Notícies

Proclamades les colles campiones de Punts Lliures 2018 a la Final de Montblanc
Dt. 27-Nov-2018

Aquest passat diumenge 25 de novembre el Casal Montblanquí ha acollit la Final del Campionat de Punts Lliures de sardana esportiva. Les colles campiones de la temporada 2018 han sigut Dimoniets, com a colla Alevina; Escarlata, com a Infantil; Creixent, com a Juvenil; Mare Nostrum, com a Gran i Trenc d'Alba, com a Veterana. L'esdeveniment s'emmarca en la celebració de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018.

A la categoria Absoluta o Gran ha revalidat el títol Mare Nostrum, de Barcelona. La 2a posició l'han compartida, en empatar a punts, les colles Mans Amigues, de Cassà de la Selva i Xàldiga, de Barcelona. Les altres rotllanes participants a aquest campionat han sigut, per ordre alfabètic, Dolç Infern, de Lleida; Estol-Espígol, d'Agramunt i Mirant al Cel, de Sabadell.

Pel que fa als alevins, Dimoniets, de Lleida, ha obtingut aquest trofeu després de les 2 sardanes en què han executats coreografies diferents a la de la sardana tradicional. Així, pren el relleu a la seva colla germana, Petits Dimoniets, campiona l'any passat. Precisament la 2a posició ha sigut per a Petits Dimoniets, mentre que la 3a ha sigut per a Cabirols, de Sabadell. Enguany en aquesta categoria només hi han participat aquestes rotllanes.La colla Escarlata, també de Lleida, s'ha imposat a la categoria Infantil i ha guanyat el seu primer ceptre en aquesta categoria. Escarlata, del Grup Sardanista Montserrat, ha superat l'altra única participant, NINS (Nens i Nenes Sardanistes), de Banyoles.

La colla Creixent, de Canet de Mar, ha aconseguit el títol Juvenil després de què s'hagi hagut d'aplicar els criteris de desempat, ja que fins a 3 colles han obtingut la mateixa puntuació. Així, la 2a plaça l'han compartida Cabirols, de Sabadell i Montseny, de Vic, però en haver-se de desempatar per nomenar colla campiona, la plata ha sigut pels osonencs i el bronze pels vallesans. La Creixent aconsegueix també per 1a vegada aquest Campionat. Les altres colles que han competit en aquesta categoria, per ordre alfabètic han sigut Cors Juvenils, de Terrassa; Estelats, d'Agramunt; Guspira, de Lleida; Maig, de Barcelona i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona.

Finalment, a Veterans, la colla campiona ha sigut Trenc d'Alba, de Girona, que succeeix l'altra colla gironina per antonomàsia, campiona l'any passat. La 2a plaça d'aquest 2018 ha sigut per a Claror de Goges, de Banyoles, en la seva 1a participació com a Veterana en aquest format de concurs únic. Per a Trenc d'Alba aquest és el seu 2n títol després del que va guanyar el 2015.

Del Campionat d'enguany es pot deduir que les colles de Lleida han dominat els podis de les rotllanes més júniors i que hi ha hagut una important incorporació de colles de la Territorial lleidatana a aquesta edició. També es percep que a la categoria Juvenil hi ha un bon planter, amb molt bona qualitat. D'altra banda, la colla Mare Nostrum, a la categoria Gran ,segueix dominant amb el seu 14è títol en 16 anys, els 2 darrers consecutius després que el 2015 guanyés Xàldiga i el 2016, Mirant al Cel. A Veterans, la baixa d'Aires Gironins s'ha compensat amb Claror de Goges, però cal veure si l'any vinent s'augmentarà el número de participants.

Els Punts Lliures és la modalitat més espectacular del món de la sardana. Les colles creen passos, coreografies, formes geomètriques i combinacions visuals molt diferents a les de la sardana tradicional. És un espectacle i una exhibició de força física per part de tots els dansaires. És per tant una gran ocasió per gaudir de l'elit del sardanisme.

La Final del Campionat de Catalunya de Punts Lliures se sol organitzar a la població que és Capital de la Sardana. D'aquesta manera la capital sardanista acull un gran esdeveniment de sardana esportiva. En aquest cas, Montblanc ja va acollir el passat juliol un concurs de sardanes. Es tractava d'una nova competició, la Copa Catalunya. Creada per la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), en format eliminatòries directes, vol tenir continuïtat i es va emmarcar en els actes de celebració dels 60 anys de la UCS.

Aquestes classificacions no seran oficials fins que l'Àrea de Campionat de la UCS hagi revisat els vídeos enregistrats en directe per comprovar que les colles han complert les Bases, així com tots els resultats, impugnacions, etc. que hi puguessin haver. En qualsevol cas, es poden consultar el detall dels punts i les classificacions a la pàgina específica de competició del Portal Sardanista.