Notícies

Presentació de la Guia Sardanista 2019 i lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2018
Dg. 16-Des-2018

El Casal Montblanquí, de Montblanc, ha acollit aquest passat dissabte 15 de desembre la presentació de la Guia Sardanista 2019, el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes de l'any de Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. També s'hi ha lliurat els Premis Capital de la Sardana d'enguany, els guardons més importants del món de la sardana, la cobla i la dansa catalana. L'esdeveniment s'ha celebrat a Montblanc com a Capital de la Sardana i ha comptat amb una actuació de la cobla Tres Vents.

A l'esdeveniment hi ha assistit l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu; la directora de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco; el Paer en Cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la tinent d'alcalde de Perpinyà, Danièle Pages; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat; el president del Grup Sardanista Montblanc, Ramon Requesens; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d'altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

Durant l'esdeveniment, diverses intervencions han donat suport als presos polítics i exiliats, així com a l’alcalde de Montblanc, també en vaga de fam. En el seu parlament, Andreu ha assegurat: “És molt difícil ser a la presó i a l'exili amb la dignitat que ho fan. I tenen un horitzó, amb els judicis, monstruós! Com a país, hem passat moments molt més difícils, i ens hem sortirem”. L'acte ha comptat amb un vídeo amb paraules del conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, gravat el passat 1 d’octubre a Brussel·les, on es va desplaçar la Confederació Sardanista i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona a lliurar-li la medalla 2018 al Mèrit Sardanista.

La Guia Sardanista i les seves dades

La Guia Sardanista és el llibret on es recullen en ordre cronològic els aplecs i concursos de colles que se celebren al territori, la població on es desenvolupa, l'hora, l’indret i les cobles que hi actuaran. Aquesta n'és la 18a edició, ja que es publica des del 2002.

A la Guia Sardanista d’enguany hi consten fins a 160 aplecs de sardanes, 5 més que l’any passat, i 55 concursos de colles de sardana esportiva, 6 més que l’any passat, i 4 concursos individuals de sardanes revesses, escampats per Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. La Guia Sardanista també inclou un llistat ordenat per territoris amb d'altres esdeveniments sardanistes d'interès com poden ser ballades, concerts, diades del soci, etc. Malgrat tot, s'hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any al llarg de tot el territori, i que es poden consultar a l’agenda de www.portalsardanista.cat.

De la Guia Sardanista se n'ha fet una tirada de 15.000 exemplars, com l’any passat. Aquestes guies es podran aconseguir a través de les organitzacions territorials dels Aplecs, al Palau Robert de Barcelona, al Palau de la Virreina de Barcelona, a diverses oficines de turisme d'arreu de Catalunya, a la Casa de la Sardana (seu de la Confederació Sardanista de Catalunya) i a la seu de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS).

Així mateix, la Guia Sardanista 2019 proporciona informacions d'interès com ara el contacte de 50 cobles en actiu i 8 colles sardanistes de competició perquè qui vulgui les pugui contractar per a les seves activitats.

La Confederació Sardanista de Catalunya és l'encarregada de coordinar i editar cada any la Guia, confeccionada per les diverses territorials d’Aplecs, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.

Cada any, el disseny de la Guia Sardanista és diferent i sorprenent. En aquest sentit, per 7è any consecutiu s'ha desenvolupat internament des de la Confederació Sardanista de Catalunya.

El document també es pot consultar en format de lectura a www.portalsardanita.cat, la pàgina electrònica que recull bona part dels serveis que ofereix la Confederació Sardanista de Catalunya.

Els Premis Capital de la Sardana

Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l'encarregada d'atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany ja se'n va lliurar un: la Medalla al Mèrit Sardanista, al conseller de Cultura Lluís Puig, a Brussel·les, el passat 1 d’octubre. De fet, l'esdeveniment ha comptat amb un vídeo amb paraules del conseller.

Els guardonats d'enguany han sigut:

 • Medalles al Mèrit:
  • Medalla al Mèrit Sardanista: Lluís Puig i Gordi per la seva incansable activitat d'estudi, difusió, suport i enaltiment de la cultura popular i tradicional catalana especialment la sardana i la dansa catalana des de diversos àmbits, tant privats com institucionals, ja de jove com a dansaire de colla i d'esbart i darrerament des de la Direcció General de Cultura Popular i des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. I també per les iniciatives dutes a terme al voltant de la Fira Mediterrània de Manresa o el Mercat de Música Viva de Vic.
 • Medalla al Mèrit Musical:
  • Anna Costal i Fornells, musicòloga i intèrpret de tenora, per la seva tasca com a professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya, pels seus treballs d’estudi i recuperació de la sardana, la música de cobla i el patrimoni musical del nostre país, especialment de Pep Ventura, treballs dels quals se n'ha fet una àmplia difusió en el bicentenari del seu naixement.
  • Medalla al Mèrit de la Dansa: Rosa Llorach i Rius per la tasca realitzada en la dansa de creació, per l'ensenyament a diversos col·lectius i pel treball per recuperar-la i incorporar-la en totes les festes de Tarragona, des de l'Esbart Santa Tecla, entitat que presideix i de la qual n'és membre fundadora.
 • Premis Capital de la Sardana:
  • A la Dedicació:
   • Dante Miravet i Mayoral, per la seva activitat primer com a dansaire, entrenador i capdanser en diverses colles sardanistes i posteriorment per ser un dels impulsors del renovat aplec comarcal d'Osona.
   • Antoni Nadal i Giménez, en reconeixement a la seva tasca al Patronat Sardanista de Reus i a la Coordinadora d’Aplecs de les Comarques Meridionals i per la fundació de l'Associació Altafulla Sardanista amb la creació d'un nou aplec.
   • Francesc Fonalledas i Capdevila, per la seva incansable activitat des de l'Agrupació Sardanista Tossenca, que va fundar i ha presidit des de fa 30 anys i que abasta tots els àmbits sardanistes de Tossa.
   • Neus Fortuny i Casas, per la seva implicació des de l'inici en tots els 30 aplecs de La Nou de Gaià, per ser sòcia fundadora del Grup Sardanista La Nou de Gaià, entitat que ha presidit durant nou anys i pels cursets de sardanes que ha impartit a les escoles.
   • Martí Corominas i Solé, per la seva dedicació com a delegat en tots els concursos de colles sardanistes de la Territorial de les Comarques Gironines des de fa més de 40 anys.
 • A la Continuïtat:
  • Aplec de Manlleu pels seus 75 anys.
  • Aplec de Cornellà pels seus 50 anys.
  • Aplec de Palamós pels seus 50 anys.
  • Aplec de les Roquetes pels seus 50 anys.
 • A Mitjans Audiovisuals:
  • Club Excursionista Tiana i l'Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, pel documental Aires al Cim, que descriu com es va portar a cap el projecte de ballar una sardana al cim d'una de les agulles de Montserrat. Per celebrar-ho, com a activitat extraordinària, al matí han ballat la sardana Montblanc, Capital de la Sardana d'Alfred Abad dalt la Torre de les Aigües de Montblanc i han escalat El Foradot de la part de la muralla al carrer del Baluard de Santa Anna.
  • Queralt Pedemonte i Marc Vilalta, pel documental 90 anys d’aplec a Calella, que descriu els 90 anys de l’aplec, amb imatges i des d'una perspectiva històrica.
  • René Zamudio, pel curt Bull blanc 345, en què mostra la sardana d’una manera desenfadada i desinhibida.
 • A la Divulgació Musical:
  • cobla Ciutat de Girona, per la col·lecció de discs ‘Fonoteca de cobla’, treball rigorós de recerca i investigació i recuperació de l’obra de compositors gironins.
  • Esbart Català de Dansaires, per l'edició de la col·lecció ‘Música i Músics de l’Esbart Català de Dansaires’ amb la publicació anual d’un disc amb danses del seu arxiu musical.
 • A la Promoció i Difusió:
  • la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per incorporar la sardana a la seva celebració anual.
  • Sardanistes Franquesins, per la tasca d'ensenyament de la sardana a tots els col·lectius arreu de les Franqueses del Vallès.
  • A Iniciatives Renovadores: al grup GASP, pels concerts que han realitzat d’una manera alegre, desenfadada i divertida per a la presentació de cada un dels 3 discs que ha editat fins al moment.

Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Montblanc a la pàgina web www.capitaldelasardana.cat/montblanc2018 o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana).

L'organització de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018 va a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista Montblanc i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Capital de la Sardana

La Capital de la Sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya que és esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita. En aquest sentit, compta amb una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista. La idea és esdevenir també en un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic perquè sigui una excel·lent oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest magne esdeveniment.

La seva intenció és impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista per part de tots els seus registres, sinó també com un esdeveniment cultural i festiu.

Per això, la Capital de la Sardana té assignats uns grans esdeveniments que suposen una important mobilització dins del col·lectiu. Entre d’altres, es concreten la Presentació de la Guia Sardanista d’Aplecs i Concursos, la Festa de Cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, un concurs de sardana esportiva i la Trobada de Centres Cívics de la Generalitat de Catalunya.