Notícies

'Sardanes a taverna', una nova proposta per difondre la sardana
Dc. 01-Feb-2017
Aquest passat dissabte, 14 de gener a la nit, l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu' ha iniciat un nou projecte de difusió sardanista: 'La Llongada. Sardanes a taverna i més...'. Aquesta 1a sessió s'ha celebrat al restaurant escalenc El Gotim.

El projecte consisteix en la recuperació de la tradició del cant de taverna, molt popular a l'Escala, en què s'hi contempla havaneres o valsets però on s'hi vol remarcar la sardana. Així, la proposta és que cada mes fins al juny hi hagi un restaurant que aculli un sopar musical, acompanyat per un grup, però també amb intervencions dels assistents, si ho desitgen.

La 1a sessió ha comptat amb el grup Arrels Escalenques. Els músics s'hi ha involucrat i la convocatòria ha sigut èxit, ja que s'ha hagut de deixar a gent sense poder participar per haver omplert l'aforament."Tot plegat ha fet que es creés una atmosfera propícia a la participació dels assistents, fins i tot amb algun espontani que també ha cantat, i així el públic s'ha transportat, ni que fos durant 3 hores, a l'ambient de les tavernes de l'antic port de l'Escala de fa una bona colla de dècades", remarca Jordi Gallegos, president de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'.

La propera sessió es preveu pel dissabte, 18 de febrer, a les 21:00 h., amb el grup Cantaires del Montgrí, que compta amb 2 components escalencs. Serà al restaurant Orígens (Hotel Rallye). Les inscripcions per a la 2a Llongada s'han de fer al mateix restaurant, trucant-hi al 972 77 02 45.

Tant ballar sardanes com el cant de taverna són dos elements identitaris pels escalencs des de temps remots."A plaça ballant i a la taverna cantant. Així es distreien els nostres avantpassats en el temps de lleure o quan el temps impedia que els pescadors poguessin anar en mar i els obligava a buscar redors a les tavernes que envoltaven l'antic port. A l'entorn del plat a taula i amb l'escalf d'un porró, s'engegaven moltes cantades que duraven hores i hores i amb veus extraordinàries!", remarca Jordi Gallegos. I és que la gent gran de l'Escala encara recorda les inoblidables veus de Damià, de Pelaio, l'Ill, l'Esquelleta o del Berto Refredillo, acompanyats de l'Avi Xaxu a la guitarra. Ells van marcar el camí als grups d'havaneres locals i les corals escalenques, que avui dia encara se'ls reconeix pel seu estil propi de cant.