Notícies

Montblanc ha presentat els actes com a Capital de la Sardana 2018
Dl. 05-Mar-2018

Aquest dilluns, 5 de març, s'ha presentat al claustre de l'antic convent de Sant Francesc de Montblanc, la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, prevista pel proper dissabte, 17 de març, i alguns dels esdeveniments més destacats durant l'any, com l'encerclament de la muralla medieval amb una gran rotllana en el marc de l'Acampada Jove, o diversos concerts amb cantautors i cobla.

Montblanc prendrà el relleu a Figueres el proper 17 de març, per ser així la 6a Capital d'aquest projecte estrenat per Arenys de Munt el 2013. El coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés, ha afirmat que "l'essència és que no sigui sols un esdeveniment pel món sardanista, sinó que la sardana sigui transversal i estigui present en la majoria d'actes que s'organitzen a Montblanc durant tot l'any. No dubtem que serà un èxit, igual que les anteriors edicions». De la seva banda, l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha assegurat que la Capital "uneix 2 característiques de la singularitat cultural de la nostra vila: la gran importància del patrimoni artístic i la vitalitat del teixit associatiu. Quan acabi aquest any, voldríem que la petjada de Montblanc quedés impregnada en el món sardanista". Durant la roda de premsa, el regidor de Cultura, Jordi Albalat, ha presentat la imatge de la Capital, amb un disseny de quatre cartells que identifiquen diferents monuments de la vila amb la iconografia sardanista, així com un vídeo promocional.

De cara al proper dissabte, 17 de març, les activitats de la proclamació començaran amb una ballada de la Cobla Ciutat de Girona a les 11:00 h. a la Plaça de Sant Francesc, que també oferirà, a la tarda, el seu espectacle El tenor i la cobla. Ja dins l'antiga església, començarà a les 12:00 h. l'esdeveniment institucional, durant el qual s'estrenarà una sardana composta especialment per Alfred Abad per a la capitalitat montblanquina. També es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana, que reconeixen persones, institucions, projectes i entitats que treballen en favor de la dansa catalana. En presència de nombrosos representants institucionals i davant la muralla medieval, s'inaugurarà un gran monument i una placa commemorativa, obra de l'escultor Jordi Figueras. I a la tarda, s'inaugurarà a la sala Sant Feliu l'exposició Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital, que recull fotografies històriques.

La capitalitat té un calendari d'actes anual, que es clourà el febrer del 2019 amb el traspàs a Perpinyà. El president del Grup Sardanista del Museu Arxiu, Ramon Requesens, n’ha anunciat aquest matí alguns dels més destacats: "Per a nosaltres, un dels majors reptes serà la formació d'una anella que encerclarà tota la muralla el juliol vinent, durant l'Acampada Jove. Fem una crida a tothom i també a aquests joves vinguts d'arreu a col·laborar per tancar-la". La muralla construïda el segle XIV té un perímetre de 1.402 metres i 30 torres, i sols s'ha encerclat un cop, en un acte organitzat per l'ANC. Altres actes destacats de la capitalitat són el concert de Cris Juanico el dissabte, 12 de maig amb cobla o el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona el diumenge, 9 de setembre per la Festa Major.

La capitalitat és un projecte de la Confederació Sardanista de Catalunya. Compta també amb l'organització de l'Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu de Montblanc, i amb el suport de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i empreses patrocinadores locals.