Notícies

Neix el projecte de recuperació musical 'Fonoteca de cobla'
Dv. 01-Ago-2014
El passat dijous, 3 de juliol, la Sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona ha acollit la presentació del projecte 'Fonoteca de cobla', basada en la gravació i preservació de peces musicals de compositors gironins.

Aquest projecte, liderat per la cobla Ciutat de Girona, vol "preservar les produccions musicals de compositors gironins". Serà una col·lecció de discs dedicats a personalitats de la música gironina que per diverses raons han quedat oblidats i avui en dia són desconeguts, malgrat la influència i el pes que van tenir a la seva època.

Segons el director de la cobla, en Jesús Ventura, "busquem grans personatges del món de la música dels qual ja no se'n parla i fem gravacions que no existeixen".

El 1r disc que s'ha produït és el que està dedicat a en Francesc Perich, en el marc del centenari de la seva mort. La gravació recupera i presenta 5 de les seves 6 sardanes, moltes de elles inconegudes als nostres dies. Des del projecte es té constància d'aquesta 6a sardana ('Angelical') i que no n'existeix cap més. Però la seva 6a sardana ha estat impossible trobar-la, tot i que han esbrinat que es va programar a Palamós el 1907. Aquest exemple demostra el laboriós treball d'investigació, recuperació i preservació digital que inspira la proposta.

El disc es pot comprar a través de botigues musicals i per mitjà de la cobla Ciutat de Girona a les seves actuacions. I és que la cobla gironina és l'encarregada d'impulsar el projecte i gravar-ne les composicions. L'edició correspon a CdG produccions.

A part de sardanes, aquest 1r disc també incorpora d'altres gèneres que va conrear en Francesc Perich, com valsos, polques, americanes o vals-jota, entre d'altres. Aquests ballables van tenir molt d'èxit a la seva època.

En Francesc Perich va ser un virtuós intèrpret de flauta, i algunes de les seves obres van ser específiques per a aquest instrument o per a flautí. Va fundar, juntament amb en Josep Saló i Bos i en Tomàs Sobrequés i Masbernat, l'Acadèmia Musical Gironina. Aquesta acadèmia es va convertir al cap d'un parell d'anys en l'Acadèmia Municipal.

Ja s'està treballant el 2n volum, dedicat a en Narcís Costa, de qui se'n coneixen 2 sardanes però que en va arranjar unes 15.

A l'esdeveniment hi ha assistit l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el vicepresident i diputat de Cooperació Local, Cultural i Acció Social de la Diputació de Girona, Xavier Soy; el delegat territorial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Antoni Baulida; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado i el director de la Cobla Ciutat de Girona, Jesús Ventura.

La cobla ciutat de Girona es va fundar l'any 1975 i actualment la composen el flabiol Oscar Sánchez Moscatel, els tibles David Plans Ortega i Felip Morales Pareja, els tenores Josep Coll Ferrando i Jordi Pujol Casademont, els trompetes David Hidalgo Borrell i Joan Remacha Pajuelo, el trombó Francesc Sala Giralt, els fiscorns Salvador Salla Solà i Joaquim Burjachs Gómez i el contrabaix: Alberto Rodriguez Cerezo. De la seva fundació, la cobla ha participat a diversos festivals de música com el Festival Castell de Peralada, el Festival Porta Ferrada o el Festival Marsella i ha desenvolupat concerts amb artistes tan destacats com el pianista i compositor Albert Guinovart, la cantant Nina o la mezzo-soprano Marta Valero.

L'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, juntament amb en Lluís Brugues i l'associació Músics per la cobla han col·laborat en aquest projecte.