Notícies

Nou disc de 'Fonoteca de cobla', centrat en Bonaventura Carreras Duran
Dl. 04-Mar-2019

Aquest proper dissabte 16 de març la cobla Ciutat de Girona, a les 19:00 h., presentarà a l'Auditori de Girona el nou disc del projecte 'Fonoteca de cobla'. Es tracta del 7è volum, dedicat al compositor Bonaventura Carreras Duran, en què totes les sardanes serà la 1a vegada que es graven.

Bonaventura Carreras Duran va ser, com el seu pare, un destacat oftalmòleg, catedràtic a les universitats de Cadis i Madrid, que fins i tot es va permetre rebutjar feines a Alemanya després de completar la seva formació a Paris, Lausana i Berlín. Malgrat viure a Cadis, la seva relació amb Girona i Begur, el poble patern, es va mantenir sempre. Per això, a causa del seu interès per la música i les arts, influït també pel seu pare, va composar fins a 15 sardanes. La tasca de recerca de Músics per la Cobla n'ha localitzat 9, inèdites, i per tant, enregistrasdes per 1a vegada. Aquestes obres s'han trobat sobretot gràcies a la tasca de Músics per la Cobla i el seu arxiu. També s'han trobat partitures al Múseu de la Música de Girona.

Les composicions que es troben al volum són La meva Girona, Records de Begur, Gentilesa, La festa de Sant Genís, Primavera a la vall de Sant Daniel, Camí del Santuari dels Àngels, Pensant en tu, L'orfaneta i D'aquell temps. Cal remarcar que de la sardana Pensant en tu hi ha 2 versions diferents: una és la composició original, i l'altra és una versió nova que va fer-ne amb els llargs molt més balladors per satisfer la voluntat dels sardanistes. Per això al disc s'hi pot escoltar una gravació isolada dels llargs, per poder comparar-la.

El disc incorpora també una sardana del compositor Juli Garreta, Frisança, dedicada a Bonaventura Carreras Duran, i una cançó del compositor Miquel Oliva per a veu i piano, dedicada al seu pare, Bonaventura Carreras Peralta. Aquesta peça també és la 1a vegada que s'enregistra.

La part musical del nou disc correpona la cobla Ciutat de Girona, amb el tenor Albert Deprius i el pianista Josep Buforn a l'enregistrament de la cançó. La direcció musical és de Jesus Ventura i la producció va a càrrec de Josep Maria Serracant.

Del nou disc de 'Fonoteca de cobla' se n'ha fet una tirada de 300 exemplars i cada unitat es pot comprar a 15 €. Estaran disponibles a les ballades i concerts on actuï la Ciutat de Girona.

El concert oferira 2 parts, i hi actuaran la cobla Ciutat de Girona, amb Jesús Ventura com a director; Susana del Saz, cantan i Joan Torras, percussió i teclats. S'hi escoltarà la interpretació de 2 sardanes de Bonaventura Carreras Duran: La meva Girona, estrenada l'1 de novembre de 1963 al concurs de colles de Girona, dedicada al seu fill Ramón; i Gentilesa, dedicada a la seva esposa Pilar Matas Guytó. Conjuntament amb la cobla i la cantant Susanna del Saz s'oferirà un recull de cançons i sardanes com País petit, de Lluís Llach, una selecció d'havaneres de Ricard Viladesau, o diverses sardanes.

La col·lecció 'Fonoteca de Cobla' és un projecte de recerca i investigació al voltant dels compositors oblidats per divulgar-los i "preservar el patrimoni musical dins l'àmbit de la música per a cobla". Les gravacions precedents s'han dedicat a Francesc Perich Escosa, Narcís Costa Horts, Ramon Basil Brujó, Francesc Civil Castellví, Miquel Serra Bonal i Frederic Sirés.

La 'Fonoteca de Cobla' va rebre el Premi a la Divulgació Musical dels Premis Capital de la Sardana 2018 i forma part del catàleg d'ctivitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, un projecte de la Unió Europea "per descobrir la riquesa i diversitat del patrimoni europeu".