Notícies

Mor Sebastià Alba, essència de la colla Violetes del Bosc
Dl. 27-Gen-2020

Aquest passat diumenge 26 de gener ha mort Sebastià Alba, una de les figures més destacades del món de la sardana esportiva. El seu enterrament ha sigut aquest dimarts, 28 de gener, al Tanatori de Les Corts de Barcelona, i dansaires uniformats de la seva colla de tota la vida, Violetes del Bosc, li han ballat la sardana de la colla de Manuel Saderra i Puigferrer, en el seu honor.

El Sebastià Alba va entrar a la colla Violetes del Bosc el 1949 i des de 1951 fins a principis del S. XXI va ser l'entrenador de la rotllana. Fruit de la seva tasca va perfeccionar la coreografia de la colla, que va impulsar d'altres formacions a millorar. La seva feina acurada va provocar que Violetes del Bosc, amb el pas de les temporades, sigui la colla amb més títols de campiona de Catalunya de sardana esportiva, a la categoria Gran o Absoluta.

A part de la seva feina com a capdanser també va liderar l'Obra Sardanista Violetes del Bosc en l'oganització de les ballades de dissabtes a la tarda davant la Catedral de Barcelona. Així, durant 50 anys va encarregar-se d'aquest esdeveniment setmanal. Per això, el passat 28 de setembre se li va preparar un homenatge a aquella ballada. Centenars de sardanistes de carrer, antics dansaires de la colla Violetes del Bosc i les colles de Barcelona Ciutat van anar a mostrar-li el deute i escalf cap a la seva persona. L'esdeveniment va ser encara més emocionant perquè el Sebastià Alba va caure aquell mateix dia i fins a últim moment no es va saber si podria participar-hi. Finalment, quan va aconseguir arribar i va sortir del taxi, tot el Pla de la Catedral va estar aplaudint-lo una molt llarga estona.

Paral·lelalment, s'ha aconseguit salvar les ballades de dissabte a la tarda a la Catedral. Gràcies al nou projecte que lidera l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, a partir d'aquest febrer es podrà tornar a ballar al centre de la ciutat.

La seva mort es produeix just en l'any que les Violetes del Bosc celebren el 75è aniversari de la seva fundació. La colla està preparant diverses activitats, però de ben segur que ja no seran el mateix sense la presència de qui les va fer excel·lir com a colla.