Notícies

Perpinyà desvela els Premis Capital de la Sardana 2019
Ds. 16-Mar-2019

L'esdeveniment de proclamació de Perpinyà com a Capital de la Sardana, celebrat aquest passat dissabte 16 de març, ha servit també s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2019, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l'encarregada d'atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades.

Enguany, els premiats amb la Medalla al Mèrit Sardanista és Santi Ferrerfàbrega i Estradera per la seva llarga trajectòria sardanista. De jove en el món de les colles com a dansaire i després com a capdanser del Grup Catalunya Dansa, que va fundar. Va ser president de les colles Sardanistes de Barcelona i també de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. Va impartir cursets de sardanes a la Casa Catalana de Saragossa mentre hi residia i actualment és membre de l'Agrupació Sardanista Costa Brava. La Medalla al Mèrit Musical és per a Marc Timón i Barceló, per la seva aportació com a compositor de sardanes, música per a cobla, obres corals i per a orquestra, que l'han portat a compondre i estrenar nombroses obres fora del nostre país. Cal destacar també que ha escrit pràcticament tots els guions i les lletres dels seus musicals i cançons. La Medalla al Mèrit de la Dansa és per a Josep Clos i Blanco per la seva dedicació, durant més de 70 anys a l'ensenyament de les danses tradicionals, recuperant-ne la coreografia i la música i incorporant-les a les festes tradicionals i històriques locals i comarcals, gràcies a la seva direcció de l'Esbart Escalenc de Dansaires, l'Esbart la Farandola i el Grup de Danses La Farandola, del qual n'és fundador.

Pel que fa als Premis Capital de la Sardana, la categoria a la Dedicació ha guardonat Ramon Julià i Massaguer, pel seu esperit de col·laboració amb tothom des de la cobla Costa Daurada, de la qual en va ser un dels fundadors, per la seva participació en el programa Al so de la tenora de Mataró Ràdio, i per posar a disposició de totes les entitats sardanistes i cobles el seu arxiu de més de 17.000 sardanes d'una manera totalment desinteressada. També premia Jaume Pagès i Canaleta, membre de l'Agrupació Sardanista Granollers des del 1955, per la seva tasca ininterrompuda durant 35 anys al front de la revista Anella. Butlletí trimestral del sardanisme vallesà. I Rosa Maria Soler i Olivella, per la seva incansable activitat d'ensenyament de la sardana a persones de totes les edats i tots nivells, des d'iniciació, perfeccionament a nombroses poblacions del Tarragonès i a Reus durant 30 anys.

El Premi a la Continuïtat és per a l'Agrupació Sardanista de Juneda pels seus 75 anys; l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines pels seus 50 anys; l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu pels seus 50 anys; l'Aplec de Badalona pels seus 75 anys; l'Aplec de Primavera de Torelló pels seus 50 anys; el concurs de colles de Palamós pels seus 75 anys; el concurs de colles de Vilanova i la Geltrú pels seus 50 anys i el concurs de colles de Lloret de Mar pels seus 50 anys.

A Mitjans Audiovisuals es guardona Josep Loredo i Moner, pel seu blog Fotosformacionsmusicalsdecatalunya amb cartells, carnets, programes i fotos, especialment de cobles orquestres amb moltes dades i noms dels seus components de cada temporada. També a Ventura Pons i Sala, director de la pel·lícula Miss Dalí, en la qual es pot veure dues vegades una ballada de sardanes i en altres escenes la banda sonora també és de sardanes. I al disc Perfum mediterrani de la cobla Millenària, fruit de la tria pedagògica amb què actua habitualment aquesta cobla per tal de no oblidar els grans autors catalans i donar suport a la creació, interpretant noves composicions de qualitat que es projecten cap al futur.

A la Promoció i Difusió es concedeix a Jordi Prat i Coll, per l'adaptació i direcció de Jocs Florals a Canprosa, en què s'inclou la sardana És la Moreneta, cantada i ballada amb una coreografia lliure.

Les Iniciatives Renovadores premien l'Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista per la renovació, transversalitat i manera de tractar i difondre els nombrosos actes sardanistes que organitza.

I finalment, els Premis Capital de la Sardana 2019 en la categoria del Foment d'Estudis Sardanistes guardonen l'Ajuntament de Bellpuig per la Beca Josep M. Bernat i Colomina per a joves instrumentistes de cobla que atorga conjuntament amb l'Associació Músics per la Cobla. Aquesta beca celebra la 25a edició, creada per iniciativa de l'Ajuntament i de l'Associació Amics de Josep M. Bernat. També es premia Josep Maria Simón i Aubernipel seu estudi La sardana en el currículum escolar, com fer-ho possible? que descriu la possibilitat de dur a terme un treball interdisciplinari i cooperatiu en el cicle superior d’educació primària per mitjà de l'aprenentatge de la sardana.

El lliurament d’aquests Premis tindrà lloc el dia 14 de desembre a Perpinyà, en un indret encara per determinar.