Notícies

La Nit de la Sardana de les terres lleidatanes celebra la 25a edició
Dc. 06-Nov-2019

Aquest proper dissabte 16 de novembre Bellcaire d'Urgell acollirà la 25a Nit de la Sardana, la gran cita sardanista de competició de les terres lleidatanes. Serà a partir de mitja tarda, amb programa variat d'activitats tradicionals i modernes amb la voluntat de "projectar-se cap al futur amb dinamisme i innovació".

Per això, les propostes principals són jocs i dinàmiques de grup per als joves de les colles, amb la participació dels nens del col·legi Bonavista, de Bellcaire d'Urgell. Serà a partir de les 18:00 h., i la voluntat és "fomentar els vincles entre els joves sardanistes" perquè estableixin relacions més enllà dels concursos de sardana esportiva, en un "marc distès" on podran "compartir i intercanviar experiències fora de la pressió d'un concurs de colles".

A les 19:00 h., es desenvoluparà el 'Taller d'instruments' amb el Sextet de Cobla, que permetrà conèixer els instruments de la cobla. Comptarà amb una part teatralitzada a través del conte Un dia amb en Pere Gallerí, d'Òscar Barqué. Aquest compositor presenta els diversos instruments a través de músiques populars. Aquesta activitat està oberta a tothom, sense límit d'edats, per fomentar la relació intergeneracional dels sardanistes.

Tot seguit hi haurà la Cloenda del 45è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. L'esdeveniment institucional començarà a les 20:00 h. A part dels parlaments de les autoritats, s'hi podrà veure una exhibició de les colles locals de Bellcaire d'Urgell i es lliuraran els trofeus i diplomes del Campionat Territorial lleidatà. A més a més, es proclamarà el Premi Rotllana 2019, un dels guardons més prestigiosos de reconeixement sardanista de la Terra Ferma. Es tracta d'un premi que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida lliura a persones o entitats que, relacionades o no amb la sardana, ajuden a difondre i normalitzar la nostra expressió de cultura popular i projecten a l'exterior el sardanisme. Aquest reconeixement l'han obtingut fins ara noms com Pilar Rahola, Martí Gironell, Pilarín Bayés o Toni Albà.

Tot seguit se celebrarà el sopar oficial de la Nit de la Sardana. La inscripció a l'esdeveniment es pot fer a través d'un formulari. Durant el sopar, se celebrarà una nova edició del concurs fotogràfic a les xarxes socials de la Nit de la Sardana, amb l'etiqueta #25nits com a element unitari. També hi haurà el concurs 'No passis de la sardana', basat en preguntes sobre la sardana de l'A a la Z, per grups reduïts, amb diversos premis.

A continuació, a partir de les 22:00 h. se sabrà quina població acollirà la 26a Nit de la Sardana i es farà el lliurament del Premi Sardalleida 2019, l'altra gran guardó destacat de les Comarques Lleidatanes, s’atorga a persones o entitats de les nostres comarques que destaquen per la seva aportació innovadora a favor de la sardana. També es ballarà una sardana especial per part de tots els participants, com a commemoració dels 25 anys d'aquest destacat esdeveniment. I tot això amb sorpreses diverses al llarg de la vetllada..

Després hi haurà una ballada de sardanes amb el Sextet de Cobla, danses tradicionals per a tothom i el fi de festa amb sardanes de germanor.

La 25a edició de La Nit de la Sardana demostra l'encert a l'hora de crear aquest esdeveniment festiu, impulsat per atreure el sobretot el jovent.