Notícies

Premi Sardalleida 2019 per al compositor Òscar Barqué
Dl. 18-Nov-2019

El Premi Sardalleida 2019 ha sigut per al compositor Òscar Barqué, "en reconeixement a una dilatada carrera musical, per l’exitosa carrera com a compositor de sardanes i pel seu constant interès en la cerca de nous projectes musicals". El guardó se li ha lliurat en el marc de la 25a Nit de la Sardana a Bellcaire d'Urgell.

El propi Barqué reconeix que "no en sabia res, em va agafar per sorpresa". I indica que "la música m'agrada molt, és el meu dia a dia però un reconeixement és una bon empenteta. Però em centro molt en la feina". En aquest sentit, el 'Sextet de cobla', que ha actuat a la Nit de la Sardana, és un projecte seu com a experimentació musical amb la cobla i d'altres aportacions instrumentals.

Òscar Barqué compta amb més de 30 sardanes, d'entre les que destaquen Mollerussa Capital de la Sardana 2016, Nadal a Mollerussa o El mestre del poble. La seva intenció sempre és trobar noves possibilitats dels instruments, com ara el citat projecte del 'Sextet de Cobla', endegat el 2018.

L'autor va estudiar a l'Escola Municipal de Música Isidre Roig de Bellpuig, el Conservatori Municipal de Música de Cervera, el Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i el Conservatori Superior de Música de Saragossa. Ha format part de les cobles Tres Turons,de Bellpuig; Bellpuig Cobla, també de població urgellenca; la Jovenívola d'Agramunt i avui en dia està integrat a la Cobla Tàrrega.

Aquest reconeixement el concedeix la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i les modals d'ensenyament (Saltem i Ballem), Aplecs (Coordinadora d'Aplecs) i colles de sardana esportiva (ACSTELL). S'atorga a persones o entitats de les comarques lleidatanes "que destaquen per la seva aportació innovadora a favor de la sardana".

D'altres guanyadors d'edicions anteriors n'han sigut La Jovenívola d'Agramunt, la família Saladrigues, Montserrat Parra o l'Agrupació Sardanista de Mollerussa.

A la Nit de la Sardana també s'ha lliurat el Premi Rotllana, que s'ha concedit a Arnau Tordera, líder del grup Obeses que ha promogut els darrers anys la cobla i la sardana i que aquest 2019 n'ha fet bandera amb el nou espectacle amb la cobla Berga Jove.