Notícies

L'Aplec d'Ostrava passa el testimoni a Washington amb denúncies de pressions de l'ambaixada espanyola a Txèquia
Dl. 03-Jul-2017

Aquest passat divendres, 30 de juny, dissabte, 1 i diumenge, 2 de juliol, Ostrava ha acollit el nou format d'Aplec Internacional, en el marc de l''Street festival’ del festival 'Colors of Ostrava'. A l'esdeveniment s'hi ha anunciat que la propera edició serà a Washington, als EUA. I segons ha comunicat Adifolk, entitat organitzadora de l'Aplec, l'ambaixada espanyola a la República Txeca va exercir diverses pressions perquè l'esdeveniment no se celebrés.

A Washington l'Aplec s'emmarcarà en l'Smithsonian Folklife Festival, un dels festivals folklòrics i de cultura popular i tradicional més gran que hi ha als EUA. És un gran focus d'atenció mundial sobre la cultura folklòrica, de manera que és una molt bona oportunitat per mostrar la tradició i la identitat catalana. Cada any s'organitza al voltant del 4 de juliol i duran unes 2 setmanes, amb més d'1 milió de visitants. El passat 2016 va acollir, enter d'altres temes, la cultura basca. És gratuït i la 1a edició va ser l'any 1967. La seva organització correspon a l'Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage, un dels 3 centres culturals del prestigiós Smithsonian Institution. Aquesta entitat la va crear el 1846 el govern dels EUA per incrementar i difondre el coneixement. La celebració de l'Aplec a Washington suposarà també que per 1a vegada l'esdeveniment surti d'Europa.

D'altra banda, després de la celebració oficial de l'Aplec, el president d'Adifolk, Joan Gómez, ha declarat a Catalunya Ràdio que l'ambaixada espanyola a la República Txeca no volia que se celebrés l'Aplec o que la recepció oficial a l'Ajuntament es fes en castellà. D'altra banda, Joan Gómez ha remarcat que l'Ajuntament d'Ostrava ha sabut "estar per sobre i solucionar aquest entrebanc i la ciutat s'ha lliurat a nosaltres".

Pel que fa a l'Aplec, el món sardanista ha estat representat per la cobla Volta Món! i la colla de sardana esportiva Xàldiga. Així, la cobla ha actuat a les ballades de sardanes de divendres, 30 de juny; dissabte, 1 de juliol i diumenge, 2 de juliol i al concert-espectacle cor, orquestra i cobla de dissabte al vespre. La colla Xàldiga ha actuat a les ballades en format exhibició, i ha animat la població local a aprendre i a ballar sardanes durant la seva actuació. També ha mostrat diversos balls d'esbart i balls de bastons.

A Ostrava també hi ha actuat un gegant vinculat amb la sardana. Es tracta de la figura de Pep Ventura, de Figueres, creat expressament en honor al pare de la sardana moderna pels 200 anys del seu naixement, que se celebren enguany.

Els altres grups que han participat a l'Aplec Internacional han sigut, com a agrupació musical, Aiguabarreig, de Santa Maria d'Oló; com a bestiari, l'Àliga de Tàrrega, de Tàrrega i el Drac de Figueres, de Figueres; com a capgrossos, els Capgrossos de Capellades, de Capellades; com a castellers, els Castellers de la Vila de Gràcia, de Barcelona; com a diables, els Diables de la Federació de Diables de Barcelona, de Barcelona; com a gegants, els Gegants Els Veguers de Montblanc, de Montblanc i els Gegants de Torroella de Montgrí, de Torroella de Montgrí.

La celebració de l'Aplec en el marc del festival 'Colors of Ostrava' ha suposat un major impacte i s'alinea amb la voluntat d'Adifolk d'oferir un esdeveniment que serveixi per difondre la nostra cultura i el nostre fet diferencial i establir relacions entre d'altres països i ciutats. La pressió de l'ambaixada espanyola sembla donar la raó a aquesta tasca i el seu reeiximent. Adifolk també afronta aquesta tasca amb la presentació d'un programa artístic de primer nivell. De fet, els grups actuants d'enguany van haver de superar el vist-i-plau de l'organització del festival d'Ostrava.

D'aquesta manera el format d'Aplec Internacional canvia radicalment. Aquesta 30a edició ha estat la 1a que vol aprofitar grans esdeveniments culturals per inserir-hi la programació i divulgar la nostra tradició, com la cobla i la sardana. La celebració l'any que ve a la capital dels EUA pot ser una altra gran oportunitat per internacionalitzar-nos.