Notícies

Lliurament a Lluís Puig a Brussel·les de la Medalla al Mèrit Sardanista 2018
Dt. 02-Oct-2018

La Confederació Sardanista de Catalunya ha lliurat la Medalla al Mèrit Sardanista 2018 a Lluís Puig a Brusselles, aquest dilluns, 1 d'octubre, a l'Església Saint Jean Baptiste au Béguinage, a la place du Béguinage de la capital belga. La data seleccionada s'ha fet coincidir amb el 1r aniversari del referèndum, i per mostrar el suport a la democràcia, els presos polítics i els exiliats. Ha l'esdeveniment també hi ha assistit el president Carles Puigdemont, el conseller Toni Comín i la delegeda de la Generalitat a la UE, Meritxell Serret.

L'anunci de la concessió de la Medalla al Mèrit Sardanista a Lluís Puig es va produir el passat dissabte, 17 de març, en el marc de la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, quan es van desvelar els Premis Capital de la Sardana 2018, entre els quals hi consta la Medalla al Mèrit Sardanista. Els motius per atorgar-li la distinció més important del món de la sardana són "la seva incansable activitat d'estudi, difusió, suport i enaltiment de la cultura popular i tradicional catalana especialment la sardana i la dansa catalana des de diversos àmbits, tant privats com institucionals, ja de jove com a dansaire de colla i d'esbart i darrerament des de la Direcció General de Cultura Popular i des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com per les iniciatives dutes a terme al voltant de la Fira Mediterrània de Manresa o el Mercat de Música Viva de Vic".

L'esdeveniment també ha ofert un concert amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que ha sigut un ampli recorregut per la història de la sardana i la música de cobla perquè el conseller pogués paladejar de nou com sona en directe. El director de la cobla ha sigut Marcel Sabater.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha coordinat un viatge perquè el major número possible de sardanistes assistissin a aquest esdeveniment amb el conseller de Cultura a l'exili. Així, més de 50 persones, entre responsables d'entitats i sardanistes s'han desplaçat des de Catalunya amb el viatge organitzat, a part dels que hi ha anat pel seu compte. L'esdeveniment s'ha organitzat amb el Casal Català de Brussel·les.

Els Premis Capital de la Sardana tenen 2 tipus de guardons diferents: les Medalles, al Mèrit, i els Premis Capital de la Sardana. Les Medalles al Mèrit tenen 3 categories diferents: Medalla al Mèrit Sardanista, que és la que s'atorga al conseller Puig; Medalla al Mèrit Musical i Medalla al Mèrit de la Dansa. Els Premis Capital de la Sardana tenen les categories la Dedicació, A la Continuïtat, A Mitjans Audiovisuals, A la Divulgació Musical, A la Promoció i Difusió i A Iniciatives Renovadores. En tots els casos, suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional.

La comissió Capital de la sardana és l'encarregada d'atorgar-los segons unes categories establertes. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats, que esconsensuen entre tots els integrants d'aquest projecte. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes presentades i després d’un debat i una reflexió profunda a l'hora de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, la Comissió escull els premiats.