Notícies

Nova edició del festival 'Amb So de Cobla' amb noms com Névoa, Petitet o Pau Alabajos
Dv. 24-Jul-2020

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha presentat la 4a edició del festival 'Amb So de Cobla', de Palamós, únic esdeveniment temàtic centrat en la sonoritat de la nostra formació més tradicional. La celebració d'enguany serà del dimarts 4 al dissabte 8 d'agost, amb diversos noms destacats com Pau Alabajos, Petitet o Névoa, o la proposat de fusió amb el circ.

Així, l'obertura serà dimarts 4 d'agost, a les 22:00 h. amb la proposta que uneix l'espectacle del circ amb la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i el conegut músic Pep Pascual. Amb el títol Circ&Cobla oferiran una 'suite cabaretística' d'autors diversos dels vuitcentistes fins a avui en dia. El so de la cobla es barrejarà amb la contemporaneïtat dels artistes de circ de l'Ateneu Popular de 9 barris. A part dels elements sonors de Pep Pascual, del món del circ hi haurà els malabars i la beatbox de Kerol; el mans a mans d'Amer i Àfrica circ cia; l'acroball de Daniball; l'escala de verticals de Manel Roses; el hulahoop de Kari Panska i la percussió de Robert Armengol.

El dimecres 5 d'agost, a les 22:00 h., serà el dia del Memorial Ricard Viladesau. El clàssic concert arriba a la seva 20a edició, amb els Montgrins i La Principal de la Bisbal.

L'endemà dijous 6 d'agost actuaran a les 20:00 h. Formiga and Cigale amb La Principal de Tarragona. D'aquesta manera es podrà conèixer àmpliament el projecte que van presentar a finals de l'any passat, on fusionen la cobla amb el seu estil d'aires medievals i tradicionals amb curioses versions modernes per a veu, violí i arpa.

També dijous 6 d'agost, a les 23:00 h., s'oferirà l'espectacle Llums, cançons, poemes i lluita. Es tracta de la fusió entre la cobla Marinada, la veu de Pere Martínez i els arranjaments del director musical de l'espectacle Vicens Martín. S'hi presenta un florilegi de cançons i poemes musicats que representen la "lluita dels pobles, amb diversitat geogràfica i temporal, però que destaquen per la seva qualitat i la seva importància emocional, simbòlica i històrica", a partir dels ritmes del flamenc i el jazz.

Divendres 7 d'agost, a les 20:00 h., l'especialista en fados Névoa fusionarà la seva veu amb La Flama de Farners amb el projecte Cançõns. Una proposta molt potent, que és un dels caps de cartell, i molt especial, amb composicions catalanes i portugueses.

I el mateix divendres 7 d'agost, a les 23:00 h., un altre plat fort. El conegut rumbero del Raval de Barcelona, Petitet, nexe entre els mites del Pescaílla, Gato i Peret amb el present, actuarà per oferir la seva rumba simfònica al so de la cobla, amb reminiscències del projecte que va presentar al Liceu.

Per tancar el festival, dissabte 8 d'agost també hi haurà 2 actuacions. Una serà a les 20:00 h., amb la cobla Ciutat d'Amposta, que oferirà la seva 1a actuactió oficial. D'aquesta manera els músics ampostins reivindiquen la seva existència a una zona considerada poc sardanista. Són el fruit d'un projecte endegat fa 2 anys i oferiran un concert d'arrels clarament ebrenques. A part de sonar la suite titulada Montsià, del compositor ampostí Carlos Royo Baigues, també actuaran els balladors de Peracota. D'aquesta manera es percebrà la barreja musical de la jota aragonesa, les bandes valencianes i la sardana i la cobla catalana.

L'altra actuació del dissabte serà la de Pau Alabajos amb la cobla Bisbal Jove, a les 23:00 h. Pau Alabajos és un altre conegut cantautor valencià, amb 7 treballs ja editats, guanyador de premis destacats com l'Ovidi Montllor o l'Enderrock. Ens oferiran un espectacle de literatura, poesia i cançons d'amor i de guerra que serà un gran final de festival. Els arranjaments de les peces seran del director de la Bisbal Jove, Xavi Molina. Aquest espectacle és una estrena produïda pel Festival 'Amb So de Cobla'.

Paral·lelament, aquest 2020, les sessions formatives del festival, en fusionar-se amb les JEIC, se celebraran a la tardor, a Palamós, en unes dates per confirmar. L'any que ve s'organitzaran a l'Esmuc.

D'altra banda, enguany, per fer front al coronavirus, el festival se celebrarà sempre a un lloc fix. Serà al Passeig de les Pites (el que abans era el carrer del Convent dels Agustins), de Palamós. D'aquesta manera es podrà tenir un control rigorós de l'aforament. Per això caldrà reservar entrada per a cadascun dels concerts a què es vulgui assistir. En aquest sentit, els seients seran numerats i com que la capacitat és limitada es prega que s'adquireixin només les entrades que realment es facin servir. De fet, cada persona podrà adquirir un únic lot d'entrades de cada espectacle. L'accés a cada funció serà 30 minuts abans de l'inici i el lloc es guardarà fins a 15 minuts un cop començada la funció. El festival també seguirà les altres mesures de seguretat sanitària antiCOVID-19.

Amb aquesta 4a edició 'Amb So de Cobla' vol consolidar-se com a projecte i fer arribar la sonoritat de la cobla i de retruc la sardana, a un ampli i divers públic. De fet, busca "transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats musicals".

La proposta va néixer de l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, l'impulsa la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, el gestiona l'Ajuntament de Palamós i compta amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.