Notícies

Nou objectiu de finançament per presentar la candidatura de la sardana a la UNESCO
Dv. 14-Jul-2017

La Confederació Sardanista de Catalunya ha allargat el termini i la quantitat total a recaptar perquè la sardana pugui ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO després d'haver assolit en breu la 1a xifra sol·licitada a través d'una campanya de microfinançament. Ara es pretén arribar a 12.000 € i s'ha allargat el termini a un total de 40 dies, fins el diumenge, 6 d'agost, a les 12:00 h. Les donacions es poden fer a la pàgina electrònica http://vkm.is/sardana.

La recopilació dels 6.000 € ha sigut prou ràpida, i gràcies a això es podran activar adequadament els processos de la candidatura. Ara, amb la nova xifra de 12.000 € que es vol aconseguir es podran treballar les accions difusió i la resta de despeses de gestió nacionals i internacionals.

A aquesta 1a etapa de recaptació hi ha hagut una donació pel valor màxim, de manera que s'ha habilitat una 2a possibilitat de rebre un donatiu de 1.000 €. De totes maneres, a la campanya hi han participat més de 130 mecenes, una xifra bastant baixa si es compara amb la quantitat de persones involucrades al món de la sardana. Les possibilitats de col·laboració abasten des dels 10 € fins als citats 1.000 €, amb diverses possibilitats i recompenses. La previsió és haver d'invertir un total de 40.000 € durant 3 ó 4 anys, d'aquí la importància de poder recaptar el màxim de diners possibles per poder afrontar el projecte amb garanties.

La recerca de finançament popular respon també a un criteri molt important per la UNESCO: la implicació de la població vers cadascuna de les candidatures que es presenten. Per això es fa aquest recapte econòmic col·lectiu, i per això hi ha 2 iniciatives més de difusió popular. Una és la creació d'un logo específic per inserir-lo a qualsevol comunicació sardanista que es desenvolupi. L'altra és la disponibilitat per a les entitats sardanistes d'una pancarta gegant que ha creat l'Agrupació Sardanista de Calella, i que cedeix voluntàriament.

Aquest projecte perquè la sardana sigui reconeguda davant la UNESCO també ha rebut el suport del mitjà de comunicació 'Vilaweb' i apareix a la portada de www.festadirecte.cat.

Finalment, per ara, també s'editarà un disc, titulat La sardana, camí de la UNESCO amb 10 composicions singulars, totes elles gravades en directe a les diverses Final-Concert del concurs La Sardana de l'Any celebrades des del 2004. La seva publicació es preveu pel mes de setembre.

La presentació oficial de la campanya perquè la sardana estigui inscrita com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat va ser el divendres, 16 de juny, quan es va inaugurar oficialment la Casa de la Sardana, a Barcelona, amb la presència de Santi Vila, llavorsconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jaume Collboni, tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i Lluís Puig, llavors director general de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat.

Es podrà estar al dia del procés a través de l'etiqueta #sardanaunesco i a través del Facebook de l'entitat (https://www.facebook.com/conf.sardanista), el Twitter de la Confederació Sardanista de Catalunya (https://twitter.com/conf_sardanista), l'Instragram (https://www.instagram.com/conf.sardanista/) i la web (https://portalsardanista.cat/).