Notícies

La Fira Mediterrània 2020, amb 3 espectacles amb el so de la cobla
Dv. 16-Oct-2020

La Fira Mediterrània de Manresa compta en aquesta edició amb 3 propostes diferents de cobla, i una d'elles ha sigut l'encarregada d'obrir aquesta 23a edició. Ha sigut Za! & la transmegacobla, aquest passat dijous 15 d'octubre.

La proposta ajunta 3 conjunts: el grup de música experimental Za! amb la Megacobla, un quartet de vents de cobla tradicional fruit del taller amb ZA! a la Fira 2018 i el duet de trans-folk Tarta Relena. Aquesta barreja ha presentat una versió peculiar de la música mediterrània, a través de la distorsió i la psicodèlia. Es tracta d'una coproducció de la Fira amb La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona. La part de la cobla la integren, al fiscorn, Pep Moliner; a la tenora, Xavi Molina; al tible Jordi Casas i al flabiol, Xavi Torrent.

La 2a actuació ha sigut el dissabte 17 d'octubre, a les 13:00 h., a La Nau, amb cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i l'Ateneu Popular 9 Barris, que han ofert l'espectacle Circ & Cobla. Aquesta proposta es va presentar al Festival 'Amb So de Cobla' de Palamós d'aquest estiu amb molt bona acceptació. Consisteix en el que anomenen una 'Suite Cabaretística' de diversos autors, des del vuitcentisme fins avui en dia, on es barreja el so de la cobla amb l'esperit contemporani dels artistes de circ.

Finalment, la Cobla dels Sons Essencials ha actuat el diumenge 18 d'octubre, a les 12:30 h. al Teatre Conservatori per oferir Cançó d'amor i de guerra, amb l'associació Andorra Lírica. S'ha tractat, però, d'una versió peculiar revisió arranjada per Marcel Casellas, que també ha dirigit la interpretació. La revisió ha ofert aquesta coneguda sarsuela "en clau de rumba i diversos gèneres mediterranis amb sonoritats ètniques i elements d’improvisació jazzística". Andorra Lírica ha aportat la soprano Jonaina Salvador, el tenor Beñat Egiarte i el baríton Guillem Forné. El cor que hi ha participat és l'Orfeó Manresà.

D'aquesta manera la Fira més important per presentar noves propostes d'arrel ofereix 3 projectes ben diferents i innovadors que permeten obrir nous camins a la cobla i la seva sonoritat. I és que la Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que parteixen de la tradició i la cultura popular com a base per a crear. A més a més, es proposa com a punt de trobada per a la contractació per part de programadors, el que li confereix un aspecte empresarial molt interessant per aconseguir major difusió per al nostre sector musical.