Notícies

‘Montblanc, Capital de la Sardana', d’Alfred Abad, Sardana de l’Any 2018 al Liceu amb el president Torra i la consellera de Cultura
Dg. 12-Mai-2019

La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2018, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, ha guardonat la sardana Montblanc, Capital de la Sardana, del compositor Alfred Abad com a Premi Popular. Aquesta obra és la sardana composada per celebrar que durant tot l’any 2018 Montblanc va ser la població que va ser el referent pel món de la sardana a través d’exposicions, debats, concursos de colles i diverses activitats. La sardana El secret d’Olesa, de Xavier Ventosa, ha obtingut el Premi Joventut i Perpetuum desidium, de Marc Timón, autor de bandes sonores de pel·lícules que desenvolupa la seva carrera musical a Los Angeles, ha obtingut el Premi de la Crítica.

A l’esdeveniment hi ha assistit Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, que ha indicat que “soc sardanista des de petit i ho tinc associat a instants d’alegria que quan et fas adult també incorpora sentiments d’unió, solidaritat, bellesa i llibertat”. També s’ha anunciat que la Final de La Sardana de l’Any 2019 serà al Teatre La Faràndula de Sabadell, el dissabte 30 de maig.

L'accèssit del Premi Popular ha estat per a La font d’en Nando, de Carles Santiago. L’accèssit del Premi de la Crítica és per a Discreta melangia, d’Enric Ortí.

Premi Joventut

També s’ha lliurat el Premi Joventut a la sardana El secret d’Olesa de Xavier Ventosa, de manera que aconsegueix aquest guardó per 3a vegada. L’accèssit ha sigut per a Festes selvatanes, del compositor nord-català Lluc Vizentini. Aquest premi vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors de fins a 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador l’integraven músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Bernat Castillejo, Joan Josep Blai, Jordi León, Joan Gibert, Joan Jordi Beumala, Marcel Artiaga, Xavi Molina i Jordi Molina. Aquest jurat ha atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades.

Concert líric i estrena d'una obra

La Final-Concert ha ofert a la 2a part un concert que ha evocat espais nostrats com Queralt, Cadaqués o la Costa Brava. A més a més, s’ha estrenat la cantata d’Antoni Mas Bou ‘És quan canto que hi veig clar’, inspirada en les tres formes d'expressió més característiques de la música popular i tradicional catalana: el cant coral, les sardanes i les havaneres i que pretén transmetre, a través d'elles, un missatge de pau i fraternitat. Els seus intèrprets han sigut la soprano Indira Ferrer, la Polifònica de Puig-reig, les cobles Els Montgrins i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, el grup Port Bo i Jaume Yelo a la percussió. I en el marc del Liceu, també s'hi ha interpretat música de l’autor operístic Pietro Mascagni.

Les 10 finalistes, a la 1a part

La Final del concurs ‘La Sardana de l’Any 2018’ ha ofert una primera part en què les cobles Sant Jordi-Ciutat de Cornellà i Mediterrània han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les 61 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

El jurat que ha triat el Premi de la Crítica és el mateix que el del Premi de Joventut, que també han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol, independentment que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular.

Aquesta Final-Concert ha omplert el Liceu, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. En aquest sentit, cada any, les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos de sardana esportiva.

Suport de la Consellera de Cultura

A part de Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, també han assistit a l’esdeveniment Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, qui ha indicat que és filla i néta de músics de cobla i ha expressat el desig perquè la sardana sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. També hi ha assistit Maria Àngels Blasco, Directora de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Francesc Fabregat, Diretor de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB); Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona; Joan Rabasseda, alcalde d’Arenys de Munt; Laura Aiguaviva, regidora de Cultura a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols; Àngels Torra, Directora dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Barcelona; Carme Renedo; Directora dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Girona; Valentí Oviedo, Director General del Gran Teatre del Liceu; Max Sunyer, representant del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya; Josep Maria Clavé, coordinador de la candidatura de la Sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; René Tarrius, president de la Federació Sardanista del Rosselló; Núria Escudé, presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i Joan Ventura, president de la Unió d’Aplecs de Catalunya.

Aquesta ha sigut la 30a edició del concurs des que la Confederació Sardanista de Catalunya va recuperar-lo el 2004. L'esdeveniment de la Final-Concert l'organitza la Confederació Sardanista de Catalunya i hi col·laboren el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Fundació SGAE, el Liceu, Catalunya Música, Solán de Cabras i Músics per la Cobla.