Notícies

Núria Escudé, reescollida com presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya
Dg. 08-Abr-2018

Núria Escudé ha estat reescollida per unanimitat com a presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) en el marc de l'Assemblea General Extraordinària, celebrada a la Casa de la Sardana, a Barcelona, aquest passat diumenge, 8 de d'abril, segons ha indicat l'entitat.

La reelecció de Núria Escudé, apunta la UCS, "suposa la seva 2a legislatura al capdavant de l'entitat que aglutina totes les colles de sardana esportiva de Catalunya i el Rosselló. La seva renovació implica continuar la tasca a favor de les colles i els concursos de sardana esportiva que ha potenciat aquests darrers tres anys. També reforça la relació amb l'entitat suprema del món de la sardana, la Confederació Sardanista de Catalunya, ja que n'és la vicepresidenta. Entre les seves propostes per a aquesta nova legislatura s'hi contempla enfortir la vinculació entre totes les colles i les diverses seccions Territorials de l'entitat".

Núria Escudé és de Terrassa i responsable des de fa anys tant de la colla sardanista local, Amunt i Crits, com de l'organització del concurs de sardana esportiva de la població vallesana.

La UCS també informa que la Junta directiva manté la seva estructura amb Josep Maria Clavé, com a vicepresident; Joan Casals, com a tresorer i Víctor Cibran, com a secretari. També renoven tots els vocals, i s'hi incorpora Jordi Arbiol.

La UCS és l'entitat que aglutina en règim federatiu colles d'arreu de Catalunya, així com aquelles colles que ho han sol·licitat, encara que estigui fora dels límits polítics del Principat: per això s'hi contemplen també les colles del Rosselló. Així, el número de colles federades "és de més de 250". Es va fundar l'any 1958, de manera que enguany celebra els seu 60è aniversari. Entre les diverses accions previstes per celebrar-ho, hi ha prevista la 1a edició del campionat Copa Catalunya, format colla contra colla i amb sardanes eliminatòries. Aquest nou títol es disputarà a Montblanc, en el marc de la seva celebració com a Capital de la Sardana, el dissabte, 28 de juliol, a les 21:00 h.

Les activitats que du a terme la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya són diverses però es concentren en l'organització del Campionat de Catalunya, en què hi participen colles de totes les edats, distribuïdes en diverses categories: alevines, infantils, juvenils, grans i veteranes. Aquests campionats tenen diverses modalitats: lluïment, que és la sardana de competició en el seu format tradicional; revesses, que són sardanes de música que porta a la confusió i de les quals cal esbrinar mitjançant oïda musical i operacions matemàtiques el nombre de compassos de curts i de llargs i Punts lliures, la modalitat més espectacular, amb coreografies pròpies de cada colla, figures geomètriques diverses i passos que no tenen res a veure amb la sardana tradicional.

L'Assemblea de la UCS s'ha celebrat a la Casa de la Sardana, l'espai que aplega les diverses associacions de temàtica sardanista de Barcelona per optimitzar recursos i potenciar les dinàmiques de les principals entitats sardanistes, a part de fomentar el treball en comú, el debat i la unitat de criteris. També s'integra a la xarxa de Cases de la Festa de l'Ajuntament de Barcelona, un seguit d'espais de cultura popular i tradicional repartits pels diferents barris, que acullen entitats d'àmbits diversos on promoure la cultura popular i tradicional, formar sobre ella i fer-ne recerca i desenvolupar diverses activitats de preparació i difusió, obertes a tothom.