Notícies

La Beca Josep Maria Bernat lliura els 2 accèssits de la 19a edició
Ds. 01-Feb-2014
Aquest passat dilluns, 6 de gener, l'Ajuntament de Bellpuig i Músics per la Cobla han lliurat la 19a Beca Josep Maria Bernat per a joves estudiants d'instruments de cobla. Els guardonats d'enguany són n'Anna Pallàs i Martín, de Bellpuig i en Guillem Cardona i Zaera, de Berga. Ambdós han aconseguit sengles accèssits, ja que la Beca, a consideració del Jurat, ha quedat deserta.

N'Anna Pallàs és tenora a la cobla Vents de Riella. A part de tocar la peça obligatòria, que enguany era 'Roselles de maig', d'en Paulí Penya, la peça de lliure elecció que va triar era 'Tema i variacions', d'en Max Havart. N'Anna va tenir coneixement del concurs gràcies al fet que viu a Bellpuig, però també pels ànims del seu professor, n'Antoni Saladrigues, i perquè la seva germana, que toca el tible, i s'hi va presentar fa 2 anys.

En Guillem Cardona explica que va conèixer la Beca gràcies també al seu professor, en Xavier Planas, qui el va animar perquè era una bona manera de fer proves. La peça obligada que va interpretar era 'Boutade' d'en Pierre Gabaye. La composició lliure que va escollir eren 2 moviments (el 1r i el 2n) de la 'Sonata for chromatic trumpet and piano' d'en Jean Hubeau. Després de l'experiència en Guillem afirma que està molt content per l'accèssit i que si pot, l'any que s'hi tornarà a presentar. A més a més, també valora molt positivament aquesta iniciativa i recomana als altres joves estudiants d'instruments de cobla a presentar-s'hi. "És una manera de motivar-nos i tenir un objectiu final per seguir estudiant". Finalment, també reivindica la necessitat de més beques com aquest.

El jurat de l'edició d'enguany l'ha format en Josep Maria Serracant, en Jesús Ventura i en Pep Moliné.

L'any passat la Beca es va quedar sense dotació econòmica i per tant no es va poder organitzar per manca de pressupost. Però hi havia el compromís ferm de l'Ajuntament de Bellpuig per recuperar-la en menys de dos anys, com així ha sigut. De cara a la propera convocatòria, la 20a, la seva convocatòria està assegurada, segons ha expressat en Josep Maria Serracant, responsable de la Beca, ja que l'efemèride de la 20a edició es vol commemorar.

La Beca Josep Maria Bernat la convoquen conjuntament l'Ajuntament de Bellpuig i l'entitat Músics per la Cobla. Té una dotació econòmica de 2.500 euros i ofereix 200 euros com a mínim a cadascun dels finalistes. El seu objectiu és l'estudi, per part de joves músics, dels instruments que conformen la cobla. Per aquesta raó sols hi poden participar menors de 21 anys. A més a més, segons declaracions del president de Músics per la Cobla, Josep Maria Serracant, al quinzenari 'Comarques de Ponent, "és una beca insòlita i única a Catalunya, ja que no n'existeix cap més que ajudi a la formació d'instrumentistes de cobla".

El procés de selecció es basa en una audició gravada d'una peça obligatòria per a tots els aspirants per part del jurat. Llavors, en audicions individuals els candidats a la beca han d'interpretar de nou l'obra obligada i una de temàtica lliure que duri entre 3 i 7 minuts.

La seva 1a edició va ser l'any 1994, impulsada per l'Ajuntament de Bellpuig i l'entitat Amics de Josep M. Bernat, amb la intenció d'homenatjar el conegut compositor. Des de l'any 2005, quan va desaparèixer l'entitat, gestiona la Beca Músics per la Cobla.