Notícies

Presentat el 5è disc de 'Fonoteca de cobla', dedicat a Miquel Serra i Bonal
Dt. 14-Nov-2017

Aquest passat divendres, 10 de novembre, el Centre Social de Peralada ha acollit, amb un concert, la presentació del 5è disc del projecte 'Fonoteca de cobla' dedicat a Miquel Serra i Bonal. La part musical de l'esdeveniment i de la gravació ha correspost a la cobla Ciutat de Girona. La presentació ha comptat amb la participació de Pere Torrent, alcalde de Peralada; d'Inés Padrosa, llicenciada en Història de l'Art i diplomada en Biblioteconomia i documentació i de Jesús Ventura, director de la cobla Ciutat de Girona. A més a més, la presentació s'ha emmarcat en la Festa Major de Sant Martí de la localitat per donar més rellevància a l'acte.

La cobla ha interpretat 4 sardanes de les 12 que té el disc. Alguns dels títols de l'enregistrament són Cap a la posta, Les goges dansaires, Crit d'alerta, Cançó dels aucells o Íntima. El disc també ofereix una sardana per a cor mixt, La nina enyorosa, que canta la Capella Polifònica de Girona, sota la direcció de Martí Ferrer, i que no es té constància de cap gravació fins ara. Igualment, al disc hi ha 2 enregistraments històrics de la cobla La Principal de Peralada. En concret es tracta de les sardanes Guspires catalanes i Entre el boscatge. I com a peculiaritat, l'intèrpret de contrabaix és el propi Miquel Serra, amb el seu germà Josep Serra.

De les sardanes gravades, només consten 4 peces enregistrades anteriorment. Però en format de disc de pedra o vinil datades al 1908, al 1914, al 1924, al 1978 i al 1988. Per tant, la majoria d'obres que s'hi recullen són obres inèdites, i suposa una magnífica ocasió per recuperar unes obres difícilment d'escoltar avui en dia. El disc es pot comprar per 15 € a les actuacions de la cobla Ciutat de Girona.

Abans de l'edició d'aquest disc només es tenia constància de 16 sardanes de Miquel Serra i Bonal, i d'1 per a cor mixt. Curiosament, aquesta obra és considera com a la 1a composició per a cor mixt, ja que fins a aquell moment les composicions només eren per cor d'homes. La recerca per gravar el disc ha permès localitzar a diversos arxius fins a 8 sardanes noves, de manera que la seva producció s'ha pogut ampliar documentadament fins a 24 obres, de les que s'han seleccionat les 12 del disc.

Aquest 5è volum del projecte 'Fonoteca de cobla' es dedica a Miquel Serra i Bonal per la seva importància com a músic i compositor en el seu moment, "però que des de sempre ha estat eclipsat per la figura del seu germà Josep Serra i Bonal", segons els responsables del projecte. D'aquesta manera es busca "posar-lo a l'abast de tothom i donar a conèixer la seva música". També va ser ser fundador i director, juntament amb el seu germà Josep Serra, de La Principal de Peralada, el 1890, que va obtenir un gran prestigi i es va considerar com una de les millors cobles de l'època.

El disc dedicat a Miquel Serra i Bonal ha comptat també amb la subvenció que atorga la Confederació Sardanista de Catalunya per a la creació de noves gravacions musicals de temàtica sardanista. El projecte va iniciar-se a principis d'aquest any i ja ha donat suport a prop d'una vintena de projectes.

'Fonoteca de Cobla' vol difondre la producció de musica per a cobla, especialment d'autors gironins, i sobretot que avui tenen poca repercussió però que al seu dia van ser molt destacats. Així es vol evitar la seva pèrdua o oblit. La recerca i la investigació la desenvolupa la Fonoteca de Compositors. Per divulgar el projecte es desenvolupen diverses activitats de comunicació de cara al públic vinculat a la cobla i la sardana, però també fora del sector, centrat sobretot en consumidors de cultura i música en general. Per aquest motiu, sempre que es pot els discs també incorporen composicions dels autors que no són sardanes. Així, ballables, balls per a orquestra, composicions per a piano o per a cor, complementen els volums per mostrar també l'ampli ventall de generes que treballaven aquests autors.

A més a més, el projecte també permet divulgar d'altres aspectes com imatges, textos, partitures, reculls de premsa i d'altres documents, així com la part biogràfica i històrica. Tot plegat és una font d'informació molt interessant i útil per a diversos camps d'estudi. De fet, també es lliura còpia a l'Arxiu del Museu de Girona per a la seva pròpia recopilació de música per a cobla que ja disposen.

Els 4 discs precedents s'han dedicat a Francesc Perich, Narcís Costa, Ramon Basil i Francesc Civil.