Notícies

La sonoritat de la cobla, al festival de cinema més important d'Àsia amb el film 'Ventre blanc' d'en Jordi Lara
Dj. 01-Nov-2012
El periodista, escriptor i creador Jordi Lara ha presentat aquest passat 6 octubre, a la selecció oficial del Busan International Film Festival de Corea del Sud, el festival asiàtic més important i un dels primers del món, la seva pel·lícula 'Ventre blanc'. Aquest film incorpora moments de música de cobla, i en especial l'escena final, en què es balla el Velatori d'Albert Sans.

El film dóna a conèixer els nostres instruments més representatius i permet fer descobrir la seva sonoritat a nivell internacional. A més a més, la cinta compta amb la col·laboració com a actors del músic Ernest Crusats, líder del grup musical 'La iaia', i el conegut poeta Enric Casassas.

'Ventre blanc' explica "part de la vida que s'amaga a l'interior del capgròs. Una faula crua i subtil sobre altres maneres de buscar la felicitat en la voràgine de la societat actual". El més interessant però és que els seus protagonistes són els veritables portadors dels capgrossos de Vic i el seu entrenador, en un marc en què s'interpreten a si mateixos en històries de ficció que els toquen de molt a prop a la vida real. "Tot i que els personatges no són actors i encarnen la seva ànima en una mena de teràpia cinematogràfica, tant el tractament narratiu, els diàlegs guionats com la posada en escena l'allunyen absolutament del documental", explica el propi Lara. I remarca que "no és un documental, és un llarg metratge de ficció que ha estat seleccionat en clau cinematogràfica".

La crítica ha destacat "la naturalitat d'un difícil equilibri entre realitat i ficció", i unes seqüències inicial i final "d'un misticisme únic al cinema". Els passis de la pel·lícula s'han fet en versió original en català subtitulada en coreà i anglès. Després de cada sessió hi ha hagut la possibilitat de dialogar amb en Lara. A més a més, el públic assistent a les projeccions s'ha mostrat interessat per la sonoritat mediterrània dels instruments de la cobla durant el ball del Velatori de la seqüència final i han trobat, com en el cas dels capgrossos, que era una música carregada de simbologia.

En aquest sentit, totes les sessions han esgotat les localitats i tant el públic coreà i diversos crítics d'altres països s'han interessat per "una faula misteriosa amb un principi i un final d'una sensibilitat que toca el cor de l'espectador", segons la crítica coreana Soewon Rhee. També se n'ha destacat, segons expliquen des de la productora, "la poesia i simbologia d'un film amb històries inspirades en la vida real i encarnades pels mateixos protagonistes, que no són actors però que 'ens ofereixen la veritat de la seva ànima en clau de ficció cinematogràfica'".

Aquest és el festival asiàtic de cinema més important i mobilitza més de 200.000 persones. 'Ventre blanc' ha participat dins la secció 'World Cinema', que ha ofert una selecció dels films no asiàtics més interessants d'arreu del món. El film continuarà la seva participació en festivals i està previst que a mitjans de 2013 s'estreni a Catalunya.

La direcció de fotografia i edició ha anat a càrrec d'en Jordi Crusats, que ha sabut capturar la llum natural d'una ciutat vella "un diumenge a la tarda". La direcció tècnica ha estat d'en Sergi Lladó. Tots tres (Lladó, Crusats i Lara) van rebre la Beca de Cultura Ciutat de Vic 2009 per a aquest projecte.

Es pot veure la intervenció d'en Jordi Lara a http://www.youtube.com/watch?v=xxPKCvjt_Ak.