Notícies

Montblanc finalitza com a Capital de la Sardana amb un balanç de mig centenar de concerts i activitats culturals
Dl. 11-Mar-2019

L'església gòtica de Santa Maria de Montblanc ha acollit aquest dissabte passat, 9 de març, la cloenda com a Capital de la Sardana, tot just abans que dissabte vinent 16 de març, passi el relleu a Perpinyà. A la cloenda s'hi ha estrenat l'espectacle Introit', dels montblanquins Factoria Bram, davant un públic d'unes 400 persones.

Aquesta obra és una peça teatral creada expressament per a l'ocasió i ha comptat amb la col·laboració especial del cantautor Roger Mas. Amb 3 dels músics que l'acompanyen habitualment han interpretat a l'orgue del s. XVII cançons del seu disc amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. La música del solsoní s'ha intercalat enmig dels 4 actes de la peça teatral, que reivindica la modernitat de la sardana, tot lligant-la a la història d'una parella. Durant l'esdeveniment, també s'ha presentat un vídeo que recull algunes de les principals activitats celebrades per la capitalitat montblanquina des que el 17 de març del 2018 va assumir aquest títol. L'audiovisual es difon aquests dies a les xarxes socials i és un bonic muntatge amb imatges sardanistes projectades en alguns dels principals monuments i racons de la vila medieval.

Grans concerts i milers de visitants

Durant aquest any, la capitalitat ha portat a Montblanc a milers de visitants per alguns dels principals esdeveniments del calendari sardanista nacional. Entre d'altres, la final del Campionat de Catalunya de Punts Lliures, les Jornades Folklòriques Internacionals, la presentació de la Guia Sardanista i el lliurament dels Premis Capital de la Sardana, el nou concurs de colles Copa Catalunya, la trobada de centres cívics, la d'escoles de cobla o el mateix acte de proclamació i de cloenda, que han atret a Montblanc sardanistes d'arreu dels Països Catalans. Entre el mig centenar d'activitats programades per Montblanc, han estat molt celebrats concerts com els del cantautor Cris Juanico, el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona o el de Valentí Maymó interpretant a Jacint Verdaguer, per citar-ne solament alguns.

El ric patrimoni monumental i artístic montblanquí, edificis i places, han estat escenari privilegiat de conferències, exposicions i concerts i ballades de sardanes amb cobles com Maricel, Reus Jove, Bellpuig, Selvatana, Marinada, Reus Jove, Cossetània, Tàrrega o Principal de Tarragona, entre d'altres. Alguns dels esdeveniments singulars celebrat són una ballada conjunta de sardanes d'escolars amb 900 participants que van formar 40 anelles; i 'Abracem la Muralla', un esdeveniment que el 21 de juliol va encerclar el clos medieval d'1,4 quilòmetres amb una gran sardana de 1.500 participants.

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha destacat en una roda de premsa celebrada aquest dilluns 11 de març a Montblanc "l'èxit rotund per a Montblanc i per a la sardana de la capitalitat. Ens podem sentir ben orgullosos". La capitalitat és un projecte de la Confederació Sardanista de Catalunya i Montblanc ha estat el 6è municipi a ostentar-ne la distinció. Durant el 2018, l'organització de la capitalitat ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu i la mateixa Confederació Sardanista de Catalunya. Compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i la Diputació de Tarragona, així com de patrocinadors privats.

El president de la Confederació, Joaquim Rucabado, de la seva banda, ha indicat que "la valoració és extraordinària, perquè Montblanc ha obert la finestra que remarca que la sardana no és una cosa del passat, sinó del present i del futur. I espero que aviat, sigui patrimoni de la humanitat".

Entre la resta d'autoritats assistents a l'espectacle de cloenda de dissabte hi ha hagut la directora general de Cultura Popular de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, qui ha assegurat que "la sardana camina molt lluny, aquesta setmana cap a Perpinyà, una ciutat que ens ha ajudat molt en l'últim any".

A la cloenda de dissabte també hi han assistir el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet; el president del Grup Sardanista del Museu Arxiu de Montblanc, Ramon Requesens i el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona.