Notícies

La UCS presenta un nou títol: la Copa Catalunya i modifica el Campionat Juvenil
Dl. 26-Mar-2018

La Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha presentat formalment, en el marc del seu 60è aniversari, una nova competició: la Copa Catalunya. Es tractat d'un nou títol, paral·lel al Campionat de Catalunya. La seva celebració serà el dissabte, 28 de juliol, a les 21:00 h., a Montblanc. L'emplaçament respon al fet que aquesta població és la Capital de la Sardana 2018. Aquesta nova competició es va anunciar a Figueres el passat diumenge, 25 de febrer, però faltava determinar-hi bona part dels detalls. També a Figueres es van presentar les estructures i cites dels diversos Campionats de Catalunya 2018, però el Juvenil ha sofert alguna modificació, tal i com van demanar les colles.

La Copa Catalunya es presenta com un concurs en què les colles competiran una contra l'altra, en format d'eliminatòries. Com a mínim cada colla ballarà 2 sardanes, i com a màxim, 4. Totes les sardanes seran de 5 tirades, excepte la de la Final, que serà de 7 tirades.

En aquesta 1a edició només hi participaran les categories Gran i Veterana, i el número de colles serà limitat a 8 per a cada categoria. Com que les colles són limitades, la seva elecció ve determinada per 2 variables. En primer lloc, tenen prioritat de participació, però no estan obligades a competir-hi, les 3 primeres classificades del Campionat de Catalunya de l'any passat i les colles campiones de cada Campionat Territorial. Això vol dir que les rotllanes que tenen dret preferent a participar-hi són, en categoria Gran, Violetes del Bosc, de Barcelona; Mare Nostrum, de Barcelona i Mans Amigues, de Cassà de la Selva, com a pòdium del Campionat del 2017; Riallera, de Vic, com a campiona del Territorial de Comarques Barcelonines; Dansaires del Penedès, del Vendrell; com a campiona del Campionat Territorial de les Comarques Tarragonines i Dolç Infern, com a Campiona del Campionat Territorial de la Terra Ferma. La colla campiona del Campionat de Barcelona Ciutat és Violetes del Bosc, i la campiona del Territorial de les Comarques Gironines és Mans Amigues, que ja tenen accés directe per formar part del pòdium de l'any passat. En categoria Veterana les colles amb dret a participació directa com a primeres classificades del Campionat de Catalunya 2017 són Claror de Goges, de Banyoles; Sabadell, de Sabadell i Toc de Dansa, de Tarragona. Les campiones Territorials amb classificació directe són Bella Roure, de Barcelona Ciutat i una rotllana de Lleida encara per confirmar, ja que a la Terra Ferma no hi ha categoria Veterana. Les colles campiones dels Territorials de Barcelona Comarques, Comarques Gironines i Comarques Tarragonines coincideixen amb les 3 primeres classificades del Campionat de l'any passat.

Això vol dir que les colles que es classifiquen directament no copen les 8 places previstes, i pot ser que alguna renunciï a anar-hi, o alguna de les colles estigui repetida en aquests criteris, d'altres rotllanes que hi vulguin competir tenen una altra via per accedir-hi. Caldrà que competeixin al concurs de Reus, previst pel diumenge, 17 de juny. Hi podran participar també un màxim de 8 per categoria, i ballaran 2 sardanes, com si fos un concurs lliure. Segons la suma de la puntuació obtinguda a les 2 sardanes, les colles que tinguin menys punts i que faltin per completar les 8 de Montblanc es classificaran per a la cita copera. Les bases que ha facilitat la UCS indiquen que "en cas d'empat a punts entre 2 o més colles per al darrer o darrers llocs classificatoris, es desempatarà sumant totes les puntuacions de les 2 sardanes, sense treure màxims i mínims. Si persisteix l'empat, es ballarà 1 sardana addicional entre les colles empatades, en format de 2 curts i 2 llargs, sense obligació d'acabar en un costat determinat. En aquesta sardana els jurats no podran donar empat". A més a més, "les dues colles de cada categoria, classificades immediatament després de les que hagin obtingut el dret a anar a la Final, es consideraran reserves i hauran d'estar disponibles per a participar-hi, llevat de renúncia expressada en acabar el concurs. En aquest cas, passaria a ser reserva la següent colla classificada. Un cop obtinguda la classificació per a la final, la participació a Montblanc serà obligatòria, inclús per a les reserves si fossin cridades, llevat de força major".

La confirmació de la inscripció per a les colles amb accés preferent és el dilluns, 30 d'abril, i les colles que hagin confirmat la inscripció "podran renunciar-hi fins al dia 15 de juny. Passat aquest termini, la participació serà obligatòria, llevat de força major", segons les bases que ha tramès la UCS.

Al concurs de Montblanc, "a cada colla inscrita se li assignarà un número, que determinarà els enfrontaments de tota la competició". S'hi determinara 3 caps de sèrie, que servirà per a cadascuna de les 3 primeres colles del Campionat de Catalunya 2017. Aquestes colles "tindran els números més baixos, segons la classificació obtinguda". En cas que alguna de les caps de sèrie no s'inscrigui, es reduirà el seu nombre. La resta de colles inscrites rebran un número que se'ls assignarà per sorteig el dia del concurs. Així, la 1a eliminatòria "enfrontarà la colla amb número més baix amb la colla amb número més alt", i s'aniran classificant i emparellant les colles guanyadores entre elles, i les colles perdedores entre elles. Hi haurà també sardanes de repesca per assegurar que cap colla quedi fora de les eliminatòries sense haver competit amb rotllanes del seu mateix nivell. A part de la Final, també es disputarà una sardana per al 3r i 4t lloc.

El concurs tindrà un total de 7 sardanes, que provindran d'una llista de 16, que es notificaran a les colles participants amb antelació. Cadascuna d'elles s'interpretarà per sorteig abans de la seva interpretació, de manera que hi haurà peces que malgrat les colles s'hagin preparat, no sonaran. D'aquesta manera es busca major incertesa en aquest torneig del ko.

En aquest sentit també el repartiment penalitzarà d'una manera directa. A les 6 primeres sardanes, "tant la 2a com la darrera tirada de llargs hauran de ser acabades, a l'esquerra o la dreta, segons el sistema de repartiment habitual de cada colla. La sardana final, de 7 tirades, es repartirà d'acord amb la normativa general dels concursos. Una errada de repartiment, així com una errada de conjunt o ajut exterior, suposarà la pèrdua de l'eliminatòria". Si cada colla que s'enfronta cometen el mateix nombre d'errades d'aquests tipus, siguin quines siguin, "no es tindran en compte i prevaldrà la decisió del jurat".

La valoració correspondrà a "un total de 6 jurats, que actuaran en 2 equips de 3. Cada equip de jurats jutjarà únicament 2 enfrontaments. Cada jurat només ha de decidir quina és la colla guanyadora de cada enfrontament, sense possibilitat de donar empat. D’una sardana a l’altra poden variar els components de cada equip. En les 2 darreres sardanes serà un únic equip de 5 jurats qui haurà de donar el veredicte final".

Aquesta nova competició pot ser una opció molt interessant per fomentar la sardana esportiva amb un format de concurs diferent. De fet, la voluntat és que sigui un concurs que pugui tenir un cert ressò mediàtic per la seva estructura i per la vinculació amb Capital de la Sardana 2018.

En referència al Campionat Juvenil, el principal canvi és que en lloc de tenir una 1a fase eliminatòria i a Repesca i una 2a fase Final ara hi haurà 5 concursos classificatoris i la Final. De manera que es mantenen els concursos de Figueres, previst pel diumenge, 6 de maig; Vic, fixat pel dissabte, 7 de juliol; Canet de Mar, programat pel diumenge, 9 de setembre; Sitges, previst pel diumenge, 30 de setembre i El Vendrell, assignat pel diumenge, 14 de novembre. Les 4 millors colles classificades a través dels resultats de tots aquests concursos són les que aniran a la gran Final de Valls. D'aquesta manera s'esmena l'estructura del Campionat Juvenil d'enguany en què participaran les colles Cabirols, de Sabadell; Creixent, de Canet de Mar; Estel de les Gavarres, de Cassà de la Selva; Guspira, de Lleida; Maig, de Barcelona; Montseny, de Vic i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona.