Notícies

Presentació solidària del disc 'Vivències i Records' de na Maria Teresa Monclús
Dg. 01-Jul-2012
Aquest passat 15 de juny s'ha presentat a Sant Joan de les Abadesses el disc 'Vivències i records', que recull sardanes de la compositora Maria Teresa Monclús, i que s'ha dedicat als afectats de mucopolisacaridosis i síndromes relacionades. La interpretació de les sardanes ha anat a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, dirigida per en Jesús Ventura.

El disc aplega 11 sardanes diferents, algunes d'elles incorporant-hi la soprano Àngels Miró i Clària. Les peces fan referència a indrets dels quals la compositora en guarda un record o una vivència especial, i per això el disc pren aquest títol. Així, hi podem trobar sardanes tan evocatives com 'Campdevànol 40 pubillatge', 'Aires de Patum' o 'Sant Joan, vila estimada'. La part musical de l'enregistrament va a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, sota la direcció d'en Marcel Sabaté.

Cal remarcar que la presentació del disc s'ha fet amb un concert benèfic a favor de l'Associació de les mucopolisacaridosis i síndromes relacionades (MPS), una entitat vinculada a una malaltia de tipus genètic, que afecta un dels néts de la compositora. Així, l'entrada valia 5 € i tots els beneficis obtinguts es destinaran a aquesta associació. De fet, hi ha assistit el president de l'Associació i l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses per donar suport a aquesta iniciativa i al disc. La pròpia autora reconeix que "volia fer una bona obra per donar suport moral i econòmic als afectats d'aquestes malalties minoritàries".

El president de l'Associació de les MPS i síndromes relacionades, Jordi Cruz, reconeix que li ha encantat el concert ja que "mai havia pogut assistir a un concert de sardanes i m'ha agradat moltíssim". També agraeix la idea de na Maria Teresa Monclús, perquè els ha permès recaptant uns fons molt útils per millorar les condicions de vida dels afectats per les MPS i síndromes relacionades.

Es pot veure i escoltar un resum de com va anar la presentació, amb declaracions de l'autora, a l'adreça web http://www.youtube.com/watch?v=lULp1SZpzqE&feature=youtu.be.

L'estudi de gravació responsable del projecte ha estat 44.1 i el disc es podrà comprar a les audicions de la Ciutat de Girona, a Informació i Turisme de Sant Joan de les Abadesses i a la botiga can Salvà d'aquesta mateixa població. El seu cost és de 15 €.

Na Maria Teresa Monclús és professora del Conservatori Superior Municipal de Barcelona i directora de la Coral del Casal Jaume Nunó de Sant Joan de les Abadesses. Algunes de les seves sardanes més conegudes són 'Ripoll et recorda', finalista a La Sardana de l'Any, o 'L'encant de Sant Joan' i 'Sant Joan, vila estimada' amb diversos reconeixements musicals.

El concert ha comptat amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.