Notícies

Nova edició del llibre amb al·lusions sardanistes 'Una màquina d'espavilar ocells de nit'
Dc. 27-Nov-2019

Edicions de 1984 ha rellançat el llibre de Jordi Lara Una màquina d'espavilar ocells de nit, un dels reeiximents literaris de la darrera dècada. Al volum hi ha referències al món de la sardana i la cobla, el que va permetre al seu dia normalitzar i difondre el nostre sector a un important públic lector.

Aquesta reedició, però, és en veritat la 4a, ja fins ara se n'han fet d'altres en format de butxaca. La peculiaritat és que serà amb tapa dura, la versió més elevada d'edició de llibres, el que certifica l'interès per a aquesta obra.

El seu tiratge és d'un miler d'exemplars i es pot comprar per 18 €. Té una extensió de 288 pàgines i es pot comprar a les principals llibreries.

Una màquina d’espavilar ocells de nit és una obra que fusiona gèneres, com la novel·la, l'assaig la biografia i la ficció al llarg de la història d'un jove estudiant de música que s'integra en un conjunt de músics vells i estrafolaris. Amb ells, i a través de la investigació de la vida i l'obra de rares celebritats artístiques del passat, el jove descobrirà què és exactament una màquina d'espavilar ocells de nit i per a què serveix. Segons l'escriptor i crític literari Sergi Pàmies, el llibre és "extraordinari. Un monument a la condició humana des d'una humil escala sardanística".

A l'esdeveniment de presentació d'aquesta reedició, celebrat a mitjans de novembre a la llibreria La Central del Raval, també s'ha emès un migmetratge de ficció creat a partir del contingut del llibre. Lògicament, l'autor d'algunes d'aquestes històries audiovisuals, que també pren el paper d'actor en alguna d'elles, és el mateix Jordi Lara. Existeix un resum d'aquest obra cinematogràfica que, segons el propi Lara, conté "tot d'imatges que volia plasmar a la novel·la mentre l'escribia però que finalment van quedar fora".

Jordi Lara és periodista i artista. Va estar al capdavant del programa d'informació sardanista i de cultura popular de TV3 i des de fa més de 10 anys ha focalitzat la seva vida a la creació, amb els llibres Papallones i roelles, el citat Una màquina d'espavilar ocells de nit i Mística conilla, que va rebre el Premi Crítica Serra d'Or de Narració 2017. També és autor del llargmetratge de ficció Ventre blanc. El seu espectre artístic també inclou la videopoesia.