Notícies

Recepció a la Generalitat i ballada commemorativa per la declaració de la sardana com element festiu
Dl. 01-Nov-2010
El proper 11 de novembre, a les 17:00 h., se celebrarà una recepció oficial al Palau de la Generalitat de Catalunya per homenatjar la declaració de la sardana com a element festiu patrimonial d'interès nacional. Tot seguit hi haurà una ballada a la Plaça de Sant Jaume amb una cobla integrada per tots els músics d'arreu de Catalunya que hagin pogut assistir-hi desinteressadament.

Està previst que la recepció se celebri al Saló de Sant Jordi i hi assisteixin el president de la Federació Sardanista de Catalunya, el diversos presidents territorials i les autoritats sardanistes convidades. De la banda institucional falta confirmar els noms dels representants, però s'apunta al vicepresident com a cap visible, a part de les autoritats vinculades al món de la cultura catalana.

La ballada que se celebrarà cap a les 18:30 h. constarà de 3 sardanes, cadascuna com a símbols dels territoris catalans on es balla la sardana: el Principat, Andorra i el Rosselló. La interpretació anirà a càrrec d'una cobla monumental integrada per músics de totes les cobles d'arreu que puguin assistir-hi. D'aquesta manera, s'espera tenir una formació especial que també simbolitzi tots els indrets on hi ha intèrprets dedicats a la música de la cobla. La Federació Sardanista de Catalunya espera que sigui un dia de màxima mobilització sardanista per demostrar la capacitat de convocatòria de la nostra dansa i exemplificar així la gran massa social que hi ha darrere de la sardana. D'altres esdeveniments anteriors, com l'actuació l'11 de setembre al Fòrum de les Cultures o la Final de la Sardana de l'Any a Perpinyà així ho avalen.

La Generalitat de Catalunya va declarar la sardana element festiu patrimonial d'interès nacional el passat 5 d'octubre. Aquesta proclamació és culmina la campanya endegada la Federació Sardanista de Catalunya per reconèixer la sardana com a dansa nacional de Catalunya. De totes maneres, l'entitat considera que és un punt i seguit per aconseguir el reconeixement definitiu de la sardana com a dansa nacional.

La declaració descriu la coreografia i la música de la sardana amb la finalitat de preservar-la i promocionar-la com a manifestació de la cultura tradicional catalana. Així, la sardana queda inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El text també parla de les activitats sardanistes que se celebren anualment i en descriu l'evolució. Igualment es reconeix el seu simbolisme com a manifestació cívica i cultural de participació comunitària i que en determinats moments ha esdevingut un símbol de catalanitat dins i fora de Catalunya.

La Federació Sardanista de Catalunya va iniciar l'any 2006, tot aprofitant la redacció del nou Estatut, una campanya perquè dins de l'apartat de 'símbols' s'hi inclogués la sardana com a dansa nacional. Com que la proposta no va sorgir efecte, es va sol·licitar als ajuntaments i els consells comarcals que aprovessin als seus plens demanar el reconeixement per a la nostra dansa. Més de 250 ajuntaments i més de 15 consells comarcals van ratificar la proposta. Fruit de tots aquests moviments, i a les portes del final de la legislatura, sembla lògica l'aprovació del Govern per convertir la sardana element festiu patrimonial d'interès nacional.

Aquesta situació es produeix davant la dificultat de poder establir una única dansa com a dansa nacional davant de la gran varietat de balls i danses que es podrien sentir excloses.