Notícies

Noces d'or de la Unió de Colles Sardanistes
Dv. 01-Feb-2008
La commemoració s'iniciarà el març del 2008 i finalitzarà el març del 2009, amb un gran aplec de colles a Montserrat el mes de juny

Fa cinquanta anys que un grup de colles s'uniren per constituir una associació que els conferís la identitat corporativa necessària en aquells moments que el règim polític de l'època restringia els drets de reunió i d'associació, i per posar ordre al col·lectiu de sardanistes de competició. Així va néixer la Unió de Colles Sardanistes (UCS).

En aquest mig segle les colles sardanistes de competició, aixoplugades a la UCS, han estat protagonistes de tota mena d'esdeveniments, tant sardanistes com també socials i esportius. Destaquen fites com els magnífics espectacles oferts en la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona l'any 1992 o en el Forum de les Cultures i altres esdeveniments esportius, com la inauguració del Camp Nou del F.C.Barcelona ara fa cinquanta anys, en els quals les colles hi han estat presents. Però pel damunt de tot, destaca la tasca primordial de la coordinació de tots els concursos de colles sardanistes i l'organització dels Campionats de Catalunya.

Les pàgines viscudes per les colles durant aquests cinquanta anys i el paper important que han tingut en la sardana (en el seu conreu, ensenyament, etc) ha demostrat sobradament l'extraordinària vitalitat, capacitat d'evolució i innovació d'aquest col·lectiu de dansaires.

Per això, la Unió de Colles fa 50 anys i ha preparat un seguit d'actes commemoratius que tindran lloc del març del 2008 al març del 2009. Un programa d'actes que inclou des de certamens musicals de composició de sardanes, edició de CD's, activitats lúdiques pel jovent de les colles amb concerts de música, concerts de sardanes, conferències, visites guiades, exposicions fotogràfiques itinerants, fins a l'acte central de l'aniversari que s'esdevindrà a Montserrat, el mes de juny, amb un aplec de colles; així com altres activitats de format més petit.