Notícies

Mor Dolors Viladrich, la compositora de sardanes més coneguda
Dv. 01-Oct-2010
La compositora de sardanes Dolors Viladrich va morir diumenge, 17 d'octubre, a l'Hospital Josep Trueta de Girona després de sofrir un atac de cor mentre ballava sardanes al 35è Aplec de l'Escala el dia abans.

La Dolors Viladrich era una de les compositores més conegudes dins del món de la sardana i representava l'inici de tota una generació de dones compositores que s'han anat fent lloc de mica en mica en el terreny de la composició de la música per a cobla. Acostumats a sentir noms d'homes com a autors, la paritat creativa s'ha anat desenvolupant durant les darreres dècades i la Dolors n'era una de les pioneres.

Autora de 20 sardanes catalogades, les seves peces estan dedicades a entitats, persones i familiars i desprenen unes melodies i una intensitat de viure que demostren la seva espontaneïtat. Les sardanes "Anna Maria" i "Per a tu Joan" van quedar finalistes al concurs 'La Sardana de L'Any' a les edicions del 2005, al Palau de la Música Catalana de Barcelona i 2009, a l'Auditori de Girona. La seva darrera sardana es va estrenar el passat 25 de juliol, a l'Aplec de Palamós i portava per títol 'El garbí de Palamós'.

Nascuda l'any 1936 i filla de músics, no va introduir-se debò al món musical fins el 1994 quan, per causa d'una prejubilació va emprendre i perfeccionar els estudis a l'escola "Esclat de Manresa". Posteriorment va començar a comprendre i perfeccionar la seva tècnica gràcies a Marcel Artiaga, música de la cobla Montgrins.

El funeral serà a la parròquia de la Sagrada Família de Manresa demà dimarts a les 10.00.