Notícies

Martí Gironell, Premi Rotllana i la Jovenívola d'Agramunt, Premi Sardalleida, a la 24a Nit de la Sardana
Dl. 19-Nov-2018

L'escriptor Martí Gironell ha rebut el Premi Rotllana, mentre que la cobla Jovenívola d'Agramunt ha obtingut el Premi Sardalleida, a la 24a Nit de la Sardana, que s'ha celebrat a Vallfogona de Balaguer, aquest passat dissabte 17 de novembre.

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida ha distingit, al periodista i escriptor gironí, Martí Gironell "per la seva vinculació amb el món sardanista i pel suport manifest a la consecució de la 'Sardana per la Llibertat' que va tenir lloc el 30 de juny amb l'encerclament de l'Estany de Banyoles per part de milers de sardanistes". A més a més, Gironell també va participar a la 3a edició de les jornades sardanistes 'Enganxa't' que es van celebrar a Manlleu el passat 2017.

El premi Rotllana "és un guardó únic que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida atorga a persones o entitats vinculades o no directament al món sardanista però que, amb les seves activitats quotidianes, col·laboren a difondre i normalitzar la sardana, i alhora, contribueixen a projectar el món sardanista fora del seu àmbit d'actuació".

Els guanyadors precedents han sigut l'actor Toni Albà; la periodista, política i escriptora Pilar Rahola i la il·lustradora Pilarín Bayés.

De la seva banda, el Premi Sardalleida ha sigut per a la Jovenívola d'Agramunt "en reconeixement a la seva labor en la difusió, promoció i projecció de la sardana". Des de al seva presentació, l'11 de setembre de 1987, ha participat en diversos projectes musicals, com Els sons ancestrals del Mar Negre i la Mediterrània i Recordansa junt amb el Grup Sardanista Estol-Espígol i el Grup Escènic Agramuntí; l'Aplec Internacional del 2014 a Timisoara o trobades i festivals internacionals a Alemanya, Bèlgica, Àustria, França, Andorra i Madrid. També ha treballat amb diversos músic reconeguts com Jordi León, Jordi Molina, Santi Arisa, Jordi Vilaró, Esteve Molero o Santi Arisa, amb el projecte de la Sardanova.

El Premi Sardalleida s'atorga "a persones o entitats de les nostres comarques que destaquen per la seva aportació innovadora a favor de la sardana. El premi es consensuat per totes les sectorials".

Els premiats anteriors han sigut la família Saladrigues, Montserrat Parra, l'Agrupació Sardanista de Mollerussa o el grup d'animació GR3.

La Nit de la Sardana és el punt de trobada del sardanisme lleidatà al final de la temporada. Serveix per lliurar els premis del Campionat Territorial de sardana esportiva. Però també com a festa: així, aquest any, s'ha buscat potenciar les activitats per a la mainada i, com sempre, amb disco mòbil i sardanes.