Notícies

L'Aplec Internacional canviarà de format a partir de la propera edició a Ostrava
Dj. 01-Set-2016
Aquest passat cap de setmana de dissabte, 30 de juliol i diumenge, 31 de juliol, Perpinyà ha acollit el 29è Aplec Internacional. I en aquest marc s'ha anunciat que la propera ciutat on se celebrarà serà Ostrava (República Txeca), però amb un format i unes dates diferents.

A partir d'ara l'Aplec s'integrarà dins de la programació d'algun festival internacional, i per tant, en les dates que corresponguin. Això vol dir que el format de celebrar-ho a principis d'agost quedarà supeditat a què el festival que incorpori l'Aplec sigui durant aquells dies. Així per exemple, aquest proper 2017 s'haurà de celebrar cap a finals de juny, ja que formarà part del programa de l''Street festival' del festival 'Colors of Ostrava'.

A més a més, Adifolk busca professionalitzar l'Aplec en el sentit que es vol que el festival que l'aculli doni tracte d'artistes de cultura popular als seus participants. Per aquesta raó hi haurà una selecció acurada dels grups actuants a partir de les propostes de les confederacions o federacions de cada manifestació de la nostra cultura popular. I en aquest cas, a més a més, responsables del festival d'Ostrava també voldran poder valorar els grups actuants abans de confirmar-ne la presència.

La idea de fons és que l'Aplec ha de servir realment per difondre la cultura catalana. Segons Joan Gómez, responsable d'Adifolk, l'entitat organitzadora de l'Aplec, "no pot ser una festa tancada sense repercussió allà on anem. Hem de fer promoció internacional de la nostra cultura i el nostre país, i ens interessa sortir als mitjans del país on anem". I postil·la que és "un canvi de model i de mentalitat".

El festival 'Colors of Ostrava' és un espècie de Sonar, un festival de música de diversos estils, que acull durant diversos dies unes 45.000 persones. Com a prèvia se celebra aquest 'Street festival', que és on l'Aplec desplegarà les seves actuacions.

Ostrava és la 3a ciutat més important de Txèquia i és la capital de la regió de Moràvia i Silèsia.

Pel que fa a l'Aplec d'enguany a Perpinyà, el Joan Gómez considera que els ha permès tornar "amb les piles carregades perquè la gent ha respost molt bé i pensem que s'ho han passat molt bé: hi ha hagut eufòria a les actuacions".

Amb aquest replantejament es modifica radicalment el format de l'Aplec Internacional, que va començar el 1988 a Amsterdam i cada any se celebrava a una ciutat diferent disposada a acollir-lo. Si bé al principi s'hi van fer només sardanes, aviat s'hi van incorporar d'altres expressions de la nostra cultura popular, el que el va acabar convertint en una mostra de la varietat tradicional de la nostra cultura.

L'Aplec s'ha celebrat a ciutats tan diferents com París, L'Alguer, Manchester, Frankfurt, Lisboa, Copenhaguen, Tallinn, Malmö, Budapest o Timisoara.