Notícies

Nova ballada independentista a la manifestació de la Diada
Dj. 05-Set-2019

Aquesta Diada hi ha hagut de nou una ballada de sardanes en el marc de la manifestació titulada 'Objectiu Independència'. Ha sigut a tocar del Pavelló Mies van der Rohe, davant de la Font Màgica de Montjuïc, un cop acabada la manifestació Per això es recomanava els sardanistes manifestar-se entre els trams 3 i 4. La part musical ha anat a càrrec de la Cobla per la Independència.

La ballada ha constat de 5 sardanes de 7 tirades, de temàtica majoritàriament independentista. Però també simbòlica, com Somni, de Manel Saderra i Puigferrer i, és clar, La Santa Espina, d'Enric Morera, per tancar l'activitat. L'esdeveniment s'ha acabat amb la interpretació d'Els Segadors.

La cobla l'han integrada més d'11 músics que, voluntàriament, han interpretat les obres. La seva participació els darrers anys és habitual i respon a la voluntat de fer tirar endavant el projecte i aconseguir l'objectiu final.

L'organització ha correspost a la sectorial Cobla per la Independència i Sardanes per la Independència, sectorials que actualment encapçala Carme Pruñonosa (coneguda com a Carempru). També hi han participat Ramon Poch, Esteve Berga, Roman Vázquez. A més a més, la directora i compositora Concepció Ramió també ha participat i col·laborat activament perquè aquesta edició reeixís.

La manifestació independentista d'enguany ha considerat que "encetem un nou cicle polític, i per això és tan important que tornem a omplir els carrers". La performance ha consistit en omplir la Gran Via des del Passeig de Gràcia fins a la Plaça d'Espanya. A aquest indret, els 5 carrers principals que hi desemboquen també s'han ocupat, en un parell de trams. Un d'aquests, el d'Avinguda de Maria Cristina, és on hi ha hagut el 3 i el 4, els més propers on s'ha fet la ballada. Per això es recomanava aquests per als sardanistes. També s'ha llegit un manifest en nom de les 2 sectorials involucrades en aquest esdeveniment.

Com en anys anteriors hi havia un lot a la venda amb la samarreta oficial de la manifestació. El seu import es destinava a finançar l'activitat i la tasca dels seus organitzadors: l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). S'ha pogu comprar a través de l'entitat, Omnium Cultural, els supermercats BonPreu, els diari Ara, El Punt Avui, els digitals Vilaweb i El Nacional, la cooperativa Abacus i les botigues Productes de la Terra i Urnes del Referèndum. O a les seccions territorials de l'ANC o via internet.

Aquest ha sigut el 5è any consecutiu que la sardana ha comptat amb una ballada pròpia des que va començar a organitzar-se aquest tipus d'activitat el 2015. També el 2013 va tenir un tram propi a la Via Catalana.