Notícies

Publicat el calendari del Campionat de Catalunya de sardana esportiva 2019
Dt. 05-Mar-2019

El passat diumenge 24 de febrer la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha presentat, en el marc de la celebració de la seva Festa Anual, i a Montblanc, com a Capital de la Sardana 2018, la proposta de Campionat de Catalunya per a aquest any. Després de diversos comentaris i suggeriments de canvi, la UCS ha fet oficial ja el Campionat per a aquest any.

Així, l’estructura competitiva del campionat Gran, o de categoria Absoluta serà similar als anys precedents: hi haurà 8 concursos, però sense fase selectiva ni repesca, com anteriorment. Per tant, les formacions competiran directament tot l’any per aconseguir els millors resultats. Serà a les cites de Sabadell, del diumenge 12 de maig; Perpinyà, prevista per al diumenge 19 de maig; Vic, el dissabte 6 de juliol; Ceret, el dissabte 20 de juliol; Barcelona-Catedral, el diumenge, 22 de setembre; Cassà de la Selva, el dissabte 5 d’octubre; Terrassa, el diumenge 20 d’octubre i la jornada final a Balaguer, el diumenge 10 de novembre.

Aquest 2019 el Campionat de Catalunya comptarà enguany amb 6 colles, 3 menys que l’any passat. Seran Dolç Infern, de Lleida; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Riallera, de Vic i Violetes del Bosc, de Barcelona. A les baixes de les 3 rotllanes menys d’enguany cal sumar-hi les 2 que la temporada passada tampoc van ballar. És a dir, en només 2 anys fins a 5 colles han desaparegut de la màxima categoria del món de la sardana esportiva.

Pel que fa a les colles Alevines, com l’any passat , hi haurà 2 jornades per facilitar la participació. Enguany les cites seran a Sitges, el diumenge 29 de setembre i a Valls, el diumenge, 17 de novembre. De moment hi ha inscrites 4 rotllanes: Dimoniets, de Lleida; Petits Dimoniets, de Lleida també; Trapelles, de Sabadell i Xamosa, de Barcelona. Les inscripcions estan obertes fins el diumenge 30 de juny, de manera que qualsevol colla amb nens i nenes fins a 10 anys que es formi fins a aquesta data té possibilitats de competir.

En referència a les Infantils, l’estructura del Campionat 2019 preveu 4 concursos i una Final, tot i que els resultats seran acumulatius, és a dir, a la Final no es partirà de 0 pel que fa als punts. Les cites d’aquest Campionat seran Sils, el diumenge 2 de juny; Barcelona-Poblenou, el diumenge 16 de juny; Cervera, el diumenge 22 de setembre; El Vendrell, el diumenge 13 d’octubre i Valls, el diumenge 17 de novembre.

Les colles que competiran enguany a la categoria Infantil són Escarlata, de Lleida; NINS (Nens I Nenes Sardanistes), de Banyoles; Petits Galzeran, de Rubí i Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

A Juvenils, l’estructura serà similar a la Infantil. Consistirà en 5 concursos i una Final, també amb els resultat acumulatius durant tot l’any. Les cites que es disputaran seran Canet de Mar, el diumenge 31 de març; Barcelona-Poblenou, el diumenge 16 de juny; Vic, el dissabte 6 de juliols; Sitges, el diumenge 29 de setembre; El Vendrell, el diumenge 13 d’octubre i Valls, el diumenge 17 de novembre. Cal tenir present que malgrat les Bases de la UCS indiquen que el Campionat de Catalunya no pot començar abans del mes d’abril, Canet de Mar, en canviar de de data i allotjar una colla Juvenil, va demanar excepcionalment poden acollir el campionat Juvenil un dia abans del que marquen les normes. Les colles Juvenils implicades, consultades, van acceptar-ho.

En aquest sentit, les rotllanes participants aquest 2019 seran 4: Cabirols, de Sabadell; Creixent, de Canet de Mar; Maig, de Barcelona i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona. Això vol dir que respecte la temporada anterior s’han perdut també 3 colles.

Finalment, la categoria Veterana tindrà una estructura diferent. Consistirà en 2 fases amb resultats acumulatius. Les 5 més ben classificades formaran el grup que competirà pel títol de campiona. Aixi, la 1a fase constarà de 5 concursos, entre els mesos d’abril i juliol, en què competiran totes les colles, però amb descansos per a algunes d’elles. La 2a fase suposarà 3 concursos, de setembre a desembre, amb 2 grups. Així, la 1a fase tindrà les cites de Figueres, el diumenge 5 de maig, en què descansaran les colles Sempre Laietans i Bella Roure; Perpinyà, el diumenge 19 de maig, en què descansar les colles Toc de Dansa i Dansaires de Maig; Palamós, el dissabte 8 de juny, en què descansaran les colles Llaç d'Amistat i Sabadell; Reus, el diumenge 16 de juny, en què descansaran les colles Amics Dansaires i Ressò i Vilanova i la Geltrú, el dissabte 13 de juliol, en què descansaran les colles Claror de Goges i Aires Gironins. La 2a Fase se celebrarà als concursos de Tarragona, el diumenge 15 de setembre; Banyoles, el diumenge 20 d’octubre i Girona, el divendres 1 de novembre.

Les colles participants a la categoria Veterana són Aires Gironins, de Girona; Amics Dansaires, de Cassà de la Selva; Bella Roure, de Barcelona; Claror de Goges, de Banyoles; Dansaires de Maig, de Barcelona; Llaç d'Amistat, de Moià; Ressò, de Sabadell; Sabadell, de Sabadell; Sempre Laietans, de Barcelona i Toc de Dansa, de Tarragona. És a dir, hi ha 1 incorporació nova: la colla cassanenca Amics Dansaires.

D’altra banda, també s’ha anunciat que el concurs-Final de Punts Lliures serà a Girona, el diumenge, 24 de novembre, a les 11:00 h. Per tant, la Capital de la Sardana 2019, Perpinyà, no acollirà aquesta cita que s’intenta que cada any se celebri a la ciutat de referència sardanista.

També, en aquesta línia, així com l’any passat la UCS va presentar un nou trofeu, la Copa Catalunya, que es va celebrar a la Capital de la Sardana. Per a aquest 2019 s’ha avançat que la intenció és celebrar-la a la Capital de la Sardana d’enguany, Perpinyà, però encara no hi ha data fixada, de manera que s’està a l’espera de confirmació.