Notícies

La sardana, des de la perspectiva d'Arnau Tordera
Dt. 09-Abr-2019

El líder del grup de rock Obeses, Arnau Tordera, ha ofert una sessió de debat sobre la sardana a la Casa de la Sardana, amb una sala plena de gom a gom. D'entre les seves explicacions, hi destaca l'anunci d'un projecte comú amb la cobla Berga Jove, en el marc d'un conegut festival d'estiu.

Així, segons ha expliat, la cobla el va contactar fa uns mesos per desenvolupar un projecte artístic propi. Serà una fusió entre la Berga Jove, l'artista i un npetit cor de 10 ó 12 cantaires. S'hi oferiran obres noves i arranjaments de sardanes i peces per a cobla, que ha treballat el propi Tordera.

En aques sentit, el cantant ha explicat que la seva composició La Ben plantada és una 'sardana' que va escriure ell, amb lletra inclosa, per obrir el disc Zel. Fins i tot i compta amb instrumentació per a cobla. Per desenvolupar aquesta feina, segons ha explicat, va assitir a diversos aplecs i ballades i va guiar-se amb el conegut Mètode d'instrumentació per a cobla de Joaquim Serra.

La seva relació amb la sardana, segons ha indicat, ve de lluny, de quan de petit va conèixer-la a través de la sardana que incorporar Folch i Torras a Els Pastorets.

Tordera també ha remarcat que comptar amb una dansa pròpia viva, que es materialitza a l'espai públic, i que provoca la mobilització i trobada de la gent cada setmana, és una proesa en l'estat actual de la societat. També sobre el tòpic de què només hi ha gent gran a la sardana ha comentat que d'altres expressions culturals, com la música clàssica, tenen la mateixa situació des de fa anys, i el concepte es manté viu.

D'altra banda, ha explica que la tímbrica de la cobla l'atrau i que cal saber potenciar i valorar. Pel que fa a la dansa, ha indicat que hi percep un cert erotisme pel joc d'haver de tocar les mans del dansaire i l'intercanvi de mirades.

Aquesta sessió ha sigut una més de les activitats que desenvolupa la Casa de la Sardana per generar debat al sector sardanista i dinamitzar l'espai com a una de les Cases de la Festa de Barcelona. Ha sigut la 1a trobada amb el lema 'Sardaquè?', que vol portar diversos noms coneguts per parlar sobre la sardana.