Notícies

S'inicia un nou curs a Revesses.cat
Dc. 06-Mar-2019

El portal d'ensenyament revessaire Revesses.cat endegarà el proper dimarts 26 de març la 8a edició per explicar com funcionen i com es resoles les sardanes revesses. Per registrar-s'hi només cal omplir el formulari corresponent, de manera gratuïta.

El curs mantindrà l'estructura dels anys precedents: a part de les explicacions teòriques de la pàgina, cada cert temps es publicarà una sardana revessa nova que els alumnes hauran de resoldre en el lapse de temps determinat. Un cop enviat el tiratge, l'organització mostrarà la manera correcta de resoldre l'enigma musical. El curs durarà com en edicions anteriors fins a finals d'any, amb pausa durant l'estiu. Hi haurà també una jornada de concurs presencial per a tots aquells alumnes que hi vulguin anar.

Els objectius de Revesses.cat són que qui no sàpiga res de revesses aprengui què són i com es resolen; que qui en sàpiga hi trobi la possibilitat de practicar sense moure's de casa i que el curs sigui un lloc de trobada i comunicació entre tots els que comparteixen l'interès per les revesses.

Aquest curs és especialment útil ara que la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha decidit tornar al fet que les revesses dels concursos de colles, a les categories Alevina i Infantil només la puguin comptar nens de la seva edat, sense ajuda d'adults com havia sigut els darrers anys. Aquesta resolució és molt important per al món de la revessa, ja que els darrers anys havia disminuït el número de revessaires, sobretot als concursos individuals.

Revesses.cat va rebre el Premi Capital de la Sardana 2013 a la categoria d'Iniciatives Renovadores "per aprofitar les noves tecnologies per organitzar un curs d'ensenyament de sardanes revesses telemàticament i l'organització del I Campionat Virtual de Sardanes Revesses, amb la intenció de difondre aquesta peculiar modalitat sardanista, especialment entre els joves".

Els responsables de Revesses.cat són Roser Roca, Jordi Prats i Jordi Arbiol, revessaries de competició des de fa anys. El projecte compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la UCS, la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat, el Grup Sardanista Maig i La Lira Societat Cultural i Esportiva.

La sardana revessa és aquella que ofereix una melodia que busca enganyar el sardanista, de manera que no sàpiga quan són curts i quan llargs, i quan comencen i acaben uns i altres. Per resoldre-la cal utilitzar diversos procediments, que s'expliquen durant el curs de Revesses.cat. Compositors reconeguts del món de la sardana revessa han sigut Sebastià Figuerola, de qui enguany en celebrem el centenari, Josep Casas i Devesa i, actualment, Joaquim Tristany, Carles Santiago o Joan Manuel Paños.