Notícies

Sant Cugat del Vallès serà la Capital de la Sardana 2022
Ds. 14-Des-2019

Sant Cugat del Vallès serà la Capital de la Sardana 2022, segons s’ha anunciat al Teatre l’Archipel de Perpinyà, en el marc de la presentació de la Guia Sardanista 2020, el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes de l’any de Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. També s'hi ha lliurat els Premis Capital de la Sardana 2019.

Sant Cugat del Vallès serà la Capital de la Sardana després de les edicions d’Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017), Montblanc (2018), Perpinyà (2019) Sant Feliu de Guíxols (2020) i Balaguer (2021). En aquest sentit, la comissió de Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols 2020 ha presentat el projecte en què hi destaca la figura dels compositors Juli Garreta, Lluís Lloansí i Josep Maria Vilà i Gandol; del president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, Josep Irla o del mecenes josep Patxot.

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha destacat que estan treballant per portar la sardana a les escoles i els barris de tota la ciutat per “passar l’examen amb nota”. De la seva banda, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha remarcat que el projecte l’han encapçalat tres dones i, en aquest sentit, ha demanat més dones toquen a les cobles i més homes ballant sardanes. També ha indicat que ser Capital de la Sardana “és un reconeixement de ciutat compartit per tots” i que “la sardana i la cobla cal que tinguin també el reconeixement que es mereixen”.

A l’esdeveniment hi ha assistit la tinent d’alcalde de Perpinyà, Danièle Pages; l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla; la Directora de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

A Perpinyà també s’ha lliurat els Premis Capital de la Sardana d’enguany, els guardons més importants del món de la sardana, la cobla i la dansa catalana. L’esdeveniment s’ha celebrat a Perpinyà com a Capital de la Sardana i ha comptat amb una actuació de la cobla Millenària.

Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades.

Els guardonats d’enguany han sigut:

 • Medalles al Mèrit:
  • Medalla al Mèrit Sardanista: Santi Ferrerfàbrega i Estradera per la seva llarga trajectòria sardanista. De jove en el món de les colles com a dansaire i després com a capdanser del Grup Catalunya Dansa, que va fundar. Va ser president de les colles Sardanistes de Barcelona i també de la Unió de CollesSardanistes de Catalunya. Va impartir cursets de sardanes a la Casa Catalana de Saragossa mentre hi residia i actualment és membre de l’Agrupació Sardanista Costa Brava.
  • Medalla al Mèrit Musical: Marc Timón i Barceló, per la seva aportació com a compositor de sardanes, música per a cobla, obres corals i per a orquestra, que l’han portat a compondre i estrenar nombroses obres fora del nostre país. Cal destacar també que ha escrit pràcticament tots els guions i les lletres dels seus musicals i cançons.
  • Medalla al Mèrit de la Dansa: Josep Clos i Blanco per la seva dedicació, durant més de 70 anys a l’ensenyament de les danses tradicionals, recuperant-ne la coreografia i la música i incorporant-les a les festes tradicionals i històriques locals i comarcals, gràcies a la seva direcció de l'Esbart Escalenc de Dansaires, l'Esbart la Farandola i el Grup de Danses La Farandola, del qual n'és fundador.
 • Premis Capital de la Sardana:
  • A la Dedicació:
   • Ramon Julià i Massaguer, pel seu esperit de collaboració amb tothom des de la cobla Costa Daurada, de la qual en va ser un dels fundadors, per la seva participació en el programa Al so de la tenora de Mataró Ràdio, i per posar a disposició de totes les entitatssardanistes i cobles el seu arxiu de més de 17.000 sardanes d’una manera totalment desinteressada.
   • Jaume Pagès i Canaleta, membre de l’Agrupació Sardanista Granollers des del 1955, per la seva tasca ininterrompuda durant 35 anys al front de la revista Anella. Butlletí trimestral del sardanisme vallesà.
   • Rosa Maria Soler i Olivella, per la seva incansable activitat d’ensenyament de la sardana a persones de totes les edats i tots nivells, des d’iniciació, perfeccionament a nombroses poblacions del Tarragonès i a Reus durant 30 anys.
  • A la Continuïtat:
   • A l’Agrupació Sardanista de Juneda pels seus 75 anys.
   • a l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines pels seus 50 anys.
   • a l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu pels seus 50 anys.
   • a l’Aplec de Badalona pels seus 75 anys.
   • a l’Aplec de Primavera de Torelló pels seus 50 anys.
   • al concurs de colles de Palamós pels seus 75 anys.
   • al concurs de colles de Vilanova i la Geltrú pels seus 50 anys.
   • al concurs de colles de Lloret de Mar pels seus 50 anys.
  • A Mitjans Audiovisuals:
   • Josep Loredo i Moner, pel seu blog Fotosformacionsmusicalsdecatalunya amb cartells, carnets, programes i fotos, especialment de cobles orquestres amb moltes dades i noms dels seus components de cada temporada.
   • Ventura Pons i Sala, director de la pellícula Miss Dalí, en la qual es pot veure dues vegades una ballada de sardanes i en altres escenes la banda sonora també és de sardanes.
   • al disc Perfum mediterrani de la cobla Millenària, fruit de la tria pedagògica amb què actua habitualment aquesta cobla per tal de no oblidar els grans autors catalans i donar suport a la creació, interpretant noves composicions de qualitat que es projecten cap al futur.
  • A la Promoció i Difusió: Jordi Prat i Coll, per l’adaptació i direcció de Jocs Florals a Canprosa, en què s’inclou la sardana És la Moreneta, cantada i ballada amb una coreografia lliure.
  • A Iniciatives Renovadores: a l’Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista per la renovació, transversalitat i manera de tractar i difondre els nombrosos actes sardanistes que organitza.
  • Al Foment d’Estudis Sardanistes:
   • Ajuntament de Bellpuig per la Beca Josep M. Bernat i Colomina per a joves instrumentistes de cobla que atorga conjuntament amb l’Associació Músics per la Cobla. Aquesta beca es va convocar per primera vegada fa 25 anys per iniciativa de l’Ajuntament i de l’Associació Amics de Josep M. Bernat.
   • Josep Maria Simón i Aubernipel seu estudi La sardana en el currículum escolar, com fer-ho possible? que descriu la possibilitat de dur a terme un treball interdisciplinari i cooperatiu en el cicle superior d’educació primària per mitjà de l’aprenentatge de la sardana.

Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Perpinyà a la pàgina web www.capitaldelasardana.cat/perpinya2019 o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana).