Notícies

La cobla Ciutat de Girona guanya un Premi Antoni Carné
Dj. 07-Nov-2019

Aquest passat dimecres 6 de novembre s'ha lliurat els 3rs Premis Antoni Carné, de l'Ens de l'Associacionisme Català (ENS), a l'Ateneu Barcelonès, i el Premi Arç Cooperativa a l'Activitat ha sigut per a la cobla Ciutat de Girona. Se li ha concedit el guardó pel seu projecte de 'Fonoteca de Cobla'. Coincideix a més a més que aquest dissabte 9 de novembre, al Teatre Municipal de Palafrugell es presenta a les 19:00 h. una reelaboració del disc dedicat a Frederic Sirés. L'entrada a l'esdeveniment val 8 €.

'Fonoteca de Cobla' vol recuperar, gravar i preservar la música per a cobla de compositors gironins de qualitat que hagin desaparegut de la memòria col·lectiva malgrat la importància o influència de la seva obra. De moment s'ha editat ja fins a 7 volums, dedicats a Francesc Perich Escosa, Narcís Costa Horts, Ramon Basil Brujó, Francesc Civil Castellví, Miquel Serra Bonal, Frederic Sirés i Bonaventura Carreres Duran.

Segons Joaquim Burjachs, representant de la cobla, estan molt contents amb el Premi, ja que "és un projecte molt laboriós de recerca i malgrat va néixer sense idea de tenir premis, reconeixements com aquest ajuden a seguir treballant-hi".

Paral·lelament, el projecte edita una nova versió del disc de Frederic Sirés. En veritat és una ampliació, ja que ara és un doble volum, que substitueix el número 6 de la col·lecció. La nova gravació té 13 sardanes noves, 11 sardanes gravades el 2018 i la cançó Gavina en versió per a tenor i cobla. Aquesta nova edició correspon al fet que al volum que es va gravar llavors s'hi va incloure una sardana, Elvireta, atribuïda a Sirés, que investigacions posteriors han demostrat que no era seva. Per això en aquest disc ja no hi és, ja que l'objectiu és oferir un material rigorós i acurat. En aquest procés d'esmena i ampliació, l'Agrupació Sardanista de Palafrugell hi ha tingut un paper important.

El nou volum ofereix sardanes com Raig de lluna, El petit Gabriel, l'obligada de tible Florida joventut, A Elena, l'obligada de tenora i fiscorn Lleveig o Dolça amiga. Els intèrprets solistes són Josep Coll, David Plans i Enric Estrada. Se n'ha fet una edició de 500 exemplars i es podrà comprar per 20 € a les actuacions de la cobla Ciutat de Girona i a través de l'Agrupació Sardanista de Palafrugell.

L'edició d'aquest nou volum és un dels que ha rebut l'ajuda de la Confederació Sardanista de Catalunya per incentivar la gravació de nous discs.

El premi que rep la Ciutat de Girona té una dotació de 1.000 €, i també es concedeix un trofeu, un diploma acreditatiu i una subscripció gratuïta a la publicació Canemàs: revista de pensament associatiu. La 'Fonoteca de Cobla' ja va rebre e Premi Capital de la Sardana 2018 a la Divulgació Musical.

Els Premis Antoni Carné volen reconèixer la tasca i la trajectòria d'entitats i persones que treballen per la promoció i la difusió de la cultura popular i tradicional i l'associacionisme cultural en general. El món de la sardana ja ha estat afortunat abans amb un reconeixement dels Premis Carné. Va ser el 2017 amb el guardó lliurat al programa 'Fes ta festa', de Jesús Ventura.