Notícies

L'AIE crea unes beques noves per a instruments de la cobla
Dt. 06-Ago-2019

La Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de la música de España (AIE) ha anunciat que ha creat 4 beques anuals per a 4 instruments típics de la cobla: la tenora, el flabiol, el tible i el fiscorn. Aquestes beques s'aplicaran al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, segons ha comunicat el conegut director musical Luis Cobos, president de l'entitat, en una trobada amb la directora d'aquest centre, Anna Cassú.

Les beques tenen una dotació de 1.250 €, el que suposen un total de 5.000 €. La proposta és que tinguin continuïtat en el temps. L'acord de moment és a nivell verbal, i està previst que aquest mes de setembre s'organitzi la firma oficial del conveni. Això serà després d'una reunió que han de mantenir els responsables del Conservatori per definir el procés de selecció per accedir a aquestes ajudes.

Segons ha recollit el diari El Punt Avui, Luis Cobos ha expressat que aquestes noves beques són fruit de la "importància de la cultura popular catalana i perquè la cobla està molt arrelada a les comarques gironines". També ha remarcat que "la cobla ha evolucionat moltíssim, no és cap relíquia, i en el fons és com una orquestra de cambra".

A la trobada entre Cobos i Cassú hi ha participat també el músic gironí Antoni Mas, qui va ser president del Sindicat de Músics de Girona i de MusiCat, i ara és membre del consell d'administració de l'AIE. De ben segur que aquest càrrec que ostenta li ha permès influir per crear aquestes beques.

El Conservatori de Música Isaac Albéniz compta amb una Escola de cobla sense que estigui reconeguda acadèmicament. Però aquestes ajudes podrien permetre consolidar aquesta formació i atorgar-li l'oficialitat educativa. Segons ha explicat també El Punt Avui, la directora del Conservatori ha indicat que "estem encantats amb la iniciativa de l'AIE i seran també un incentiu perquè la gent s'animi a estudiar aquests instruments".

L'AIE es va crear el 1989 i compta amb uns 30.000 socis. La seva feina és bàsicament recaptar i distribuir equitativament els drets de propietat intel·lectual dels intèrprets, assegurar el compliment, la implementació i la defensa de les lleis sobre els drets dels artistes, proporcionar ajuts econòmics i promocionar concerts i festivals i oferir beques i opcions de formació. En 30 anys de vida ha atorgat "unes 3.800 beques" però mai cap relacionada directament amb un gènere concret, segons afirma el diari. Tanmateix, l'AIE ha desenvolupat, com a part natural de la seva tasca, diverses accions destacades de promoció i difusió de la música per a cobla i els seus intèrprets.