Notícies

Presentació del 2n volum de la 'Fonoteca de cobla' i concert pels 40 anys de la cobla Ciutat de Girona
Dl. 01-Jun-2015
Aquest proper divendres, 29 de maig, la cobla Ciutat de Girona presenta el seu 2n volum de la col·lecció 'Fonoteca de cobla', dedicat al compositor Narcís Costa Horts amb un concert a l'Auditori de Girona. Aquesta presentació servirà també per commemorar els 40 anys de la cobla gironina.

En Narcís Costa Horts (1907) va ser membre d'una família molt vinculada a la música. Va estudiar amb en Ricard Lamote de Grignon quan era director de la Simfònica de Girona. En Lamote de Grignon el va impulsar a composar i va crear el 'Quartat en Fa menor', que li va permetre guanyar una beca per anar a estudiar a París, però la guerra civil ho va impedir. Després de la guerra es va exiliar a Mèxic, on va viure-hi 30 anys. Des de les terres asteques va seguir treballant per a la música i es va relacionar amb destacats músics. De fet, el propi Pau Casals el va escollir com a col·laborador per preparar l'estrena de l'oratori 'El Pessebre'.

En Narcís Costa Horts era tible i va formar part de cobles com l'Art Gironí o la Iluro de Mataró. Va escriure unes 30 sardanes, però també va conrear d'altres gèneres i formacions musicals, com música de cambra, simfònica i coral. D'aquí que guanyés diversos premis, com el Pau Casals dels Jocs Florals de l'any 1957, l'Antoni Nicolau, el Joan Gols o el que li va concedir 'Ràdio Barcelona' per 'Gerunda', una sardana per a cor i cobla. L'any 1972, després de la mort de la seva dona mexicana, va tornar a Girona, on va morir el 1990.

El projecte de la 'Fonoteca de cobla' vol "divulgar i preservar el patrimoni musical gironí dins l'àmbit de la música per a cobla". La iniciativa de la Ciutat de Girona té també "especial interès en la producció musical de compositors gironins". Els col·laboradors del projecte són l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. En són assessors en Lluís Brugues i l'associació Musics per la cobla.

A aquest concert de presentació s'hi podran escoltar 4 sardanes d'en Narcís Costa Hortas. També s'hi estrenarà una obra d'en Jesús Ventura dedicada a les 4 dècades de la cobla. A més a més, la 2a part comptarà amb la intervenció de solistes excomponents de la cobla com n'Adrià Bauzó, n'Agustí Pedrico i en Jordi Estartús. La direcció anirà a càrrec d'en Jesús Ventura. Aquests virtuosos ens faran gaudir de peces com 'Sant Martí del Canigó', d'en Pau Casals, 'L'atrevit', de n'Agustí Pedrico o 'El cant dels ocells', arranjada per en Jesús Ventura.

Es poden comprar entrades per només 12 € a través de les taquilles de l'Auditori i a les del Teatre de Girona o bé a www.auditorigirona.org o a https://gironacultura.koobin.com/coblaciutatdegirona.

El concert rep el suport de l'Ajuntament de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les ajudes a la programació escènica municipal del Programa.cat i la Diputació de Barcelona.