Notícies

L'Espai Ter programa un cicle de concerts per explicar l'evolució de la cobla
Dc. 20-Feb-2019

L'Espai Ter de Torroella de Montgrí torna a apostar per la cobla de cara a aquest any 2019. Serà a través del projecte 'Pioners, revolucionaris i contemporanis', amb la voluntat de difondre la nostra formació típica com a element clau de la cultura popular i tradicional catalana.

Així, presentarà "d'una manera oberta i desenfadada l'evolució de la cobla des dels seus orígens fins a l'actualitat a partir de 5 concerts". Seran amb les cobles La Principal de la Bisbal, celebrat el passat dissabte 2 de febrer; les propostes Metropol el dissabte 23 de març; Els Montgrins, el dissabte 23 de febrer i Biflats, el dissabte 13 d'abril, dins del Cicle Grans Orquestres, i la Cobla Bisbal Jove, el diviendres 29 de març, dins de les propostes educatives de música adreçades escoles d'educació infantil i primària. D'aquesta manera s'ofereix un ampli ventall de possibilitats coblístiques, per a tots els públics.

Així, el concert d'Els Montgrins és Pere Rigau i els compositors torroellencs, com a commemoració dels 150 anys del naixement d'aquest autor fundador de la cobla-orquestra Montgrins. El programa es basa en obres d'autors locals, liderats per Vicenç Bou, i d'altres composicions molt conegudes. Aquesta proposta serveix per il·lustrar els orígens de la cobla.

El Cicle Grans Orquestres vol explicar, a través de La Principal de la Bisbal i Metropol l'evolució cap a les cobles-orquestres per encabir-hi nous instruments i noves sonoritats per competir amb les influènices musicals d'Amèrica com a formació festiva.

Biflats servirà com a representació de la proposta d'avui en dia de la cobla com a big band catalana, és a dir, com a formació que no només interpreta sardanes. Per això oferiran una actuació que proposa "farra i fanfarra" amb voluntat de diversió. El seus components l'integren músics de trajectòria artística consolidada a grups com Els Pets, Sau, La Principal de la Bisbal, Orquestra Internacional Costa Brava, La Flama de Farners, la Junge Deutsche Philharmonie, Dagoll Dagom o Comediants.

També es treballa la presentació de la cobla i les seves característiques a les noves generacions. Per això hi haurà una activitat educativa: Sssshhht!, de la Bisbal Jove, per explicar als nens les potencialitats de la cobla. Serà amb 2 sessions dins de les propostes educatives de música adreçades a escoles d'educació infantil i primària.

Amb aquesta programació l'Espai Ter torna a posicionar-se com un dels escenaris de referència que cada any programa un cicle centrat en el món de la cobla.