Notícies

Torna la cloenda-concurs del curset Revesses.cat
Dv. 04-Gen-2019

Aquest proper diumenge 13 de gener, a les 11:00 h., la Societat Cultural i Esportiva La Lira, a Barcelona (Carrer de Coroleu, 15) serà l'escenari de la cloenda presencial-concurs del 7è curs virtual per aprendre a comptar i resoldre sardanes revesses, organitzat per Revesses.cat.

En aquest esdeveniment-concurs s'hi interpretaran 8 revesses, 1 de cadascun dels 7 compositors que donen suport al projecte, més 1 composició especial que ha creat l'equip de Revesses.cat. Aquesta trobada també té un vessant lúdic, de manera que entre revessa i revessa i hi haurà algun joc per a tots els assistents, i obsequis per a tothom. La intenció és oferir un concurs-festa perquè tothom passi una bona jornada comptant revesses o escoltant les versions enrevessades de sardanes ben conegudes per tothom.

Revesses.cat és un projecte de formació sobre el món de la sardana revessa a través de les tecnologies de la informació i comunicació. La voluntat és estendre aquesta modalitat de sardana tan peculiar entre el col·lectiu sardanista per eixamplar-ne la base. I lògicament, a part dels fonaments teòrics i la voluntat de despertar l'interès per la revessa, també ensenya a resoldre-les. Així, al llarg de l'any es desenvolupa un curs a través de la pàgina. És gratuït i obert a tothom i s'hi pot començar en qualsevol moment de l'any. La seva durada és d'uns 8 mesos, amb descans als mesos de juliol i agost.

El curs empra una aula virtual on s'explica com funciona una revessa, com cal resoldre-la, entre d'altres dades. Així, cada setmana es planteja una revessa que els participants han de solucionar. La incorporació d'aquestes obres musicals és possible gràcies a 2 assessors musicals: Joan Manuel Paños i Víctor Sallés, i gràcies a 7 compositors que proporcionen les seves sardanes perquè l'equip de Revesses.cat les pugui convertir en revesses formatives pels alumnes. Aquests 7 autors són Alfred Abad, Lluís Alcalà, Dani Gasulla, Joan Lázaro, Josep Antoni López, Jordi Paulí i Carles Santiago.

Enguany el curs ha tingut un total de 98 inscrits, i un 40% del total s'hi ha apuntat per 1a vegada, el que consolida la seva aposta difusora i pedagògica.

A part de divulgar el món de la revessa i la seva resolució, Revesses.cat també reivindica que permet la millora del rendiment escolar, "ja que afavoreix la creació de connexions entre les neurones, pel fet de ser una activitat multi-tasca en què es realitzen diferents funcions simultàniament".

El projecte Revesses.cat va rebre el Premi Capital de la Sardana 2013 a la categoria d'Iniciatives Renovadores "per aprofitar les noves tecnologies per organitzar un curs d'ensenyament de sardanes revesses telemàticament i l'organització del I Campionat Virtual de Sardanes Revesses, amb la intenció de difondre aquesta peculiar modalitat sardanista, especialment entre els joves".

Els responsables de Revesses.cat són Roser Roca, Jordi Prats i Jordi Arbiol, revessaries de competició des de fa anys. El projecte compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat i el Grup Sardanista Maig.

La sardana revessa és aquella en què el compositor ha creat una melodia repetitiva o complicada per enganyar el sardanista, ja que no queda clar el final i inici de cada tirada. Per resoldre-la cal utilitzar diversos procediments, que s'expliquen durant el curs de Revesses.cat. Destacats noms de la composició de sardanes revesses són Sebastià Figuerola, de qui enguany en celebrem el centenari, Josep Casas i Devesa, Joaquim Tristany, Carles Santiago o Joan Manuel Paños.