Notícies

L'Orfeó Català porta la sardana a la Xina
Dc. 07-Nov-2018

A finals d'octubre l'Orfeó Català ha actuat per 1a vegada a la Xina i entre les obres que ha interpretat hi consta una sardana, que també ha ballat. En concret, ha sigut al Shanghai Oriental Art Center, el teatre més important i més gran de la ciutat, amb la sardana L'Empordà, d'Enric Morera.

Segons l'Orfeó Català aquesta inclusió de la sardana i la seva interpretació coreogràfica es deu al fet que al director, Simon Halsey, li agrada molt la sardana ballada. Per això va proposar al cor que mentre es cantés una sardana, un grup de cantaires la ballés, per mostrar al públic xinès la realitat de les sardanes, unes composicions musicals que són també dansa. Tanmateix, l'Orfeó portava preparada la sardana, però no tenia confirmació definitiva de si es podria ballar. Finalment, ha sigut possible i ha permès ensenyar la nostra dansa.

Els dansaires han sigut cantaires de l'Orfeó, que també acostumen a ballar sardanes. Des de l'Orfeó Català remarquen que "ens encanta poder mostrar la nostra riquesa popular" i valoren repetir l'actuació en el futur.

Al concert que han ofert a Xangai hi ha tingut un marcat protagonisme la música catalana, amb obres com el Retaule de cançons populars d'Albert Guinovart, que s'ha estrenat; O vos omnes i Nigra sum, de Pau Casals o El Rossinyol. Aquesta peça l'han interpretada conjuntament amb el cor xinès BG Chamber Choir. També han actuat plegats amb la cançó xinesa Mo Li Hua, et que ha provocat l'ovació del públic. D'altres obres que s'hi ha escoltat eren de Franz Schubert i Edward Elgar.

La gira de l'Orfeó Català per la Xina ha suposat 4 concerts a 3 ciutats diferents: Xangai, Wuxi i Heifei. Ha sigut, segons l'Orfeó Català, "una gran experiència per a tots els cantaires, tant a nivell professional, ja que significava un repte de repertori i de nombre de concerts i desplaçaments, com a nivell personal i de grup". Un dels objectius era fer d'ambaixadors de la cultura i la música catalanes al país asiàtic i la ballada d'una sardana a un dels escenaris principals de la Xina és una magnífica ocasió per donar a conèixer la nostra dansa.

Durant aquesta gira la direcció de l'Orfeó Català ha anat a càrrec de Simon Halsey, i la sotsdirecció, de Pablo Larraz.