Notícies

Pilarín Bayés, premi Rotllana i la família Saladrigues, premi Sardalleida
Dg. 19-Nov-2017

La il·lustradora i dibuixant Pilarín Bayés ha guanyat el Premi Rotllana, i la família Saladrigues, impulsora de la Bellpuig Cobla, ha obtingut el Premi Sardalleida a la 23a Nit de la Sardana, celebrada a Alguaire aquest passat dissabte, 18 de novembre.

El Premi Rotllana per a Pilarín Bayés és pel seu compromís amb Catalunya en què, entre d'altres temes, ha dibuixat la sardana a Petita història d'un sardanista, editat per l'editorial Mediterrània. També la seva tasca com a col·laboradora a Cavall Fort ja l'any 1964, amb una trajectòria de més de 50 però amb un estil sempre de moda, i la concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1991, la converteixen en un personatge digne d'aquest premi. A més a més, forma part de la candidatura de Junts per Catalunya per a les eleccions del proper dijous, 21 de desembre, però a la posició 84 de Barcelona, és a dir, la penúltima, de manera més simbòlica que efectiva.

Pel que fa al Premi Sardelleida, ha sigut per a la família Saladrigues per la seva destacada tasca cultural, sempre relacionada amb la sardana i la música de cobla. Així, el pare va fundar l'any 1984 la cobla Juvenil de Bellpuig, que el 2002 es va convertir en l'actual Bellpuig Cobla, en la qual hi actuen encara 2 tenores i el contrabaix, membres de la citada família.

Els premis Rotllana i Sardalleida són el reconeixement més gran del sector sardanista de Lleida. El Rotllana és "un guardó únic que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida atorga a persones o entitats que, estant o no directament vinculades al món sardanista" de les comarques lleidatanes "ajuden a difondre i normalitzar les sardanes des de la seva quotidianitat i al mateix temps contribueixen a donar al sardanisme una projecció exterior".

Pel que fa al Sardalleida s'atorga a persones o entitats de les comarques lleidatanes "que destaquen per la seva aportació innvadora a favor de la sardana, no només des d’un dels sectors sinó donant-li una visió més global". El decideixen les diverses sectorials de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, és a dir, la coordinadora d'Aplecs, la secció d'ensenyament Saltem i Ballem, l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTELL) i els Informadors Sardanistes.

Els premis s'han lliurat en el marc de la Nit de la Sardana, la gran cita del sardanisme lleidetà. Serveix per cloure la temporada de concursos i atorgar els guardons corresponents a les colles de competició segons la classificació obtinguda al Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. Es planteja com una vesprada de festa, de manera que s'hi celebren diverses activitats per a totes les edats. Així, aquest any s'hi ha representat una obra de teatre infantil sobre la sardana, hi ha hagut un concert de sardanes amb la Bellpuig Cobla, ha actuat el grup de batucada Petebé d'Alguaire i s'ha lliurat els premis del concurs 'Sarda Què', organitzat durant els concursos d'enguany a la demarcació de Lleida. També hi ha hagut el tradicional sopar de gala, s'ha preparat una gimcana per al jovent durant la nit, així com un concurs de foto a les xarxes socials. La 23a Nit de la Sardana s'ha acabat amb una ballada de sardanes amb la Bellpuig Cobla de nou, i ball de festa final.