Notícies

Perpinyà tanca la seva capitalitat sardanista 2019
Dv. 21-Feb-2020

Perpinyà comença a tancar el seu any com a Capital de la Sardana 2019. Així,aquest dijous 20 de febrer ha celebrat una ballada i un concert amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el conegut ballarí Cesc Gelabert, al Teatre de l'Arxipèlag. La direcció musical ha correspost a Marcel Sabaté i la percussió a Robert Armengol. L'esdeveniment ha comptat amb la presència de Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El concert de ha ofert 2 parts amb diverses peces destacades, la selecció de les quals ha sigut per diversos motius. Així, s'hi ha escoltat El roserar, d'Eduard Toldrà pel 125è aniversari del seu naixement; Colla Violetes del Bosc , de Manuel Saderra Puigferrer en record del recentment desaparegut Sebastià Alba o la suite per a cobla Tríptic de records de Fèlix Martínez Comín en commemoració del centenari del seu naixement. També s'hi ha gaudit de la sardana Enyor, de Ricard Lamote de Grignon, que ha dansat Cesc Gelabert, o les 2 sardanes dedicades a la Capital de la Sardana d'enguany.

La finalització de Perpinyà com a Capital de la Sardana té previst un doble esdeveniment final el diumenge 8 de març. Serà amb la Festa Anual de les colles de sardana esportiva que organitza la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS). En aquesta cita es lliurarà a les colles de competició i els participants individuals de revesses els trofeus acreditatius de la temporada anterior. A l'esdeveniment la cobla Contemporània oferirià un tast del seu nou projecte musical a partir de sardanes habituals del seu repertori. A més a més, a la tarda hi haurà la cerimònia final de cloenda de la capitalitat sardanista, amb una ballada inclosa a càrrec de la cobla Mil·lenària.

També relacionat amb Perpinyà i la sardana, per a aquest proper dissabte 29 de febrer està prevista, a les 15:30 h., una ballada en el marc de la visita dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a la ciutat rossellonesa. La ballada constarà de 7 sardanes de 10 tirades, i se celebrarà a la Plaça de la Victòria, al peu del Castellet. De moment s'està buscant músics perquè formin una cobla. Els intèrprets que vulguin integrar-s'hi poden contactar amb Leslie Malet-Salvador al +33 674 25 79 52 o al correu electrònic leslie.malet-salvador@wanadoo.fr. A les 18:30 h. es farà un acte conjunt en suport dels presos polítics, i com a símbol del que s'organitza cada dijous al peu del Castellet. La proposta busca fer visibles els artistes i les entitats nord-catalanes. Per això hi haurà també diversos punts d'actuació simultanis, grups de música, gegants, grallers,castells i una mostra d'entitats del Rosselló. L'organització correspon al Comitè de Solidaritat Catalana.