Notícies

L'Aplec Internacional de l'Alguer se celebrarà de l'1 al 3 de maig
Dt. 17-Des-2019

Adifolk ha anunciat oficialment aquest passat 11 de desembre a l'Alguer, junt amb la Fondazione Alghero de l'Ajuntament de la ciutat i la Dirección General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, les dates del 33è Aplec Internacional a l'Alguer: se celebrarà el divendres 1 de maig, el dissabte 2 de maig i el diumenge 3 de maig. Les inscripcions ja estan obertes, a través del formulari corresponent, fins el dilluns 6 de gener.

Aquestes dates tenen a veure amb una commemoració històrica de l'Alguer, que se celebra el 6 de maig. Per això la seva proximitat facilita la presència de la cultura catalana tradicional a l'illa sarda. L'esdeveniment es desenvoluparà durant els 3 dies a la Plaça de Sulis, al costat mateix del mar, un indret molt cèntric i concorregut. El programa encara està per concretar però l'Infosardana ha pogut saber que es preveuen 3 ballades de sardanes, obertes al públic, 1 per cada dia. També es preveuen importants concerts de coral amb les 7 formacions locals, així com una actuació cada nit i una cercavila dissabte al matí.

De cara a la participació de grups, en referència al nostre sector hi ha places per a 2 colles de sardana esportiva i 1 cobla. Per decidir quines formacions se seleccionaran es tindran en compte diversos factors com ara la "predisposició dels actuants i grups en participar a les activitats de l'Aplec que se'ls proposi"; una representació territorial variada per donar oportunitats a totes les zones; la diversitat dels diversos àmbits folklòrics i el criteri artístic, que "valorarà la qualitat artística i el nivell estètic i visual com el vestuari".

Així, a part de les colles de sardanes i la cobla també es preveu comptar amb 1 banda de música, 1 grup de música folk i havaneres, 1 ball de seguici amb els seus músics, 1 colla ball de bastons amb els seus músics, 1 bèstia de protocol amb els seus músics, 1 bèstia de foc amb els seus músics, 1 colla castellera, 1 coral, 1 colla de diables amb els seus músics, 1 esbart, 1 colla de falcons amb els seus músics, 2 colles de gegants amb els seus músics i s'hi valorarà l'acompanyament de capgrossos i 1 colla de jocs tradicionals.

L'Aplec Internacional va celebrar la 1a edició el 1988 a Amsterdam. Cada any s'organitzava a una ciutat diferent interessada en l'esdeveniment, però des d'Ostrava 2017, la data habitual del 1r cap de setmana d'agost ha canviat per una que faciliti la major implicació de la ciutat que l'acull.

L'esdveniment, al seu 1r any, va ser temàtic de sardanes, però aviat s'hi van afegir d'altres expressions de la nostra cultura popular. Per això sha convertit en el millor aparador de la varietat tradicional de la nostra cultura. L'Aplec s’ha organitzat, durant tots aquests anys, a ciutats ben diferents com París, Manchester, Frankfurt, Lisboa, Tallinn, Malmö, Budapest o Timisoara o Torí.