Notícies

La figura de Pep Ventura i la sardana, a l''En guàrdia!' de 'Catalunya Ràdio'
Dv. 13-Oct-2017

La Confederació Sardanista de Catalunya va arranjar el passat setembre la gravació d'un capítol del programa 'En guàrdia!' de Catalunya Ràdio centrat en la figura de Pep Ventura. Aquest programa s'emmarca en el bicentenari del naixement del creador de la sardana moderna i ha comptat amb la participació d'Anna Costal, Doctora en Musicologia. L'emissió ha sigut aquest passat diumenge, 15 d'octubre, en l'horari habitual del programa de 15:00 h. a 16:00 h. Es pot recuperar la gravació a http://www.ccma.cat/audio/popup/977643.

L'elecció de la figura d'Anna Costal per a aquesta intervenció és la més encertada en ser l'autora de la tesi doctoral Les sardanes de Pep Ventura i la música popular a Catalunya entre la restauració dels Jocs Florals i la Primera República (1859-1874). D'aquesta manera, la Dra. Costal ofereix durant el programa una conversa entretinguda per a tots els oients entre Enric Calpena, presentador del programa i historiador, i Josep Maria Solé, també historiador.

El programa contextualitza les sardanes al S. XIX i la societat que les ballava. Després es parla de la figura de Pep Ventura i la seva tenora, així com les sardanes llargues i les músiques de moda. Finalment, s'aborda la política de l'època amb la revolució del 1868 i els republicans empordanesos que ballaven sardanes i els carlins que ballaven contrapassos.

Per il·lustrar-ho musicalment s'hi poden escoltar les sardanes Sonàmbula i Cants del dia, de Pep Ventura ambdues, i La Marsellesa com a tancament del programa en lloc de la sintonia habitual. L'himne francès hi sona com a avançament del disc que ha produït Músics per la Cobla i ha enregistrat la Cobla de Cambra de Catalunya, per iniciativa de la Generalitat de Catalunya de Catalunya, aquest 2017.

Aquesta és una oportunitat més per difondre des d'un angle diferent el món de la sardana i la figura de Pep Ventura ara que es compleixen 200 anys del seu naixement.