Notícies

L'Alguer serà la ciutat de l'Aplec Internacional 2020
Dl. 02-Des-2019

L'Alguer serà la seu de l'Aplec Internacional 2020, segons ha anunciat Adifolk, l'entitat organitzadora, aquest passat dissabte 30 de novembre a la 2a Gala d'Adifolk, que s'ha celebrat a Gironella.

L'Aplec se celebrarà al mes de juny, en unes dates que no s'han especificat, ja que hi ha prevista una presentació institucional amb la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat i l'Ajuntament de l'Alguer en què es desvelaran tots els detalls, programació inclosa. Serà el proper dimecres 11 de desembre a la ciutat sarda.

L'Alguer acollirà per 2a vegada l'Aplec Internacional, just 20 anys després de la 1a cita. La seva elección respon també "als vincles amb aquesta ciutat, tant a nivell institucional del nostre país, com també per la vinculació que ha establert Adifolk amb les institucions de l'Alguer i el seu conjunt d'associacions". A més a més, també permet canviar d'ubicació geogràfica després que aquest 2019 l'esdeveniment se celebrés al nord d'Europa, a Copenhaguen.

Aquesta serà la 33a edició de l'Aplec Internacional i els grups de cultura popular i tradicional que hi vulguin participar podran inscriure's-hi a partir del diumenge15 de desembre, fins el dilluns 6 de gener, via un formulari específica a la pàgina electrònica d'Adifolk. També s'hi podran consultar, junt a les xarxes socials, les bases i tota la informació.

L'Alguer és una ciutat important de l'illa italiana de Sardenya, amb la peculiaritat en encara s'hi parla català. La població és coneguda, sobretot entre els seus habitants, com a 'Barceloneta', per la seva relació històrica amb la capital catalana.

L'Aplec Internacional es va iniciar el 1988 a Amsterdam i cada any s'organitzava a una ciutat diferent interessada en l'esdeveniment. La data habitual era el 1r cap de setmana d'agost. Però des d'Ostrava, el 2017, es busca que formi part d'un gran festival o projecte de la ciutat que l'acull. Per això cal emmotllar-se al seu calendari local. En contrapartida suposa una major projecció de l'esdeveniment i, per tant, de la nostra tradició.

L'esdeveninemt, el 1r any, va ser temàtic de sardanes, però aviat s'hi van afegir d'altres expressions de la nostra cultura popular. Per això sha convertit en el millor aparador de la varietat tradicional de la nostra cultura. L'Aplec s’ha organitzat, durant tots aquests anys, a ciutats ben diferents com París, Manchester, Frankfurt, Lisboa, Tallinn, Malmö, Budapest o Timisoara o Torí.