ser de la zona de Lleida: a Ponts i a Almacelles. I és clar, la seva celebració va ser abans del confinament, en concret el diumenge 23 de febrer i el diumenge 1 de març. Fins ara també s'han reorganitzat diversos concursos com a concerts. En són exemples Vic, el diumenge 12 de juliol, i Tàrrega, aquest diumenge 13 de setembre.

Amb el retorn dels concursos de colles es completa la recuperació progressiva de les activitats sardanistes. Ja s'ha celebrat algun Aplec, algunes ballades i, sobretot, concerts. Ara ja es reincorporen els concursos.