Notícies

Mor l'historiador i escriptor del món de la sardana Lluís Subirana
Dg. 01-Jun-2014
L'historiador i escriptor Lluís Subirana ha mort la matinada d'aquest passat dissabte, 24 de maig. Va dedicar tota la seva vida a l'estudi i difusió de la cultura popular catalana, centrant-se sobretot en la sardana.

La seva tasca intel·lectual està avalada per una vintena de llibres com 'Compàs. Compendi bàsic de la pràctica sardanista', escrit amb el també estudiós Jaume Nonell i el qual va merèixer el Premi Assaig Obra del Ballet Popular; 'Catalanisme i sardanisme, una història compartida', també Premi Estudis Obra Ballet Popular 2003; 'Els poetes i la sardana'; 'La sardana a Sabadell', escrit igualment amb en Jaume Nonell o 'El llibre blanc dels Aplecs de la Sardana a les Comarques de Barcelona'.

La seva tasca va incloure la participació a diverses comissions de celebració cultural i sardanista com el Mil·lenari de Catalunya, el 50è aniversari de Sabadell Sardanista, el 25è aniversari Cobla Jovenívola, el Centenari Orfeó de Sabadell, els 125 anys de Sabadell Ciutat o el Centenari de la sardana a Sabadell.

Era un col·laborador habitual dels mitjans de Sabadell i de temàtica sardanista. El 2007, Sabadell va concedir-li la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural per la seva tasca a favor de la música catalana i l'Obra del Ballet Popular va atorgar-li també al 2007 la Medalla al Mèrit Cultural. El 2010 va rebre un dels Premis d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

També era una persona molt vinculada a la cultura de Sabadell, on vivia, ja que formava part o col·laborava amb entitats com el Museu d'Història, Palestra, Agrupacions Narcís Giralt, Agrupació Pedagògica Sant Nicolau, Òmnium Cultural, Escola de Música de Cobla-Cobla Jovenívola, Fundació Ars, Unió Excursionista Sabadell, Esbart Sabadell Dansaire, Federació Sabadell Cultura, Associació de Veïns de la Creu Alta, Revista Quadern, Acadèmia de Belles Arts, Fundació Bosch i Cardellach i Organisme Autònom Museus Municipal.