Notícies

L'Any Xaxu, amb més de 20 activitats durant tot 2020
Dt. 28-Gen-2020

Aquest mes de gener s'ha encetat a l'Escala l'Any Xaxu amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. Ha sigut amb una ofrena institucional a la seva tomba, amb alguns dels seus descedents. També ha servit per desvelar la vintena d'activitats que ha programat l'Ajuntament de l'Escala i l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

Per identificar-lo, s'ha creat, i presentat, un logotip específic per a l'Any Xaxu, que servirà d'enllaç entre totes les activitats. Es tracta d'un disseny de Francesc Sala i Giralt. L'objectiu de l'Any Xaxu és "sumar esforços, rescatar i difondre encara més la seva popular i no prou coneguda polifacètica figura i la seva extensa obra musical, no només sardanista".

A part de l'ofrena floral, la 1a activitat ha sigut un concert titulat Xaxu. Sardanes, peces corals i apunts musicals, amb l'Escola Municipal de Música, la cobla Rossinyolets, el cor Indika i el pianista Ivan Joanals. D'altres seran, durant la primavera i la tardor, cicles de xerrades a l'entorn de la figura de Josep Vicens, la seva obra musical, els músics i la cobla o la situació actual del fet sardanista. També hi haurà un cicle bimensual/trimestral d'excursions i visites a indrets relacionats amb Josep Vicens i Juli per revisar la seva vida i comprendre millor la seva obra. Seran indrets com Malgrat de Mar, Girona i l'exili francès, a part, és, clar, de l'Escala.

També es preveu la gravacio d'un disc doble amb una selecció del seu corpus musical com a autor de cobla-orquestra. Així, s'hi preveuen composicions per a cobla (sardanes, ballables i obres per a cobla) i d'altres gèneres musicals, com peces corals, obres religioses o composicions per a orquestra antiga.

A més a més, a les activitats sardanistes habituals de l'Escala, com ara els Aplecs, la Nit dels Músics o les ballades d'estiu, s'hi programaran títols sardanistes, amb especial atenció per a aquells desconeguts. La involucració local tamb estarà present amb el concert de final de curs dels alumnes de l'Escola Municipal de Música 'El Gavià', o a finals de juny, amb el concert La Sardana popular. Xaxu i els seus contemporanis, de la cobla La Principal de Cassà. I la revista Camí de Ronda d'estiiu comptar amb diverses seccions dedicades a Xaxu.

L'organització ha previst també concerts per evocar la figura de Xaxu. A l'estiu s'estrenarà el concert Xaxu. Entre la tradició i la innovació amb la cobla La Principal del Llobregat i el 44è Concert d'Estiu de Sardanes i de Música per a Cobla, serà A l'entorn de Josep Vicens Xaxu. Aquest esdeveniment serà el dissabte 15 d'agost, a la nit, als jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova (c/ del Garbí, 6). D'altra banda, durant la tardor, s'oferirà el concert Recordança a l’Avi Xaxu , amb la cobla Reus Jove.

També a la tardor es preveuen activitats en i amb els centres educatius locals i s'estrenarà una obra de teatre en forma de monòleg titulada Xaxu, un home de poble. Al mateix temps, durant la tardor i l'hivern hi haurà una exposició sobre la seva figura.

Per tancar aquest any temàtic, se celebrarà una cloenda amb actuacions musicals i la presentació de la biografia sobre la seva vida i obra, a càrrec de l'historiador escalenc Jordi Gallegos.

A més a més, fora de l'Escala, també es desenvoluparan activitats relacionades amb l'autor. Entre d'altres es preveu la programació de sardanes seves a tots els Aplecs de la sardana de les Comarques Gironines durant aquest 2020; les cobles adherides a l'Associació de Cobles de Catalunya n'interpretaran sardanes i es faran diversos esdeveniments de difusió de la seva vida i obra a la Casa de la Sardana de Barcelona (c/ Pou de la Figuera, 15). També es contempla un cicle de xerrades a les capitals provincials sobre la seva persona, centrada sobretot en el vessant polític.

En resum, serà un any ple d'oportunitats per conèixer més sobre la vida, i també sobre l'obra, d'un dels autors de sardanes més populars.